Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Η ΛΙΒΥΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΡΙΑ

Η Λιβύη, η οποία σπαράσσεται εξαιτίας ενός πολιτικού διχασμού που βαθαίνει κι απειλεί να καταπιεί την πετρελαϊκή της βιομηχανία, ενδέχεται να μετατραπεί στην επόμενη Συρία, εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, δεν σχηματιστεί μια ενιαία κυβέρνηση και δεν λάβει βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ενόπλων, προειδοποίησε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας αυτής...

Η Λιβύη κινδυνεύει να γίνει η επόμενη Συρία
 
«Εάν δεν κάνουμε το σωστό τώρα, σε δύο χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε—ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό—μια επανάληψη όσων συνέβησαν στη Συρία το 2014 επειδή η...
διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε όπως απαιτείτο», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Ντάιρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων REUTERS.
Ο Ντάιρι εκπροσωπεί την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, στην ανατολική Λιβύη, που έχει εμπλακεί σε μια όλο και πιο σκληρή σύγκρουση για την εξουσία με μια αντίπαλη δύναμη, γνωστή με την ονομασία Αυγή της Λιβύης, που κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη τον Αύγουστο.

Σε μια δυσοίωνη τροπή της σύγκρουσης, μια δύναμη προσκείμενη στην αυτοανακηρυγμένη κυβέρνηση της Τρίπολης κατέλαβε δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια από τα οποία εξάγεται το πετρέλαιο της Λιβύης, τα Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ. Έκτοτε οι μάχες εξαπλώθηκαν σε ένα ακόμη σημαντικό λιμάνι όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις για να πραγματοποιούνται εξαγωγές αργού.

Ο Ντάιρι επανέλαβε την καταγγελία της κυβέρνησής του ότι ανάμεσα στις δυνάμεις οι οποίες επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις βρίσκονταν στοιχεία της Άνσαρ αλ Σαρία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Άνσαρ αλ Σαρία τρομοκρατική οργάνωση και την κατηγορεί ότι είχε αναμιχθεί στην αιματηρή επίθεση του Σεπτεμβρίου του 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως παρότι θεωρούν την Άνσαρ αλ Σαρία σοβαρό πρόβλημα, το όνομα της οργάνωσης χρησιμοποιείται αρκετές φορές διασταλτικά στην περιοχή και της αποδίδονται ενέργειες άλλων οργανώσεων, όπως η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ ή το Ισλαμικό Κράτος.

Διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών ενόπλων—αλλά και ομάδες που δεν έχουν ως ενοποιητικό στοιχείο τη θρησκεία—προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, προσθέτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί διότι η Λιβύη δεν μοιάζει να βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, 0 Ντάιρι απάντησε «πράγματι με ανησυχεί αυτό».

Ο Λίβυος ΥΠΕΞ είπε ότι μίλησε σε μια συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη Παρασκευή καθώς και ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει να «επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις εντεινόμενες απειλές διεθνούς τρομοκρατίες (οι οποίες έχουν ενσκήψει) στη Λιβύη και την ανάγκη να καταπολεμηθούν».

Ο Ντάιρι επισήμανε ότι η κυβέρνηση που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη υπό τον πρωθυπουργό Αμπντάλα αλ Τένι αντιμετωπίζει όπως είπε χαρακτηριστικά μια «σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης» κι εξετάζει τι δυνατότητες έχει να εξασφαλίσει διεθνή δανεισμό.

Η κυβέρνηση του αλ Τένι δεν έχει πρόσβαση στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, που διοχετεύονται στην κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη.

«Μπορούμε να πάρουμε δάνεια, και αυτό είναι που επιδιώκουμε να επιτύχουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο Ντάιρι, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσεις για το ενδεχόμενο αυτό με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το βράδυ της Δευτέρας.

Εξάλλου χθες Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν πληροφόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη συμφώνησαν καταρχήν να λάβουν μέρος σε έναν νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ντάιρι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε: «δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως αυτή η διαδικασία θα είναι δύσκολη».

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου