Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ - Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία κίνηση με πολλές ερμηνείες...

http://www.newsit.gr/files/Image/2014/12/16/resized/probopoulos_tsipras_533_355.jpg
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο να...
συναντηθούν στη Βουλή και εκείνος άμεσα αποδέχθηκε το αίτημα και η συνάντηση είναι σε εξέλιξη.
Μάλιστα, πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ήθελε να ενημερωθεί από τον κ. Προβόπουλο για την εμπειρία του ως Διοικητής το 2012, όταν η εκροή κεφαλαίων και καταθέσεων ήταν στο απόγειο του.

Ο κ. Τσίπρας θέλει επίσης να ενημερωθεί εάν η ρευστή πολιτική συγκυρία θα έχει συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και εάν υπάρχει περίπτωση και υπό ποιές συνθήκες να προκύψει ένα πιστωτικό γεγονός ειδικά στην περίπτωση των πιθανών πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιμένει μέσω του NewsIt στα όσα δήλωσε για τους κινδύνους στην ελληνική οικονομία, από την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως "αν δεν μιλήσω τώρα πότε θα μιλήσω;", ενώ θέλοντας να σημειώσει το μέγεθος της απειλής από το “στέγνωμα” της ρευστότητας πρόσθεσε με έμφαση: “έχουν παγώσει δόσεις 10 δισ. της τρόικας και οι αγορές έχουν κλείσει¨. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως αν συνεχιστεί η κατάσταση τότε η απουσία ρευστότητας θα λειτουργήσει ως βρόχος για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν του κ. Ξενοφώντα Ζολώτα είχε μεταξύ άλλων εκφράσει τους φόβους του για την πορεία της οικονομίας και είχε προειδοποιήσει ότι “η οικονομία κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη βλάβη”.

Η νέα αυτή τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη η Κουμουνδούρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτησή του από τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σκουρλέτης θα τεθεί το θέμα των χθεσινών δηλώσεων του κ. Στουρνάρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ επεσήμανε πως με τα όσα δήλωσε ο κ. Στουρνάρας αντιστρατεύονται την πολιτική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα για τις χθεσινές δηλώσεις του ότι κινήθηκε έξω από τα όρια που ορίζει ο ρόλος του ως διοικητής της ΤτΕ. «Προφανώς δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι υπουργός Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά.

«Λειτούργησε προβοκατόρικα σε βάρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι δηλώσεις του είναι θεσμικό ατόπημα και εκτροπή. Οι ευθύνες του είναι προσωπικές και βαρύτατες», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Ο καθένας αξιολογείται και όλα είναι ανοικτά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου