Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Εθνοκάθαρση συνιστούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και οι απαγωγές που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά των Γεζίντι στο Ιράκ. Ανάμεσα στα θύματα των τζιχαντιστών βρίσκονται «εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες» γυναίκες και κορίτσια... 


Παντρεύτηκαν διά της βίας, πουλήθηκαν έναντι 25 δολαρίων ή προσφέρθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος σε μαχητές ή υποστηριχτές του.

«Πολλές από αυτές τις σεξουαλικές σκλάβες είναι παιδιά ή κορίτσια 14, 15 ετών ή και μικρότερα», εξηγεί η Ντονατέλα Ροβέρα, της...
Διεθνούς Αμνηστίας που πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες πρώην αιχμάλωτες Γεζίντι στο Ιράκ.

Η Τζιλάν αυτοκτόνησε στο μπάνιο
Μία από αυτές, η 19χρονη Τζιλάν, αυτοκτόνησε για να αποφύγει τον βιασμό, σύμφωνα με την μαρτυρία του αδελφού της. «Μια ημέρα μάς έδωσαν ρούχα που έμοιαζαν με στολές χορού και μάς είπαν να πλυθούμε πριν τα φορέσουμε. Η Τζιλάν αυτοκτόνησε στο μπάνιο» διηγήθηκε ένα κορίτσι συγκρατούμενο της Τζιλάν. «Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Ήταν πολύ όμορφη. Πιστεύω ότι ήξερε ότι θα την πάρει μαζί του κάποιος άνδρας και γι’ αυτό αυτοκτόνησε», συνέχισε η νεαρή.
Μία άλλη πρώην αιχμάλωτη διηγήθηκε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν αποφασίσει μαζί με την αδελφή της να αυτοκτονήσουν τη νύκτα για να γλιτώσουν από αναγκαστικό γάμο, αλλά δύο άλλες γυναίκες που ξύπνησαν από τον θόρυβο τις εμπόδισαν. «Δέσαμε τις εσάρπες μας γύρω από το λαιμό μας και καθεμία τράβηξε την άκρη της εσάρπας της άλλης όσο πιο δυνατά μπορούσε, μέχρι να λιποθυμήσουμε» διηγήθηκε η 27χρονη Ουάφα.

«Κατέστρεψαν τη ζωή μας» λέει από την πλευρά της η Ράντα, 16 ετών, η οποία αιχμαλωτίστηκε μαζί με την οικογένειά της και βιάσθηκε από κάποιον που είχε τα διπλά της χρόνια. «Είναι τόσο οδυνηρό αυτό που έκαναν σε μένα και την οικογένειά μου...»

Παιδιά που έζησαν τη φρίκη
Τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από τέσσερις μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μία 19χρονη και η μικρότερη αδελφή της από την κοινότητα Γιαζίντι στο Ιράκ, κατάφεραν να ξεφύγουν από τους δυνάστες τους. Αφού μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία και άφησαν πίσω τους τον καθημερινό εφιάλτη, μίλησαν στην Διεθνή Αμνηστία για τα όσα φρικιαστικά έζησαν.
Το κορίτσι Β, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, απήχθη από μαχητές του ΙΚ τον περασμένο Αύγουστο, μετά την εισβολή της κουρδικής πόλης Σιντζάρ, μαζί με την 14χρονη αδελφή της, ενώ η 11χρονη αδελφή τους χάρη στην άμεση παρέμβαση της μητέρας τους κατάφερε να ξεφύγει.

«Η μητέρα μου άρχισε να φωνάζει και να εκλιπαρεί τους τζιχαντιστές του ΙΚ, οι οποίοι έλεγαν στην αδελφή μου ότι θα ενταχθεί στην ομάδα νεότερων γυναικών ειδικά επιλεγμένων. Μας τράβηξαν από την αγκαλιά της. Είδα άλλες γυναίκες από το κτίριο να τις τραβούν από τα μαλλιά και να τις βάζουν σε φορτηγά που περίμεναν έξω», εξηγεί η 19χρονη μιλώντας στους Times.
«Οι άνδρες του ΙΚ κατέγραψαν τα ονόματα και την ηλικία μας. Ήταν οργανωμένοι και μας πήραν μακριά σαν να ήμασταν κοπάδι», διηγείται η 19χρονη, η οποία αποκάλυψε πως ανάμεσα στην ομάδα των τζιχαντιστών αναγνώρισε αρκετούς. «Ένας ντόπιος μηχανικός ήταν ανάμεσά τους. Οι Σουνίτες της περιοχής μας έγιναν μέλη του ΙΚ αμέσως μόλις τους μυρίστηκαν να πλησιάζουν. Κανείς δε τους ζήτησε να ενταχθούν στην ομάδα», συμπλήρωσε.

Βιασμοί και βασανιστήρια
Η ίδια και η αδελφή της κατέληξαν σε ένα σπίτι στην περιοχή Μπαάζ του Ιράκ, ιδιοκτησίας ενός σεΐχη του Ισλαμικού Κράτους. Στο σπίτι εκείνο βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση από τρεις άνδρες και έπειτα πουλήθηκε μαζί με την 14χρονη σε έναν διοικητή της οργάνωσης που έφερε το όνομα Αμπού Γκουφράμ και μεταφέρθηκαν στο σπίτι του στο χωριό Ραμπούσι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της έκανε δουλειές στο σπίτι και παράλληλα κακοποιείτο σεξουαλικά, ενώ παραλίγο να χάσει τη ζωή της από πνιγμό. Επιπλέον και τα δυο κορίτσια εξαναγκάστηκαν να απαρνηθούν τη θρησκεία τους και να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ.
Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου αργά τη νύχτα η μικρή με όσο θάρρος και δύναμη της είχε απομείνει, πήρε την αδελφή της και έτρεξε όσο πιο μακριά μπορούσε, αφού προσπέρασαν έναν φρουρό που κοιμόταν, σκαρφάλωσαν έναν τοίχο και έτρεξαν όσο γρηγορότερα μπορούσαν κατέληξαν στο καταφύγιο των κουρδικών δυνάμεων και από εκεί μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία με ελικόπτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου