Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΤΑΙΑ ΕΨΑΧΝΕ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

Το παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων, όπως το έζησε ο Ιωάννης Κασουλίδης - Ο Βορβολάκος ζήτησε επιστράτευση στην Κύπρο, αλλά ο Κληρίδης αρνήθηκε, φοβούμενος επιδείνωση της κατάστασης...


Σημαντικές αναφορές στα παρασκήνια της κρίσης των Ιμίων και των γεγονότων που αναφέρονται στους πυραύλους S-300 έκαμε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο φιλολογικό μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, που οργάνωσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Για τον Γλαύκο Κληρίδη μιλά η ίδια η ιστορία, αυτή τον αναζήτησε, αυτή τον συνάντησε σε διάφορους σταθμούς και αυτή του...
χάρισε μια σημαίνουσα θέση στις σελίδες της, χαράζοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα, είπε ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αγάπη του Γλαύκου Κληρίδη για την πατρίδα και η έγνοια του για την ευημερία και την προοπτική της, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα κριτήρια, με τα οποία στάθμιζε τις αποφάσεις και ζύγιζε τις επιλογές του.

Αναφερόμενος στη «νύκτα των Ιμίων», ο κ. Κασουλίδης, είπε:
«Το βράδυ της κορύφωσης της κρίσης των Ιμίων διοργανώθηκε στις 2 τα ξημερώματα σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου Κληρίδη. Εκεί, ο Στρατηγός Βορβολάκος μετέφερε αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδος για να κηρυχθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας γενική επιστράτευση. Ο Κληρίδης ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Σημίτη, ο οποίος, ωστόσο, βρισκόταν σε σύσκεψη με τους επιτελείς του και με τον αμερικανικό παράγοντα για να αποτραπεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, η επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος δεν κατέστη εφικτή.

«Με αξιοθαύμαστη υπομονή και ψυχραιμία ανέμενε την εξέλιξη της κατάστασης, χωρίς να προβαίνει σε κινήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα προκαλούσαν μεγαλύτερες εμπλοκές. Η εξέλιξη της κρίσης δικαίωσε την επιλογή του για αυτοσυγκράτηση και υπομονή, αφού η κρίση εκτονώθηκε ξημερώματα της επόμενης ημέρας», πρόσθεσε.

Ποιοι ζήτησαν απόσυρση των πυραύλων
Για το ζήτημα των πυραύλων S-300, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, είναι γνωστό το σκηνικό που εκτυλίχθηκε, όπως γνωστές ήταν και οι απειλές της Άγκυρας για άνευ ορίων αντιδράσεις σε περίπτωση που το Κράτος προχωρούσε στην αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

«Μετά την κρίση στα Ίμια, η ελληνική Κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα αφορμή πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Πάγκαλος και Κρανιδιώτης μού ζήτησαν να μεταφέρω την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως οι πύραυλοι εγκατασταθούν στην Κρήτη αντί στην Κύπρο», είπε.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης επέλεξε να πάρει πάνω του την ευθύνη για αλλαγή της απόφασης, μη θέλοντας να δημιουργήσει αισθήματα πικρίας του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα. Την ώρα, μάλιστα, που όλοι γνώριζαν πως μετά την εκλογή του Πρωθυπουργού Σημίτη και την κρίση στα Ίμια, η Ελλάδα δεν ήθελε να διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, στο οποίο δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει με στρατιωτική επάρκεια την Κύπρο, κάτι που θα ρεζίλευε όλες τις διακηρύξεις περί του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος».

Όταν είχε ληφθεί η απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, η Ελλάδα προχώρησε στην παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο, ίσης αξίας με την αξία των πυραύλων S-300, ενώ με οδηγίες του Προέδρου Κληρίδη, ο τότε Υπουργός Άμυνας κ. Χάσικος μετέβη στη Μόσχα, όπου συμφωνήθηκε η αγορά άλλου αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς, με το οποίο καλύπτονταν επαρκώς οι ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε περαιτέρω.

Κούρος: Απέρριπτε φασισμό και χιτλερισμό
Ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος στην ομιλία του ανέδειξε για πολλοστή φορά το πρόσωπο του έντιμου πατριώτη Γλαύκου Κληρίδη, του ελεύθερου και δημοκράτη οραματιστή, όπως τον χαρακτήρισε ο στενός του συνεργάτης.

«Ήταν και ένιωθε, εκ πεποιθήσεως ελεύθερος και δημοκράτης, που δεν δεχόταν τον φασισμό και τον χιτλερισμό, δίκαιος, που δεν ανεχόταν την αδικία και την καταπίεση, με ανατροφή, με ήθος και ευγένεια. Πράος και ήρεμος στη συμπεριφορά του, σεβόμενος πάντοτε τους συνομιλητές του, άσχετα από ποια κοινωνική τάξη κι αν προέρχονταν, ελεύθερος στη σκέψη και στην έκφραση, με έντονο το περί δικαίου αίσθημα και με πηγαίο χιούμορ. Ανθρωπος χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από οποιονδήποτε, προσιτός και με σεβασμό προς τον συνάνθρωπό του, άσχετα από την ιδεολογική ή την κομματική του προέλευση. Ήταν ο άνθρωπος που εκινείτο με την ίδια άνεση, απλότητα και ευχέρεια σε παλάτια, προεδρικά μέγαρα και πρωθυπουργικά γραφεία, μικρών και μεγάλων κρατών, όπως εκινείτο στο καφενείο ή στον σύλλογο του μικρότερου χωριού της Κύπρου»

Τις ομιλίες ολοκλήρωσε με την τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χαράλαμπος Προύντζος, αναλύοντας την έννοια του πολιτικού ρεαλισμού με αναφορά στις βασικές τάσεις της θεωρίας αυτής και εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί θεωρεί τον Γλαύκο Κληρίδη πατέρα του πολιτικού ρεαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου