Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΝΩ ΚΑΙ Κ@ΛΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΑΡΧΗΓΟΣ

Με τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες ο Φώτης Κουβέλης με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου θα επισφραγιστεί η συμφωνία τους για εκλογική συνεργασία στο πλαίσιο μίας «δημοκρατικής συμπαράταξης» που θα αφήνει τον ηγετικό ρόλο στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την πρόσφατη εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, κόβοντας τις γέφυρες προς τον Ευ. Βενιζέλο. Ο ένας ηγείται του κόμματος «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», η άλλη προεδρεύει στο «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» το οποίο από πολλές πλευρές θεωρήθηκε ως πρόπλασμα κόμματος.

Ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δώσει τα χέρια με τον Χάρη Καστανίδη, δεν έχει ριφθεί ο κύβος σε σχέση με τον Ηλία Μόσιαλο, ενώ ακόμη...
Δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος με τον Γιώργο Φλωρίδη. Στις προθέσεις του είναι να έρθει σε επαφή και να προσπαθήσει να συνεννοηθεί με όλα τα πρόσωπα και τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν σχέση με το σημερινό συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, άλλωστε, με χθεσινή του συνέντευξη (στο Πρώτο Θέμα) ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με τον Φώτη Κουβέλη και εξέφρασε τη φιλοδοξία του για τη δημιουργία ενός ισχυρού τρίτου πόλου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ κινείται κοντά στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (3%) ή και κάτω από αυτό επιτάχυναν τις διεργασίες για ένα τέτοιο άνοιγμα το οποίο - για την ώρα τουλάχιστον - δεν αφορά την «Ελιά» που επιχειρείται να δημιουργηθεί γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του Φ. Κουβέλη πιστεύουν ότι με τις κινήσεις αυτές η ΔΗΜΑΡ θα διασωθεί και θα δημιουργήσει εντυπώσεις συσπείρωσης και πανστρατιάς, ενώ προσβλέπουν στο συνέδριο του κόμματός του το Νοέμβριο για τη δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος το οποίος θα διεκδικήσει με αξιώσεις ένα σοβαρό ποσοστό στις προσεχείς ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς προτίθενται να μετατρέψουν σε κόμμα την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη Λούκα Κατσέλη. Είναι ανοιχτοί για συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσεις, αλλά προηγείται όπως φαίνεται η κατοχύρωση της αυτονομίας τους.

Αν λάβει κανείς υπόψιν και τις πρόσφατες παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (όπως ο Δ. Ρέππας) για ανάγκη στροφής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να μιλήσει για έντονη κινητικότητα από το κέντρο και προς τα αριστερά. Αλλά αυτή η κινητικότητα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν προδιαγράφει μεγάλες ανακατατάξεις, που οπωσδήποτε θα επηρεαστούν ότι το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα, όποτε και όποιο είναι αυτό.

Τα ερωτήματα που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι αν η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τους Α. Λοβέρδο και Α. Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί προθέσεις επιστροφής στην κυβέρνηση, εφόσον κάνει κάποια κίνηση καλής θέλησης ο Α. Σαμαράς για να διευκολύνει τον Φ. Κουβέλη.

Επίσης, πώς θα συντηρηθούν οι αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί να κρατήσει ο Φ. Κουβέλης, την ώρα που στελέχη του δικού του χώρου συνομιλούν με στελέχη του γειτονικού κόμματος, ενώ ο ίδιος κάνει «μεταγραφές» πολιτικών που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ. Συναφής είναι η απορία αν χωρούν δύο «Ελιές» στο μικρό χωράφι της κεντροαριστεράς η γονιμότητα του οποίου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από προσωπικές ατζέντες και στρατηγικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου