Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΟΜΙΚΑ ΒΑΣΙΜΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Είναι θεμιτό να ενισχύει οικονομικά ο Έλληνας φορολογούμενος ένα κόμμα το οποίο έμμεσα ή άμεσα υιοθετεί και προάγει εγκληματικές πρακτικές; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει το πολιτικό σύστημα. Οι πρώτες νομικές γνωμοδοτήσεις του ανοίγουν τον δρόμο... 

"Ο σκοπός της κρατικής επιχορήγησης ενός κόμματος είναι η παροχή υλικής δυνατότητας, όπως προβλέπει το άρθρο 29 του Συντάγματος, ως οργανισμού που συμβάλλει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν λοιπόν υπάρχει διωκώμενο ηγετικό στέλεχος, τότε είναι κατανοητό ότι -τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει μία σχετική υπόθεση- δεν μπορεί να συνεχίσει η χρηματοδότηση αυτού του κόμματος, όπως είπαμε, ο σκοπός του οποίου είναι η...
Εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας», εξηγεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Γιάννης Δρόσος, ο οποίος πάντως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί οριστικά αφού δει την ακριβή γραπτή διατύπωση της επικείμενης κυβερνητικής πρότασης.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλαν ότι θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες νομοθετική πρόταση για την αναστολή της κομματικής χρηματοδότησης «σε κόμματα των οποίων οι αρχηγοί ή κρίσιμος αριθμός βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του παραπέμπονται για αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών». Σύμφωνα με την πρόταση, «αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού (περισσοτέρων του ενός δεκάτου του συνολικού αριθμού) βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του, για τα αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ του Ποινικού Κώδικα ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών».

Την ίδια ώρα, νομικοί κύκλοι τάσσονται κατά της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής συνολικά ως εγκληματικής οργάνωσης, διότι θεωρούν ότι αφενός μπορεί απλώς να μετονομαστεί και άρα να μεταφέρει τη δράση της υπό τη σκέπη άλλου οργανισμού, αφετέρου η εξέλιξη θα αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που η εκάστοτε εξουσία θα είναι πιθανώς σε θέση να αξιοποιεί κατά το δοκούν.

Οι ίδιοι κύκλοι, κρίνοντας από την κινητικότητα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, εκτιμούν ότι φαίνεται να υπάρχει πράγματι σχέδιο καταπολέμησης των νεοναζί. «Σαν να το είχαν έτοιμο και να περίμεναν απλώς να το υλοποιήσουν. Δείτε και τα media που δείχνουν να “ξύπνησαν” μέσα σε μια μέρα», λέει χαρακτηριστικά έμπειρος νομικός, ο οποίος εμφανίζεται σχεδόν απορημένος με την ταχύτητα των εξελίξεων.

«Έπρεπε όμως πρώτα να υπάρξει νεκρός;», είναι το ερώτημα το οποίο θέτει τις τελευταίες ημέρες μιας σειρά αναλυτών, οι οποίοι δηλώνουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν πρώτα στην πράξη αν «θα μπει το μαχαίρι στο κόκαλο» του νεοναζιστικού φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου