Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ...

Σε έναν κλοιό αστυνομικής υφής σεναρίων, στον οποίο όσοι έχουν σοβαρούς λόγους να κινούνται στο ημίφως φροντίζουν να θολώνουν τα νερά και όσοι γνωρίζουν, κάνουν αστεία, παιχνιδάκια και καμώματα με την ενημέρωση, εγκλωβίζεται η ιστορία της «Λίστας Λαγκάρντ»...


Κι αν θέλει κανείς, σε πείσμα της τρέχουσας αντίληψης που έχουν για τον πολιτικό τους ρόλο τα μέλη της Επιτροπής, να διατηρήσει τη σοβαρότητά του, οφείλει να προσηλωθεί στα μέχρι στιγμής δεδομένα. Εν πρώτοις, είναι εξόφθαλμη... 

Η βραδυπορία με την οποία κινήθηκε υπηρεσιακά το «κράτος» και σε αυτήν την περίπτωση, θυμίζοντας ό,τι ακριβώς έγινε σε άλλες πολύκροτες υποθέσεις σκανδάλων, όπως σ’ αυτά των δωροδοκιών της Siemens, του Βατοπεδίου και των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Χρειάστηκε 27 ημέρες ο εισαγγελέας Γ. Πεπόνης ώστε να κάνει το αυτονόητο και να κατασχέσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών, όπου υποτίθεται πως «μαγειρεύτηκε» το αρχικό CD. Το αποτέλεσμα όμως ήταν αποκαρδιωτικό.

Ξεφορτώνουν ευθύνες
Όπως επίσης κλασικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική ηγεσία ξεφορτώνει με ευκολία τις ευθύνες στους «από κάτω» διευθυντικούς, και αυτοί, μη βρίσκοντας τίποτε καλύτερο, πέφτουν στην αγκαλιά της λήθης, οχυρώνοντας τις λιγοστές δυνάμεις τους στη γραμμή «δεν ξέρω - δεν είδα - δεν άκουσα».
Είναι ξεκάθαρο ότι το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να περιοριστεί στις ευθύνες αποκλειστικά του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Αλλά, αν αυτός δεν πέσει – όπως έδειξε να περιμένει – «στα μαλακά», τότε ίσως θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αξία της εύγλωττης προειδοποίησης που έχει απευθύνει λέγοντας όσο πιο καθαρά μπορούσε ότι «δεν θα ξεπλυθούν στην πλάτη του οι αμαρτίες του μεταπολιτευτικού συστήματος» και ότι δεν είναι διατεθειμένος «να παίξει ρόλο Ιφιγένειας».
Η έρευνα, παρ’ όλα αυτά, φωτίζει με ιδιαίτερο τρόπο τον ρόλο ορισμένων κρίσιμων προσώπων, όπως του Σταύρου Παπασταύρου, που είναι σήμερα υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Ο άνθρωπος αυτός φαίνεται ότι είχε βρει τους τύπους μιας ενδιαφέρουσας «χημικής ένωσης» με τη Μαρία Παντελή, το όνομα της οποίας (όπως και του πρώτου) περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα ως συνδιαχειριστών ενός κεφαλαίου ύψους 550 εκατ. δολαρίων. Για λογαριασμό τίνος; Του ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, που έχει μαζέψει τα τσαμασίρια του προ πολλού από την Ελλάδα.
Μαρτυρίες στελεχών του ΣΔΟΕ συνδέουν λογαριασμό της λίστας με δικαιούχο την Παντελή, που ζει τώρα μόνιμα στη Γαλλία, με τη «βασιλομήτορα» Μαργαρίτα Παπανδρέου, για την οποία ο σημερινός επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στασινόπουλος, κολλητός του νυν πρωθυπουργού, δήλωσε στην Επιτροπή ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Γι’ αυτό και ξένισε η πρόταση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, βουλευτή της Ν.Δ., Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος πρότεινε να μην εξεταστεί η Παντελή διότι, όπως ισχυρίστηκε, το φορολογικό της προφίλ έχει ελεγχθεί ήδη.
Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερος κόπος σε βουλευτές της Επιτροπής να διαπιστώσουν ότι ο Στασινόπουλος, στην κατάθεσή του, φρόντισε να αφήσει εκτός πλαισίου τον Β. Βενιζέλο, την ώρα που με μια μεγαλοπρεπή κίνηση ξεφόρτωσε όλα τα απορρίμματα για τη μη αξιοποίηση της λίστας στην αυλή του Διώτη.

Αναρμόδιοι…
Στους αντίποδες, στενοί συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου, που παίρνουν τη θέση τους στην Επιτροπή, είτε δηλώνουν αναρμοδιότητα είτε επικαλούνται αμνησία. Αποκορύφωμα ο «πληροφορικάριος» υποτίθεται Γ. Αγγελόπουλος, στον οποίο ανατέθηκε η αρχική επεξεργασία του CD από τον Παπακωνσταντίνου και ο οποίος, μολονότι κατά δήλωσή του δεν γνωρίζει γαλλικά, έκανε τη δουλειά μεταφράζοντας από το γλωσσάρι του Google…
Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που δόθηκε χθες στα χέρια των μελών της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, επιβεβαιώνει την ύπαρξη τεσσάρων ηλεκτρονικών ιχνών από ισάριθμους κωδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών στο εκ μεταγραφής ψηφιακό υλικό που είχε στα χέρια του ο τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης.
Από τις φειδωλές και ασύντακτες πληροφορίες, που δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη, το ενδιαφέρον των χρηστών φαίνεται να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και μένει αναπάντητο προς ώρας σε τίνος τα χέρια αλλοιώθηκε. Οι προσεκτικοί επισήμαναν ότι στο τέλος της χθεσινής μέρας, οπότε ημερομηνίες και ώρες με ακρίβεια δευτερολέπτου κυκλοφορούσαν μέσω κύκλων, έμεινε να αιωρείται στον αέρα μια ιδιαίτερη μέριμνα του Β. Βενιζέλου (σ.σ.: κάποιοι στη Βουλή έκαναν λόγο για ανησυχία) να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση.
Η έρευνα Πεπόνη και Αστυνομίας έδειξε ότι από τη στιγμή που ο Διώτης μετέγραψε και εν συνεχεία κατέστρεψε το ψηφιακό υλικό που του παρέδωσε ο Παπακωνσταντίνου, στις 8 Ιουλίου του 2011, παρενεβλήθησαν κάμποσα ζευγάρια αδιάκριτα μάτια. Λεπτομέρεια: στις 8.7.2011, συγκλήθηκε μια σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με αντικείμενο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Διώτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων βεβαίως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου