Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας έπεσαν στα χέρια των Τούρκων μαζί με τον εξοπλισμό των τριών αστυνομικών που συνελήφθησαν παράνομα στη Λουρουτζίνα. Οι Τούρκοι πήραν και τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έκδοσης εξώδικων προστίμων και ελέγχου στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν απεριόριστη πρόσβαση στον κεντρικό ηλεκτρονικό Υπολογιστή της Αστυνομίας και ολόκληρη στη Βάση δεδομένων των πολιτών.

Νέο μεγάλο σκάνδαλο φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας «Η ΜΑΧΗ». Αυτή τη φορά αφορά σε γκάφα ολκής της Αστυνομίας, η οποία πιάστηκε ανέτοιμη και ανίκανη να προστατέψει επαρκώς τον κεντρικό υπολογιστή που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Αρχηγείο της, με αποτέλεσμα όλες οι βάσεις δεδομένων που βρίσκονται σε αυτόν, να κλαπούν από το κατοχικό καθεστώς και μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ωρών να μεταφορτωθούν (downloaded) μπροστά στα έκπληκτα μάτια των χειριστών του, οι οποίοι παρακολουθούσαν ανήμποροι να αντιδράσουν, τη διαδικασία μεταφοράς όλων των αρχείων στα χέρια των κατοχικών αρχών. Τελικά, κάποιος στο Αρχηγείο τράβηξε την πρίζα... 


Του κεντρικού ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Ήταν όμως πλέον αργά. Όλα τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Δημοκρατίας βρίσκονταν στα χέρια του Αττίλα.

Η σύλληψη των αστυνομικών στη Λουρουτζίνα
Η πρόσφατη σύλληψη των ανδρών της Αστυνομίας από τις κατοχικές δυνάμεις στη Λουρουτζίνα, πέραν από τα αυταπόδεικτα αρνητικά μηνύματα και αποτελέσματα της και πέραν από τον ενδεχόμενο εξευτελισμό της αστυνομίας , είχε και μια άλλη παράμετρο. Μια παράμετρο, που λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας που παρουσιάζει σε επίπεδο ασφαλείας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και λόγω των πολλών άλλων θεμάτων που προκύπτουν από αυτή, δεν αποκαλύφθηκε ούτε και δημοσιοποιήθηκε. Αντίθετα αποσιωπήθηκε με απώτερο προφανώς σκοπό, να κρατηθεί ο κύπριος πολίτης στο σκοτάδι, αναφορικά με το νέο μεγάλο αυτή τη φορά σφάλμα των Δυνάμεων Ασφαλείας του κράτους, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή του.
Ως γνωστόν, κατά τη σύλληψη των τριών αστυνομικών σε έδαφος της νεκρής ζώνης, κλάπηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις μεταξύ άλλων, το περιπολικό όχημα, η μοτοσικλέτα, τα περίστροφα των μελών και οι ασύρματοι που υπήρχαν σε αυτά.

Η αποκάλυψη
Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές, έγκυρες πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», κατά τη σύλληψη, κλάπηκαν ακόμη δυο περιουσιακά στοιχεία της Αστυνομίας, αντικείμενα στα οποία κανείς δεν αναφέρθηκε ούτε και έγινε λόγος ότι αυτά ήταν μέσα στην κλαπείσα από τους τούρκους αστυνομική περιουσία. Πρόκειται για δύο φορητές ηλεκτρονικές συσκευές έκδοσης εξώδικων προστίμων και ελέγχου στοιχείων, συσκευές που υπάρχουν βεβαίως σε όλα τα περιπολικά οχήματα της Αστυνομίας.
Όπως «Η ΜΑΧΗ» πληροφορείται, οι φορητές αυτές συσκευές είναι συνδεδεμένες με Data Link (σύνδεση αρτηρίας δεδομένων) και έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με Server (κεντρικός υπολογιστής) στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και αλλού (Τμήμα Οδικών Μεταφορών, Γραφεία Επάρχων κλπ), απ’ όπου μπορεί ανάλογα με το αίτημα που καταχωρεί το μέλος της δύναμης που χειρίζεται τη συσκευή, να έχει πρόσβαση σε και να μεταφορτώσει όποιο στοιχείο και πληροφορία χρειάζεται.
Με τη σύλληψη των ανδρών της Αστυνομίας, οι συσκευές αυτές έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων κατοχής.

Το αλαλούμ
Όταν κατά την σύλληψη των μελών της δύναμης επικράτησε σύγχυση αναφορικά με το τι ακριβώς είχε γίνει και ένα αλαλούμ πληροφοριών αναφορικά με τις εξελίξεις, προφανώς κανείς στο Αρχηγείο Αστυνομίας δε σκέφτηκε τις συσκευές ούτε και αξιολόγησε τον κίνδυνο αυτές να είχαν πέσει στα χέρια των τούρκων. Πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αναφέρουν ότι όταν μετά από ώρες κάποιος ανέφερε το ενδεχόμενο οι συσκευές αυτές να βρίσκονται στα χέρια του ψευδοκράτους, η όποια αντίδραση ήταν μάταιη. Οι κατοχικές δυνάμεις είχαν ήδη μεταφορτώσει (downloaded) όλες τις πληροφορίες που βρίσκονταν στους servers του συστήματος και τις είχαν οικειοποιηθεί.

Στα χέρια των Τούρκων τα προσωπικά μας δεδομένα
Πληροφορίες, όπως ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα πολιτών, ονόματα ιδιοκτήτων αυτοκινήτων και στοιχεία για τον αριθμό εγγραφής, τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα των οχημάτων τους, τις διευθύνσεις τους, τα τηλέφωνα τους καθώς και δεδομένα όπως αριθμοί διαβατηρίων και άλλα προσωπικά στοιχεία, ακόμα και φωτογραφίες, βρίσκονται πλέον στην διάθεση των κατοχικών αρχών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα τον ακριβή όγκο των δεδομένων που απέσπασαν από το σύστημα οι κατοχικές δυνάμεις και τον τρόπο ή την περίσταση που θα μπορούσαν να τους φανούν αυτές οι πληροφορίες χρήσιμες. Ταυτόχρονα, δε φαίνεται να είναι ακόμη απόλυτα διασφαλισμένο ότι δε θα μπορέσουν και στο μέλλον οι κατοχικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τις συσκευές που έχουν στα χέρια τους να παραβιάσουν τα συστήματα πληροφορικής της αστυνομίας.
Για ακόμα μια φορά δυστυχώς μας έπιασαν στον ύπνο. Πόσες φορές στο παρελθόν συνέβησαν παρόμοια περιστατικά; Και πόσες φορές ακόμα θα συμβούν;

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τα εν οίκω εν δήμω… Όλες οι συχνότητες των ασυρμάτων στην Κύπρο είναι δια νόμου ανοιχτές και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις συχνότητες που χρησιμοποιεί η Αστυνομία Κύπρου
Ταξιτζήδες, ερασιτέχνες ασυρματιστές και οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να παρακολουθεί νόμιμα και ανενόχλητος τις συχνότητες των ασυρμάτων της Αστυνομίας σε ανοιχτή ακρόαση.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα «Η ΜΑΧΗ», όλες οι συχνότητες των ασυρμάτων στην Κύπρο είναι δια νόμου ανοιχτές. Η Νομοθεσία που απαγορεύει το κλείσιμο συχνοτήτων «πέρασε» και ψηφίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλα νομοθετήματα κατά την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τότε παραμένει ως έχει.
Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι γραφεία ταξί και άλλοι κάτοχοι ασυρμάτων μπορούν να παρακολουθούν όλες τις συνομιλίες της Αστυνομίας μέσω των συσκευών, εφόσον τις συντονίσουν με τις συχνότητες που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι έχουν γίνει και συλλήψεις προσώπων που πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω να παρακολουθούν τις συνομιλίες μελών της αστυνομίας, τα πρόσωπα αυτά όμως δεν κατηγορήθηκαν ποτέ λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και αφέθηκαν ελεύθερα.
Όπως συναφώς πληροφορείται «Η ΜΑΧΗ», η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξαίρεση των συχνοτήτων της Αστυνομίας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο αφορά στη συγκεκριμένη νομοθεσία, ωστόσο τέτοιο αίτημα δεν υποβλήθηκε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα οι συχνότητες να παραμένουν ανοιχτές και η Αστυνομία σε ανοιχτή ακρόαση για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού στρατού.
Με αφορμή την πρόσφατη κλοπή των ασυρμάτων των τριών αστυνομικών που συνελήφθησαν παράνομα στη Λουρουτζίνα η αστυνομία έχει πλέον διπλό πονοκέφαλο, ωστόσο το χρηματικό ποσό που απαιτείται για αντικατάσταση του συστήματος επικοινωνίας θεωρείται απαγορευτικό, τουλάχιστον για στο παρόν στάδιο, ιδίως κατά την περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου