Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΞΟΦΛΗΣΕΣ...

Τι γράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Ημερολόγιο της Κρίσης» ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πώς περιγράφει ο Μπαρουάν τον πολιτικό «θάνατο» του Παπανδρέου...

Αποκαλυπτικός στο βιβλίο του «Ημερολόγιο της Κρίσης» είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν. Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύει το περιοδικό L' Express το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας είχε μελετήσει τον Νοέμβριο του 2011 τις συνέπειες που θα είχε για τη χώρα κατάρρευση της ευρωζώνης, που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα.

Ο Μπαρουάν αποκαλύπτει: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αποτέλεσμα διάχυσης θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας». Στο βιβλίο αποκαλύπτονται στοιχεία και για την ιστορική συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου όπου...


Είχε τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Η Gr-exit απειλεί με Fr-exit
Πάντως είναι η πρώτη φορά που μέλος της γαλλικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου, αναγνωρίζει την ύπαρξη μελέτης για τις συνέπειες που θα είχε για τη Γαλλία κατάρρευση της ευρωζώνης που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, ιδιαίτερα το κόστος για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα.

«Εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές», γράφει ο Μπαρουάν.

Το «Ημερολόγιο της Κρίσης», θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο ενώ αποσπάσματά του δημοσιεύει το L' Express αύριο.

Ο πρώην υπουργός εξηγεί ότι είχε συγκεντρώσει «τρεις έμπιστους ανθρώπους» στο γραφείο του στο Μπερσί, το Νοέμβριο του 2011: «Ζητώ από αυτούς τους έμπιστους ανθρώπους να εργαστούν πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τη Γαλλία και δύο είδη απωλειών: αυτές του τομέα τραπεζών-ασφαλειών από την μία πλευρά και αυτές της κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης από την άλλη. Δεν θα κράταγα καμία σημείωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σκοπίμως. Τα ανακαλώ από μνήμης. [...] Συνίστατο στο να φανταστούμε την πιο ζοφερή υπόθεση της σύγχρονης οικονομικής μας ιστορίας. Είναι μια συζήτηση χωρίς τεκμήρια. Χωρίς ίχνη».

Ο Μπαρουάν αναφέρεται και στα παρασκήνια της ιστορικής αλλά και δραματικής συνάντησης της 3ης Νοεμβρίου στις Κάννες, όπου τέθηκε το θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης, πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου. «Η συνάντηση έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα και σε μεγάλη ένταση. Στη συζήτηση, που κράτησε δύο ώρες χωρίς διακοπή, ήταν παρόντες εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Νικολά Σαρκοζί με τον Φρ.Μπαρουάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα».

Από την πρώτη στιγμή άρχισε η επίθεση του Σαρκοζί, γράφει ο Μπαρουάν και συνεχίζει: «Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας», είπε ο Σαρκοζί. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ του λέει το ίδιο με αυστηρό ύφος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει. Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει ψυχολογικά. Στριμωγμένος, δεν έχει άλλη επιλογή από τα να πει [ότι το δημοψήφισμα είναι] ναι ή όχι στο ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την ερώτηση υποβάλλοντας την στο λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Μετά από δύο ώρες μάχης, καταθέτει τα όπλα», καταλήγει ο Μπαρουάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου