Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Με την επιμήκυνση δεδομένη, αλλά όλα τα άλλα μέτωπα ανοιχτά, σε ασφυκτικά για την Ελλάδα χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση και οι δανειστές επιδίδονται σε σκληρό αγώνα πόκερ. 
 
Το Σαββατοκύριακο ο Αντώνης Σαμαράς με πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που σχετίζονται με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions).
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, όλα έχουν προχωρήσει μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Άλλωστε, θα πρέπει να παρουσιαστούν από τον Π. Τσακλόγλου στη σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας εργασίας, αλλά και από τον Γ. Στουρνάρα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών την Τετάρτη.

Εδώ όμως τελειώνουν τα... καλά νέα. Κι αυτό γιατί στο πολιτικό σκηνικό άναψε φωτιά... 


Η απόφαση της τρόικας να τραβήξει στα άκρα τα εργασιακά αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου προχθες το βράδυ ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η τρόικα λέει όχι στα δύο θέματα που έβαλε ψηλά στην ατζέντα η ΔΗΜΑΡ, και εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ: στο επίδομα γάμου (58 ευρώ) στον κατώτατο μισθό, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά και στην επέκταση των συμβάσεων, για την οποία υποστηρίζει ότι δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του δυτικού κόσμου. Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα τα διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή…
Επιπρόσθετα, η τρόικα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά αρνούμενη να δεχθεί ρύθμιση για κύρωση από τη Βουλή κάθε μιας εκ των αποκρατικοποιήσεων που προγραμματίζονται.

Με αυτήν τη θέση συντάχθηκε ανοιχτά και ο Γ. Στουρνάρας. Αντίθετα, τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία επί του σχετικού νομοσχεδίου την Τρίτη να παίρνει χαρακτήρα θρίλερ…

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το βάρος μεταφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου, που καλείται να βρει τρόπο να ελιχθεί ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές των δύο κομμάτων και στις απαιτήσεις της τρόικας, κίνηση που απαιτεί πολιτικές διαπραγματεύσεις σε ανώτερο επίπεδο.

Σήμερα αναμένονται νέες επαφές του Α. Σαμαρά τόσο με τον Φ. Κουβέλη όσο και με τους ελεγκτές της τρόικας, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα. Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με βουλευτές του κόμματος, με στόχο τον καθορισμό της στάσης του κινήματος.
Την ίδια στιγμή όπου στην Αθήνα εκφράζεται αισιοδοξία για τα προαπαιτούμενα, στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτεται από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις... αβγάτισε. Η τρόικα στην προκαταρκτική έκθεση που παρουσίασε ανέβασε στις 150 τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις και εκτιμούσε ότι εξ όσων ζητήθηκαν από την Ελλάδα μόνο το 60% έχει δρομολογηθεί.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ
Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στη συγκυβέρνηση, καθώς φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τη ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα εξακολουθεί να προτάσσει την ανάγκη να πετύχει το έργο της κυβέρνησης και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όπως δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, «το στοίχημα σήμερα, υπό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είναι να πετύχει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης». Στελέχη του κόμματος «κλείνουν το μάτι» δηλώνοντας έτοιμοι να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο με τις διαρθρωτικές αλλαγές, αν υπάρξουν αυτές οι αλλαγές που θα αποδομούν τις απαιτήσεις της τρόικας για πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Α. Παπαδόπουλου, ότι "δεν ξέρω εάν θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά".   

Ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επανέλαβε ότι "δεν θα ψηφίσουμε τα εργασιακά. Ωστόσο, σημείωσε ότι "τα εργασιακά έχουν πέντε πλευρές. Αν πάρει πίσω τις τέσσερις, εντάξει, εδώ δεν κάνουμε πεισματάκια, ούτε εμείς, ούτε οι απέναντι. Επί της ουσίας, μιλάμε".

Με δεδομένες αυτές τις δυσκολίες, στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται την Τετάρτη -παράλληλα με την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- να προχωρήσει η κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2013. Αντίθετα, παράταση παίρνει το πολυνομοσχέδιο για τα διαρθρωτικά, το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, σε ένα άρθρο. Και τα δύο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου οικονομικών.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΓΡΙΦΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πέρα όμως από το πακέτο των μέτρων και τα προαπαιτούμενα, αυτό που καίει τους δανειστές είναι η βιωσιμότητα του χρέους και το πώς θα εξασφαλιστεί. Όπως εκτιμούσαν κύκλοι στις Βρυξέλλες, στα εργασιακά αλλά και στις προαπαιτούμενες δράσεις μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, έστω και στο παρά πέντε.

Αντίθετα, το χρέος και η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης είναι το μεγάλο ζητούμενο. Θεωρείται βέβαιο πως ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Επίσης, η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος γεννά νέες απαιτήσεις για χρηματοδότηση της Ελλάδας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε το ποσό. Η Ε.Ε. το υπολογίζει περίπου σε 30 δισ., το ΔΝΤ σε 38 δισ., ενώ στην Αθήνα κάνουν λόγο για κόστος της τάξης των 16 - 18 δισ. ευρώ.

Ερώτημα όμως είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Η ιδέα του κουρέματος του χρέους που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προβάλλεται ως εναλλακτική από την πλευρά της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ. Ωστόσο, συναντά την κάθετη άρνηση χωρών του Βορρά αλλά και του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά άφησε παράθυρο για την επαναγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά, λύση που εξετάζεται, αλλά ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της. Από την άλλη πλευρά, εκτός συζήτησης βρίσκεται το κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (περί τα 40 δισ. ευρώ), «παίζει» όμως η επιλογή να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισε το ευρωσύστημα από τις αγορές των συγκεκριμένων τίτλων σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική (υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και η Φινλανδία επέστρεψαν ήδη στην Ελλάδα κέρδη που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, όπως φάνηκε από τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού στο 9μηνο).
Το θέμα του χρέους ανέβασε ψηλά στην ατζέντα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ με το IIF και το ΔΝΤ σημείωσε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα. Η λύση του θα οδηγήσει και στη λύση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων, όπως τα εργασιακά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου