Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ... ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Μια απίστευτη ιστορία που κυκλοφόρησε το Σαββάτο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων περί δήθεν δολοφονίας ενός αυτοπροσδιοριζόμενου ως Μακεδόνα από Χρυσαυγίτες δημιούργησε έναν άνευ προηγουμένου ανθελληνικό παραλήρημα στη γειτονική χώρα.

Η ιστορία ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή όταν ο «ακτιβιστής» Στυλιανός Σεμερτζής (φωτό) από την Αχλάδα Φλώρινας, που θεωρεί τον εαυτό του «Μακεδόνα» και αυτονομάζεται «Στίλιαν Σαμαρτζίεφ», ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα την κατασκευασμένη όπως αποδείχτηκε είδηση ότι μέλη της Χρυσής Αυγής ξυλοκόπησαν ανηλεώς τον εξάδελφό του, μαθητή, Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ (κατά κόσμον Αλέξανδρο Σαμαρτζή) στην Θεσσαλονίκη στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο. Μάλιστα, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», ο Σεμερτζής εμφάνιζε ως αιτία του δήθεν ξυλοδαρμού του εξαδέλφου του το ότι «αρνήθηκε να αλλάξει το επώνυμό του για να ακούγεται ελληνικό».

Παρά το εξωφρενικό της είδησης, τα ΜΜΕ των Σκοπίων εξέλαβαν... 


Ως αληθή την είδηση και άρχισαν να την αναμεταδίδουν. Ωστόσο, απεσταλμένοι τους στην Ελλάδα επικοινώνησαν με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από όπου έπαιρναν την αναμενόμενη απάντηση πως κανείς Σαμαρτζίεφ ή Σαμαρτζής δεν διακομίστηκε σε αυτά, ενώ και η Αστυνομία δήλωνε άγνοια για το υποτιθέμενο γεγονός. Το θέμα θα τελείωνε εκεί, αλλά το Σαββάτο μια εθνικιστική ιστοσελίδα έδωσε νέα δραματικότερη τροπή δημοσιεύοντας την είδηση πως ο Αλεξαντερ Σαμαρτζίεφ υπέκυψε στα τραύματά του (δείτε εδώ).

Από εκείνη τη στιγμή το θέμα ξέφυγε πέρα από κάθε φαντασία με την είδηση του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του Σαμαρτζίεφ να παίζει μέχρι και στην κρατική τηλεόραση με τον τίτλο «στην Ελλάδα σκοτώνουν Μακεδόνες». Μάλιστα στο νυκτερινό δελτίο των 11 παρενέβη και ο πρόεδρος της υπερεθνικιστικής οργάνωσης «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κονγκρέσο», Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος «επιβεβαίωσε» την δολοφονία του «Μακεδόνα» από τους Χρυσαυγίτες κραυγάζοντας: «ο θάνατός του αποτελεί αιτία πολέμου!». Στη συνέχεια, με τη λογική του copy-paste, η είδηση διαδόθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα ανθελληνικά σχόλια να δίνουν και να παίρνουν.

Λόγω των διαστάσεων που λάμβανε το θέμα, το Γραφείο Συνδέσμου της χώρας μας στα Σκόπια ενημέρωσε την κυβέρνηση για το τι συνέβαινε εκεί, σημειώνοντας ότι ήδη είχαν εμφανιστεί οι πρώτοι σκοπιανοί έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής κρατώντας... κεριά στη μνήμη του Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ! Την επόμενη μέρα, όλος ο κόσμος έψαχνε τον Σαμαρτζίεφ, ο οποίος βέβαια ως Αλέξανδρος Σαμαρτζής ήταν σώος κα αβλαβής στην Αχλάδα της Φλώρινας. Ακόμα και στελέχη του «Ουράνιου Τόξου» διέψευδαν τον υποτιθέμενο θάνατο λέγοντας πως ο Στίλιαν Σαμαρτζίεφ «δεν στέκει στα καλά του».

Στο θέμα παρενέβη το υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» και συνιστώντας στην κυβέρνηση των Σκοπίων να είναι πιο προσεκτική. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι (ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατάγεται από την Αχλάδα της Φλώρινας) διατηρούσε το θέμα στην επικαιρότητα με τον εκπρόσωπό της να χαρακτηρίζει «αηδιαστικές» τις «ανεπίσημες πληροφορίες» για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Σαμαρτζίεφ από Έλληνες ακροδεξιούς και ζητώντας την επιβεβαίωσή τους. Κάπως έτσι, το ανύπαρκτο θέμα, αναφέρει η «Καθημερινή», έφτασε και στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Φούλε να τουιτάρει ότι ανησυχεί για τη δολοφονία ενώ καλούσε τις δύο χώρες να είναι ψύχραιμες.

Τελικά, καθώς ο «νεκρός» Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ δεν βρισκόταν πουθενά, ο Στυλιανός Σαμαρτζίεφ (που φέρεται να είχε εμπλακεί σε επεισόδιο τον Αύγουστο) άλλαξε την ιστορία του λέγοντας ότι ο «νεκρός» εξάδελφός του στον οποίο αναφερόταν δεν ήταν από την Φλώρινα αλλά από το Μαυροβούνι της Πέλλας και ότι η κηδεία είχε γίνει ήδη εκεί. Φυσικά δεν επαληθεύτηκε ποτέ ούτε αυτή η πληροφορία, καθώς οι αρχές της περιοχής την διέψευσαν, οπότε ο Σαμαρτζίεφ τα «γύρισε» ξανά λέγοντας ότι πρόκειται για μακρινό ξάδελφό του που όμως έχει εξαφανιστεί και τον ψάχνουν...
Στα Σκόπια, ο Γκόραν Πετρέφσκι της κρατικής τηλεόρασης παραδέχτηκε το λάθος αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αναμετάδοση της ψεύτικης είδησης. Παράλληλα, όμως, σκοπιανά ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν εκ νέου στην αντεπίθεση με άρθρα πως η υπόθεση ήταν κατασκεύασμα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Τελικά, το μόνο που έμεινε από την ανύπαρκτη ιστορία ήταν ο τίτλος: «στην Ελλάδα σκοτώνουν Μακεδόνες» και τρέχα γύρευε...

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Twitter κυκλοφορούν βίντεο και εικόνες με τον Στυλιανό Σαμαρτζή να τραγουδάει αλλά και να ποζάρει με αυτόματο όπλο μπροστά στην σημαία των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου