Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΣΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Η Καταλονία θα πάει στα διεθνή δικαστήρια αν η Μαδρίτη δεν επιτρέψει το δημοψήφισμα...

Ακόμη και με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια απειλεί να «σύρει» τη Μαδρίτη η Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας σε περίπτωση που επιχειρήσει να παρεμποδίσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της, ανακοίνωσε ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας.
«Εάν δεν μας επιτραπεί να συμβουλευθούμε τη γνώμη των πολιτών μας (για την ανεξαρτητοποίηση) τότε θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση αυτή», δήλωσε ο Μας στο καταλανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV3. Ο Μας θα διεκδικήσει... 


Την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η οικονομική ατμομηχανή της Ισπανίας, με πληθυσμό πάνω από 7 εκατ. κατοίκους, θα γίνει «ένα κράτος εντός της Ευρώπης».
Μία απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές, θα καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση της Καταλονίας με τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τόνισε ο Μας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως μία ανεξάρτητη Καταλονία «αρχικά» θα παραμείνει εκτός του άμβωνος της ΕΕ. Αλλά «μιας που η Ευρώπη ουδέποτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοια κατάσταση, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σαφήνεια», τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο Μας.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει ένα καταλανικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, επιχειρηματολογώντας πως βάσει του Συντάγματος του 1978 επιτρέπεται μόνον στην κεντρική κυβέρνηση να διοργανώνει δημοψηφίσματα.

Η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει «κάθε νομικό μέσο στη διάθεσή της» για να εξασφαλισθεί πως «οι νόμοι τηρούνται στην Καταλονία», δήλωσε η γγ του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ. Η ανεξαρτησία θα οδηγήσει την Καταλονία «στην καταστροφή», δήλωσε η ίδια από τη Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου