Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΥΡΑ ΓΚΑΦΕΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Κυρίως υπόλογος και εθνικά επικίνδυνος ο ίδιος ο γονυπετής πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ενοχλείται από τα γεγονότα και το συνωστισμό εφιαλτών, αλλά από τις αποκαλύψεις που γνωστοποιούν στην κοινωνία το ολέθριο έργο της κυβέρνησής του.
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Καθημερινά είναι πλέον τα «ατυχήματα» στην κυβέρνηση από υπουργούς που είτε λόγω επικοινωνιακού άγχους είτε λόγω απειρίας προκαλούν πονοκεφάλους στον Πρωθυπουργό και εντάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η περίπτωση του Κώστα Μουσουρούλη που εξομολογήθηκε σε γεύμα με εφοπλιστές ότι η Τρόικα ζήτησε εκκένωση των νησιωτών από μικρά νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια... 


Ανακάλεσε και διέψευσε είναι μια χαρακτηριστική υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που ενώ ζήτησε στοιχεία από τους Δήμους για να απογραφούν τα αλλοδαπά παιδιά στα νηπιαγωγεία, υποκύπτοντας έτσι στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, στη συνέχεια υπαναχώρησε και διέψευσε.

Ανασχηματισμός εν όψει
Τέτοιου είδους «ατυχήματα » γίνονται όλο και πιο εντατικά και οδηγούν τον Πρωθυπουργό σε σκέψεις για την κυβερνητική συνοχή και για την απόδοση ορισμένων υπουργών που εκθέτουν τον ίδιο. Εγκυρες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη ετοιμάσει έναν κατάλογο ονομάτων και έχει «βαθμολογήσει» υπουργούς που δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει στα καθήκοντά τους ή κάνουν επικοινωνιακές γκάφες που στοιχίζουν στην εικόνα της κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός, αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων πρέπει να θεωρείται βέβαιος, ισχυρίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού που παρακολουθούν με ανησυχία την κυβερνητική καθημερινότητα και φοβούνται ότι οι γκάφες και οι λανθασμένες κινήσεις θα πολλαπλασιαστούν όσο πλησιάζει η ψήφιση του πακέτου-μαμούθ 13,5 δισ. ευρώ στη Βουλή.

Οικονομικό επιτελείο σε νευρική κρίση
Μετά τον Γιάννη Στουρνάρα που είχε απειλήσει προ δεκαημέρου τον Πολ Τόμσεν ότι θα παραιτηθεί αν εμμείνει στο ύψος των περικοπών ήρθε χθες και η σειρά του Χρήστου Σταϊκούρα να διαρρεύσει ότι θα παραιτηθεί αν οι Τράπεζες δεν καταβάλουν τα 550 εκατ. συνεισφέροντας στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η απειλή έμεινε μετέωρη αλλά είναι ενδεικτική ότι αν οι ίδιοι οι υπουργοί δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις των δανειστών τότε η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων θα αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.
Η κυβέρνηση ανησυχεί και για το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζει η Τρόικα στην πλάτη της Ελλάδας. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού φοβούνται ότι οι δανειστές θα πιέζουν την Ελλάδα ώσπου αν εξαντληθούν τα ταμειακά αποθέματα ώστε με την πλάτη στον τοίχο η χώρα μας να συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Το ΠΑΣΟΚ σε αδιέξοδο
Η εικόνα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν βοηθάει ούτε την κυβερνητική σταθερότητα και συνοχή ούτε την εικόνα της χώρας έναντι των εταίρων μας. Το αποκορύφωμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ήταν οι δύο επιθέσεις εναντίον της ΝΔ που έκανε ο βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης στη ΝΔ μέσα σε ένα 24ωρο. Από το βήμα της Βουλής υπενθύμισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντάς την δεν δεσμεύτηκε να φιμωθεί και την κάλεσε να αποφασίσει εάν επιθυμεί αυτή τη στήριξη ή όχι. «Ναι ή όχι ;» διερωτήθηκε με ένταση ο κ. Σαχινίδης ζητώντας από τη ΝΔ να απαντήσει αν ντρέπεται που είναι κυβέρνηση με την ψήφο του κόμματός του.
Ο κ. Σαχινίδης προχώρησε μάλιστα ένα βήμα περισσότερο καλώντας τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν με τη ΔΗΜΑΡ ή να κάνουν κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Να μας το πείτε ανοιχτά. Οχι με διαρροές ούτε με υπονοούμενα. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε. Εσείς ξέρετε ;» ρώτησε σε έντονο ύφος, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια ότι στο ΠΑΣΟΚ συζητούν ακόμη και την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μετά την ψήφιση των μέτρων.
Η εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά στην κοινή γνώμη και στις δημοσκοπήσεις δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Επί πέντε ώρες κατέθετε χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τους χειρισμούς του στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και οι εξηγήσεις που έδωσε για το περιβόητο «στικάκι» που κρατούσε στο γραφείο του όχι μόνο δεν έπεισαν αλλά δημιούργησαν εσωκομματικό πρόβλημα αφού έριξε τις ευθύνες στον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως εκείνος είχε «πειράξει» την λίστα Λαγκάρντ με τα 2.000 ονόματα φοροφυγάδων !

Τα προβλήματα τρέχουν αλλά δεν λύνονται
Το κακό αυτό κλίμα στην εικόνα και την συνοχή της κυβέρνησης επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα προβλήματα μένουν άλυτα και οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η αδυναμία του ελληνικού κράτους που αδυνατεί να εντοπίσει τους συνταξιούχους-μαϊμού οδήγησε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην απόφαση-τραγέλαφο να υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν συμβολαιογραφική πράξη για κάθε γάμο, βαφτίσια και κηδεία προκειμένου η Πολιτεία να γνωρίζει ποιός δικαιούται σύνταξη !
Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί βέβαια να παραμένει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. η οποία καθυστερεί επειδή οι δανειστές μας της Τρόικα δεν συμφωνούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου