Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ ΤΟ 2014

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της θα διεξάγει το 2014 η Σκωτία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ενδεχόμενη διάσπαση της Βρετανίας, δήλωσε ο υφυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη Σκωτία Ντέιβιντ Μαντέλ μιλώντας στο Sky News.

«Αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Λονδίνο θα δώσει στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο τη δυνατότητα δημοψηφίσματος, με ένα ερώτημα, για το αν ή όχι η Σκωτία θα πρέπει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε ο Μαντέλ. Συνέχισε λέγοντας ότι «ευελπιστούμε αυτό να γίνει το φθινόπωρο του 2014».

Η ανακοίνωση φαίνεται να θέτει τέλος σε πολύμηνο αδιέξοδο μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου, καθώς... 


Τα σχόλια του Μαντέλ υποδηλώνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του δημοψηφίσματος.
Πηγή από το εσωτερικό της κυβέρνησης δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση επί του θέματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ενότητα της χώρας, υποστηρίζει ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα όσο το δυνατόν συντομότερα για το αν πρέπει, μετά από 300 χρόνια, να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία από την Αγγλία. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί ένα και μοναδικό ερώτημα με δυνατότητα απάντησης «ναι» ή «όχι».

Ο Αλεξ Σάλμοντ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, θέλει να συμπεριληφθεί και μία τρίτη επιλογή στο δημοψήφισμα, που θα επιτρέπει την μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, αλλά και την καθυστέρηση της διεξαγωγής του για το 2014, επέτειο 700 ετών από τη Μάχη του Μπάνοκμπερν στην οποία η Σκωτία είχε νικήσει την Αγγλία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα, το 30% με 40% των Σκωτσέζων επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου