Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ... ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Eκτιμούμε πως (και μακάρι να πέφτουμε έξω...) είναι ζήτημα χρόνου μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέξει -δυστυχώς- τόσο την Τουρκία όσο και εμάς, ως Ελλάδα και Κύπρο. 

Δεν γνωρίζουμε πόση ισχύ διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, ξέρουμε όμως ότι Ισραήλ και δευτερευόντως Τουρκία δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν, ως αυτόνομοι παίκτες, στους σχεδιασμούς τους, οι οποίοι σαφώς συγκρούονται.

Παραπέμπουμε στα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Νταν Σάπιρο χθες: Ο Αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε πως η στρατιωτική παράμετρος για να σταματήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει προετοιμασθεί και ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά της Τεχεράνης είναι ήδη έτοιμο. «Επειδή δεν γνωρίζουμε εάν θα προχωρήσει η διπλωματία, όλες οι εναλλακτικές λύσεις—περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής—βρίσκονται επί τάπητος. Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο, όχι όμως άπειρο, κατά το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία για να επιτύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Ακόμη πιό ανησυχητικές είναι δηλώσεις Ισραηλινών, όπως του απερχόμενου αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας αντιπτέραρχου Ίντο Νεχουστάν, που επίσης χθες τόνισε πως... 


Οι εναέριες δυνάμεις της χώρας του «είναι εκπαιδευμένες και έτοιμες για να κτυπήσουν το Ιράν με όλη τους την ισχύ». Ενέργειες συν τοις άλλοις όπως η συνεχιζόμενη στρατιωτική ενίσχυση του Αζερμπαιτζάν από το Ισραήλ, τι άλλο μπορεί να σημαίνουν;

Η Ρωσία από πλευράς της, υπερασπιζόμενη τα ερείσματά της στην περιοχή, προειδοποίησε
τις ΗΠΑ για ανεξέλεγκτη τροπή, αν ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου, καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τους δυτικούς «να μην υποθάλπουν βιαστικούς και επιπόλαιους πολέμους», εννοώντας προφανώς την Συρία και το Ιράν. Η συγκεκριμένη δήλωση Μεντβέντεφ όμως, δεν περιορίζεται σε αυτό αλλά προειδοποιεί για κίνδυνο πλήγματα κατά της Συρίας και του Ιράν «...να εξελιχθούν σε τοπικούς πυρηνικούς πολέμους».

«Οι συνέπειες επιπόλαιων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ξένα κράτη συνήθως φέρνουν τους σκληροπυρηνικούς στην εξουσία. Κάποιες φορές οι πράξεις αυτές - που υπονομεύουν την κρατική κυριαρχία - μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τοπικού πολέμου, ακόμη και την χρήση, χωρίς να θέλω να τρομάξω κανέναν, πυρηνικών όπλων», είπε ο Μεντβέντεφ σε εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του G8, στο Καμπ Ντέιβιντ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στην περίπτωση που οι Δυτικοί αποφασίσουν τελικά να κτυπήσουν το Ιράν, η Ρωσία είναι προφανές πως θα αντιδράσει, για ευνόητους λόγους, ενώ και ο νο1 παραγωγός στάθειας στην περιοχή, η νεο-οθωμανική Τουρκία, δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη.

Ο Λεονίντ Ιβάσοφ, πρόεδρος της Γενικής Ακαδημίας Επιστημών και Γεωπολιτικής της Ρωσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την οπτική του Κρεμλίνου: «Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν, ουσιαστικά θα είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ρωσίας. Όσα έχουν σκοπό να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ως απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, ώστε η κρίση αυτή να μεταφερθεί στα σύνορα της Κίνας, της Ρωσίας και στο εσωτερικό της Ευρώπης».

ΕΛΚΕΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου