Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

Μείζον ζήτημα ηθικής τάξης θα προκύψει αν τυχόν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εγκρίνουν την πληρωμή του ομολόγου αξίας 435 εκ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου, οι κάτοχοι του οποίου δεν είχαν δεχθεί να υπαχθεί στο πρόσφατο «κούρεμα». 

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο ομόλογο υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο, ιδιότητα που εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι κερδοσκόποι που το έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, ώστε να αναζητήσουν το δίκιο τους στα βρετανικά δικαστήρια τα οποία ξεχωρίζουν για την εύνοια που επιδεικνύουν απέναντι στα συμφέροντα των πιστωτών. Ταυτόχρονα η τύχη του συγκεκριμένου ομολόγου αποτελεί τροχιοδεικτική βολή και για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την ολοκλήρωση του PSI, καθώς δεν ισχύει πλέον γι’ αυτά το ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα μονομερής τροποποίηση από την ελληνική κυβέρνηση των όρων αποπληρωμής τους να μην υφίσταται. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, έγκαιρα παρέπεμψε το θέμα στους πολιτικούς αρχηγούς, οι ουσιαστικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως συνήθως συμβαίνει... 


Στην περίπτωση που πληρωθεί το συγκεκριμένο ομόλογο θα ανοίξει φαρδιά – πλατιά η πόρτα ώστε πολλοί ακόμη πιστωτές που κατέχουν ομόλογα ύψους 6,4 δις. ευρώ, όπως εκτιμάται, να στραφούν κατά του ελληνικού δημοσίου και να απαιτήσουν τα χρήματα τους. Που θα βρεθούν όμως αυτά τα επιπλέον υπέρογκα ποσά; Για να έχουμε μόνο ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να θυμηθούμε ότι τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα υπολογίζονται στα 13 δις. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία είναι υπολογισμένες μέχρι το τελευταίο ευρώ κι από πολλούς έχουν χαρακτηριστεί τόσο αυστηρές στις προβλέψεις τους (εκτιμώντας πχ ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει πολύ σύντομα πλεονάσματα) ώστε να προμηνύεται αποτυχία της συμφωνίας ανταλλαγής από τώρα κιόλας. Σε περίπτωση που προστεθούν κι αυτά τα ποσά τότε θα απαιτηθούν νέα δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, μόνο και μόνο για να αποζημιωθούν οι κερδοσκόποι.  
Έτσι όμως θα έχει διαπραχθεί μια τεράστια αδικία σε βάρος όλων των υπόλοιπων ομολογιούχων. Ειδικά των φυσικών προσώπων και πολύ περισσότερο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (από τριτοβάθμιες σχολές μέχρι επιμελητήρια) που είδαν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Ελλάδας, αυθαίρετα και υπό την πιο διασταλτική ερμηνεία του νόμου, να κατακρεουργούνται. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που οι απώλειες έφτασαν το 90% των κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν σχολές που έχουν πρόβλημα να ξεκινήσουν τα μαθήματα από τον Σεπτέμβριο, λόγω των ζημιών που υπέστησαν, χωρίς μάλιστα να έχουν συναινέσει. Οι επενδυτές αντίθετα ήξεραν τους κινδύνους που διέτρεχε η τοποθέτησή τους όταν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα και γι’ αυτό αμείβονταν με παχυλές αποδόσεις. 

Τυχόν κανονική πληρωμή του εν λόγω ομολόγου θα δώσει επιχειρήματα ώστε ομολογιούχοι που έχουν ζημιωθεί να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, στη βάση αυτού του δεδικασμένου.
Τέλος αξίζει να θυμίσουμε τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής, Σαρλς Νταλάρα, προς τους ομολογιούχους κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πληρωθούν τα ομόλογα που θα μείνουν εκτός κουρέματος στο 100%. Ώρα να αποδείξουν ότι εννοούν όσα λένε κι ότι η αυστηρότητά τους δεν εξαντλείται στα ανήμπορα να αντιδράσουν ασφαλιστικά ταμεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου