Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Politika: Τα Τίρανα και η Πρίστινα κάνουν τη «Μεγάλη Αλβανία»

«Όλες οι χώρες των Βαλκανίων έχουν λόγο να ανησυχούν με την ανακοίνωση της κατάργησης των συνόρων που μιλούν για εδαφικές βλέψεις της Αλβανίας προς το μέρος της σερβικής επικράτειας», δήλωσε ο υπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Politika’ στην ηλεκτρονική της έκδοση...


Η ανακοίνωση του υπουργού Διασποράς της Αλβανίας, Παντελή Μάικο να ανοίξει τα σύνορα μεταξύ της χώρας του και του Κοσσυφοπεδίου από την 1η Ιανουαρίου του 2019, πυροδότησε έναν καταιγισμό έντονων αντιδράσεων των...
αξιωματούχων του Βελιγραδίου, οι οποίοι  ομόφωνα κατά την άποψή τους, αναφέρουν ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Ταυτόχρονα απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σε αυτήν την πρόκληση.

Ο Μάρκο Τζούριτς διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, είπε ότι «Ο Ενβέρ Χότζα είναι νεκρός και ότι η «Μεγάλη Αλβανία» δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει». Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία δεν έχουν σύνορα αλλά τα σύνορα είναι μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, μήκους 111 χιλιομέτρων, είπε ο Τζούριτς, ενώ ο υπουργός Άμυνας (της Σερβίας) Αλεξάνταρ Βουλίν, δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας «Μεγάλης Αλβανίας» θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Η μεταφορά του σερβικού δημοσιεύματος της ‘Politika’, στην αλβανική ‘Gazeta Tema

Ο Παντελή Μάικο, ενώπιον του πρωθυπουργού και της υπουργού Άμυνας της Αλβανίας, την Τετάρτη στην Σερμπίτσα (αλβανικά Σκεντεράι) του Κοσσυφοπεδίου, με την ευκαιρία της Διασποράς, δήλωσε ότι η απόφαση έχει ληφθεί. «Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μάικο και τα λόγια χαιρετίστηκαν με επιδοκιμασίες.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Χασίμ Θάτσι, ο Ραμούς Χαραντινάι και άλλοι ηγέτες των προσωρινών θεσμών της Πρίσινα, οι οποίοι δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο στη δήλωση του Μάικο, όπως σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.

(Στοιχεία από politika.rs, gazetatema.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου