Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Φωτιές στην Αττική: Σοκ από τις αποκαλύψεις ότι πείραξαν τα στοιχεία της έρευνας

Σοκάρουν οι πληροφορίες ότι πείραξαν τα στοιχεία από το καταγραφικό της πυροσβεστικής (199) που διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την τραγωδία στο Μάτι...



Το πείραγμα των στοιχείων, ξεκινά πρίν και μετά από της 17.15 οπότε και χάθηκε ο έλεγχος της φονικής πυρκαγιάς, κι αυτό γιατί εκείνη την ώρα έπρεπε να γίνει η... σωστή εκτίμηση, να χτυπηθούν οι φλόγες πριν ν' αναπτύξουν μέτωπο πάνω των 2 χιλιομέτρων και ξεχυθούν προς το Μάτι. Εκείνη την ώρα, έπρεπε σύμφωνα με τεχνικούς εμπειρογνώμονες, να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού. Δυστυχώς δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Και η εκτίμηση απειλής υπήρξε εσφαλμένη, καθώς υποτιμήθηκε η δυναμική του πύρινου μετώπου και ως επακόλουθο, αγνοήθηκε η προοπτική της εκκένωσης, με αποτέλεσμα σχεδόν μία ώρα μετά η φωτιά να υπερπηδά την Μαραθώνος και να καλπάζει προς την παραλία, απανθρακώνοντας σώματα και ψυχές.

Το δεύτερο σκέλος της νόθευσης των στοιχείων, είναι ότι αποκρύπτεται η θέση- παρουσία των δύο επικεφαλής αρχιπύραρχων στο αχανές κρεματόριο της περιοχής και συγκεκριμένα του διοικητή Νέας Μάκρης και Αθηνών, σε μία προσπάθεια όπως ερμηνεύεται, να επιρριφθεί το βάρος της ευθύνης σε χαμηλότερου βαθμού αξιωματικού.

Όπως συνηθίζεται, οι ανώτεροι αξιωματικοί αποφεύγουν να δηλώσουν ώρα άφιξης στο 199 κι επικοινωνούν με το κέντρο μέσω της κινητής τηλεφωνίας για λόγους προφανείς κι ευνόητους. Όμως, παρότι στα στοιχεία που δόθηκαν δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά μπροστά στον κίνδυνο να συμπαρασύρει ο ένας τον άλλο μέχρι υπηρεσιακής οροφής, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μέσω δύο τρόπων.

Ο πρώτος, από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών όπως κι αναμένεται να γίνει και ο δεύτερος και πιο σημαντικός, από το AVL που καταγράφει τις κινήσεις- θέσεις των οχημάτων, που επίσης αναμένεται να ζητηθεί από την δικαστική εξουσία που διερευνά τις ευθύνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου