Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πολιτικός σεισμός στην ΠΓΔΜ: “Ναι” στη Συμφωνία Πρεσπών χάρις στους Αλβανούς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Retweet στο οποίο αναφέρεται ότι το άρθρο 7 διασφαλίζεται το δικαίωμα να αποφασίζουν ως «μακεδόνες», έκανε ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πανηγυρίζει για το εξής απόσπασμα: «Η μακεδονική ταυτότητα προστατεύεται και αυτό περιγράφει την περιοχή μας τη γλώσσα, τον λαό με τη δική του ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά»...
συνταγματική
Ο Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη καθώς η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες δείχνει ότι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟαποδεχόμενοι τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ,. Το 41,5% απαντά...

θετικά στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου έναντι του 35,1% των ερωτηθέντων που δηλώνει αντίθετο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Μ-Prospect για το MCIC και δημοσιεύει το πρακτορείο MIA της ΠΓΔΜ, το «ναι», στον βαθμό που η μέτρηση έχει στοιχειώδη αξιοπιστία, πράγμα συζητήσιμο, προηγείται κατά 6,4 μονάδες έναντι του «όχι», τη στιγμή που σε προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το «όχι».
Από την έρευνα που έγινε από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, τηλεφωνικά, σε 1.026 άτομα προέκυψε πάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ του «ναι», σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους Σλάβους της ΠΓΔΜ μόλις το 27,4% προκρίνει τη θετική απάντηση και το 45,2% την αρνητική.
Άξιο αναφοράς είναι, πάντως, το γεγονός πως σε ερώτηση για την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αντίθετο εμφανίζεται το 53,6% των πολιτών και μόλις το 42,3% συμφωνεί, ενώ μόνο το 20%(!) γνωρίζει τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.
Το γεγονός ότι η επικράτηση του “ναι” στο δημοψήφισμα της γείτονος θα στηριχθεί, σχεδόν αποκλειστικά, στην ψήφο των Αλβανών της ΠΓΔΜ, προκαλεί πολιτικό σεισμό στην γείτονα και διαμορφώνει ριζικά νέα δεδομένα στην πολιτική της ζωή και την πορεία της.
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου