Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Παιχνίδια κατασκόπων στο Αιγαίο

Σκηνικό «Ψυχρού Πολέμου» στήνεται στο Αιγαίο με Αμερικανούς εναντίον Ρώσων και στη μέση η Ελλάδα! Με τις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, μια λίστα «ύποπτων σκαφών» που πλέουν στο Αιγαίο έχει προωθηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα...


Πρόκειται για αλιευτικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά, σκάφη αναψυχής και άλλα που -σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν- πλέουν στο Αιγαίο με στόχο τη συλλογή πληροφοριών! Οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, αλλά κυρίως με τις...

κινήσεις των Αμερικανών, που αυτή τη χρονική περίοδο είναι αξιοσημείωτες στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα αριθμεί περίπου 50 σκάφη με τα ονόματά τους. Το από πού έχει συνταχθεί αυτή η λίστα παραμένει βεβαίως ασαφές, αλλά είναι, νομίζουμε, εύκολες οι υποθέσεις. Αποστολέας: ΝΑΤΟ. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέτοιες υποψίες. Και στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις και πληροφορίες από το ΝΑΤΟ ή από άλλες πηγές για «τα 5 ρωσικά αγκυροβόλια στο Αιγαίο». Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο μεγάλη σε αριθμό «στόχων» λίστα. 

Η «αντιρωσική εμμονή» της νατοϊκής συμμαχίας εκδηλώνεται όλο και περισσότερο και η Ελλάδα, ως μέλος της, δεν μπορεί να μην ακολουθεί σχέδια και δράσεις της. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων αποκτά αυτή την περίοδο άλλο ενδιαφέρον και δεν αποτελεί σίγουρα μια «υπόθεση νατοϊκής ρουτίνας». Η Αθήνα, μετά από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου ακόμη και σε μοναχούς που θα πήγαιναν στο Αγιον Ορος, «κατηγορείται» ότι επέλεξε στρατόπεδο, εγκαταλείποντας την έτσι κι αλλιώς δύσκολη πολιτική ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Μόσχας. Οι Ρώσοι δεν είναι μόνοι στο Αιγαίο, το οποίο όλο και περισσότερο θυμίζει «αμερικανικό πεδίο βολής». Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμυντικό επίπεδο είναι «απογειωμένες». Μεταφορικά και κυριολεκτικά. 

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να «πατούν γερά», εκτός από τη Σούδα, και στη Λάρισα. Πριν από μερικές ημέρες, ανανεώθηκε η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9. Η ανανέωση είναι ετήσια και οι Αμερικανοί αμέσως έσπευσαν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα UAVs με ακόμη πιο σύγχρονα, με πολύ καλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης. Τα αμερικανικά UAVs απογειώνονται από τη Λάρισα για αποστολές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά είναι προφανές ότι… ρίχνουν ματιές στο Αιγαίο. Επιπλέον, οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ στη Λάρισα. Δεν πέρασε απαρατήρητη και η μεταστάθμευση επί τριήμερο δύο υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-22 από τη Γερμανία στη Λάρισα, τα οποία μάλιστα πέταξαν μαζί με ελληνικά F-16. Μια συμβολική κίνηση, ενδεικτική του θετικού κλίματος που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ Ολα αυτά συνδέονται άμεσα με την Τουρκία και τις άθλιες σχέσεις που έχει αυτή τη στιγμή με την Ουάσιγκτον, με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων έχει βαθύτερες αιτίες που σχετίζονται µε την προσπάθεια της Αγκυρας να «παίξει» µε Μόσχα και Τεχεράνη. 

Η αξιοπιστία της ως συµµάχου στο ΝΑΤΟ αµφισβητείται πλέον ανοιχτά σε µελέτες έγκυρων αµερικανικών κέντρων ανάλυσης. Είναι, όµως, εξίσου προφανές ότι η ∆ύση και ειδικά οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε την Τουρκία που επιθυµούν διακαώς να την έχουν στη σφαίρα επιρροής τους, αλλά µε τον Ερντογάν. Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η ένταση στις σχέσεις µε τις ΗΠΑ, δεν καθησυχάζει την Αθήνα. Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών µας δεν συνδέεται σε καµία περίπτωση µε αλλαγή κλίµατος στα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ µετά την απόφαση του ΣτΕ για το άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αφήνει να διαφανεί η πρόθεση σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης στο Αιγαίο.

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, αλλά και οι δυτικές υπηρεσίες στα Βαλκάνια, ενόψει των αναµενόµενων εξελίξεων µε το δηµοψήφισµα στην ΠΓ∆Μ και την εδαφική διευθέτηση που σχεδιάζεται ανάµεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο. Οι ∆υτικοί γνωρίζουν ότι η Μόσχα αντιτίθεται σφόδρα τόσο στην προωθούµενη ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ όσο και στην προοπτική ενσωµάτωσης του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς θεσµούς και ότι θα προσπαθήσει µε κάθε τρόπο να εµποδίσει αυτές τις εξελίξεις. Στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, συµπεριλαµβανοµένης και της βόρειας Ελλάδας, η Μόσχα έχει οικοδοµήσει µεθοδικά πολιτικά, οικονοµικά και θρησκευτικά ερείσµατα. Παρά την επιρροή που ασκεί, πάντως, δεν µπόρεσε να εµποδίσει τις χώρες της Βαλκανικής να προσεγγίσουν τη ∆ύση. Οι ίδιοι οι Ρώσοι θεωρούν ως µεγαλύτερη αποτυχία τους την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2017. Το µικροσκοπικό αυτό κρατίδιο είχε µεγάλη σηµασία για τη Μόσχα, γιατί διέθετε τις µοναδικές -πλην Συρίας- ακτές στην ανατολική Μεσόγειο που δεν ελέγχονταν από το ΝΑΤΟ. Για µια δεκαετία οι Ρώσοι προσπάθησαν να ελέγξουν -µέσω οικονοµικής διείσδυσης- το Μαυροβούνιο, χωρίς ωστόσο να µπορέσουν να εµποδίσουν τη δυτικόστροφη κυβέρνηση του Μίλο Τζουγκάνοβιτς να προχωρήσει σε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

Τον Νοέµβριο του 2016, πάντως, στο Μαυροβούνιο εκδηλώθηκε πραξικόπηµα, την υποκίνηση του οποίου ο Τζουγκάνοβιτς απέδωσε ευθέως στη Μόσχα. Σχέδιο επιρροής ∆ιπλωµατικές πηγές που έχουν ανοιχτούς διαύλους µε τους Ρώσους λένε πως, αν η Μόσχα έβγαλε κάποιο συµπέρασµα από την περιπέτεια στο Μαυροβούνιο, αυτό είναι ότι η οικονοµική επιρροή δεν αρκεί. Στο ίδιο συµπέρασµα έχει καταλήξει και σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες προσπάθειες σε ΠΓ∆Μ και Κόσοβο. Οι ίδιες πηγές διατείνονται πως Ρώσοι έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους και διαµηνύουν πως διαθέτουν και άλλους τρόπους, πλην της οικονοµικής επιρροής. Οι Ρώσοι αξιοποιούν τη θρησκευτική αλλά και την πολιτική τους επιρροή στη Βαλκανική. Το σηµαντικότερο όχηµα γι’ αυτό είναι η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση, µια εταιρεία που ιδρύθηκε επί των τσάρων για να προωθήσει τα ρωσικά συµφέροντα στην Ανατολή και «αναστήθηκε» από τον Βλαντιµίρ Πούτιν. Η εταιρεία αυτή, που έγινε γνωστή στην Ελλάδα µετά τις απελάσεις των τεσσάρων διπλωµατών και βρέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών της ελληνικής αλλά και της σκοπιανής κυβέρνησης για προσπάθεια επηρεασµού της κοινής γνώµης κατά της συµφωνίας των Πρεσπών, δραστηριοποιείται στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην ΠΓ∆Μ, στο Κόσοβο και στην Ελλάδα. 

Ο επικεφαλής της είναι ένας πρώην επικεφαλής των ρωσικών µυστικών υπηρεσιών (FSB), ο στρατηγός Σεργκέι Στεπάσιν. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά πράγµατα και καταστάσεις λένε ότι το κέντρο των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Βαλκανική και στη βόρεια Ελλάδα είναι η Αγία Πετρούπολη, κυρίως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι του Πούτιν κατάγονται από αυτήν την πόλη. Μια γεύση για το πόσο αποτελεσµατική µπορεί να είναι η ρωσική παρέµβαση πήρε και η ελληνική κοινή γνώµη τον Ιούνιο, όταν ναυάγησε η πρωτοβουλία της σχισµατικής Αρχιεπισκοπής των Σκοπίων να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουµενικό Πατριαρχείο µε το όνοµα Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Το σχέδιο, σύµφωνα µε ελληνικές πηγές, ακυρώθηκε από την παρέµβαση του Πατριαρχείου της Μόσχας, αλλά και µοναχών του Αγίου Ορους. Ενας άλλος τρόπος µε τον οποίο προσπαθούν οι Ρώσοι να εµποδίσουν δυσάρεστες γι’ αυτούς εξελίξεις στη Βαλκανική είναι η ενίσχυση ακροδεξιών κοµµάτων και δυνάµεων, καθώς και η προσπάθεια προσεταιρισµού της αυτοδιοίκησης. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστηµα στις αντιδράσεις κατά της συµφωνίας των Πρεσπών που εκδηλώνονται στην ΠΓ∆Μ δεν πρωτοστατεί τόσο το εθνικιστικό VMRO, όσο νέα σχήµατα και αυτοδιοικητικά στελέχη που δηλώνουν πολιτικά µη εξαρτώµενα από την αντιπολίτευση. 

Το µεγαλύτερο διακύβευµα στη Βαλκανική αυτή τη στιγµή για τους Ρώσους είναι να εµποδίσουν την εδαφική διευθέτηση που προωθείται µε τις ευλογίες των Αµερικανών ανάµεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Σύµφωνα µε το σχέδιο, οι Σέρβοι θα πάρουν το έδαφος της βόρειας Μιτρόβιτσα, που κατοικείται αποκλειστικά από Σέρβους και αποτελεί τµήµα του Κοσόβου, και ως αντάλλαγµα το Κόσοβο θα λάβει την κοιλάδα του Πρέσεβο, που κατοικείται στην συντριπτική της πλειοψηφία από Αλβανούς. Στις δυτικές πρωτεύουσες υπάρχει η εκτίµηση πως αυτή η συνεννόηση θα εξοµαλύνει πλήρως τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και θα ανοίξει τον δρόµο για την ένταξη και των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, φοβούνται ότι θα ανοίξει τον δρόµο για ένταξη του Κοσόβου και στο ΝΑΤΟ και θα εκµηδενίσει ουσιαστικά την επιρροή τους στην περιοχή. ∆ιπλωµατικές πηγές υπολογίζουν, ως εκ τούτου, ότι οι Ρώσοι θα «παίξουν τα ρέστα» τους για να εµποδίσουν τις εξελίξεις στη Βαλκανική το επόµενο διάστηµα. 

Μάλιστα, δεν αποκλείουν και το ενδεχόµενο εκδήλωσης κάποιου θερµού επεισοδίου στα Βαλκάνια µε πρωταγωνιστές εθνικιστές, όπως έγινε στο Μαυροβούνιο. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι οι Ρώσοι θα εξαντλήσουν όποια επιρροή διαθέτουν στα Σκόπια, ώστε να επικρατήσει το «όχι» στο δηµοψήφισµα και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αντιδράσεις για τη συµφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου