Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Αποκαλύψεις για τη φωτιά που ανάβει στη Βαλκανική

Η περιοχή των Βαλκανίων, τα σύνορα της οποίας επαναχαράχτηκαν με το αίμα των λαών, πριν από μια 20ετία με την ιμπεριαλιστική επέμβαση που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία, «θερμαίνεται» και πάλι επικίνδυνα...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο νέος γύρος επεμβάσεων που φέρουν και πάλι τη βαριά αμερικανοΝΑΤΟική και ευρωενωσιακή «σφραγίδα» στη σφοδρή αντιπαράθεση με άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που προωθούν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή. Στοιχεία αυτής της διαδικασίας «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που θα είναι και πάλι επώδυνη για...
τους λαούς, αποτελούν η συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, τα παζάρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα της ΕΕ, η αναθέρμανση των σχεδίων περί «Μεγάλης Αλβανίας» και γενικότερα η επαναχάραξη συνόρων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ενεργά μπλεγμένη σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς παίζοντας το ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενώ προβάλλει την αισχρή προπαγάνδα ότι δήθεν αυτά αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Απροκάλυπτη αμερικανική παρέμβαση
Η παρέμβαση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα ζητήματα Ευρασίας, Ουές Μίτσελ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κάνει «φύλλο και φτερό» τα παραμύθια της κυβέρνησης. Διατυμπάνισε ο Μίτσελ με ...ιδιαίτερο καμάρι:
«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Στην Ουκρανία και στη Γεωργία κάναμε άρση των περιορισμών για την απόκτηση αμυντικών όπλων. Στα Βαλκάνια παίξαμε πρωταρχικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - "Μακεδονίας" για την ονομασία και ασχοληθήκαμε με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για την προώθηση του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ. Από τον Καύκασο έως την Κεντρική Ευρώπη, προωθούμε τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και προσπαθούμε να κερδίσουμε τις καρδιές των ανθρώπων. Η στρατηγική μας προωθείται από τη συνειδητοποίηση ότι η ρωσική απειλή έχει εξελιχθεί πέρα από το να είναι απλώς εξωτερική ή στρατιωτική. Συμπεριλαμβάνει την επιρροή σε επιχειρήσεις που ενορχηστρώνονται από το Κρεμλίνο στην καρδιά του δυτικού κόσμου. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν εκτενείς πηγές και κατευθύνονται από τα ανώτατα επίπεδα του ρωσικού κράτους».
Και προς εμπέδωση όλων των δήθεν φιλειρηνικών σχεδίων των ΗΠΑ, συμπλήρωσε ότι για την «αντιμετώπιση των ρωσικών προκλήσεων» 49 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε Ευρώπη και Ευρασία, σε συνεργασία με τον Αμερικανό στρατηγό και ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι, έχουν συγκροτήσει συντονιστικό κέντρο με «λεπτομερή σχέδια δράσης για να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής στις χώρες αυτές». Αυτό περιλαμβάνει Συμβούλιο για τις «Ρωσικές Κακόβουλες Δραστηριότητες και Τάσεις» καθώς και ένα νέο «σχήμα» ΗΠΑ - Βρετανίας, με στόχο τη συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού για το συντονισμό προσπαθειών έναντι της Ρωσίας», που θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην ίδια κατεύθυνση της προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδίων η αμερικανική κυβέρνηση δέχτηκε σε τριήμερη επίσκεψη αυτήν τη βδομάδα τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ που συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, τον Ουές Μίτσελ και άλλους αξιωματούχους, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε εκφράζεται η «σθεναρή υποστήριξη» των ΗΠΑ στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», που «θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία και θα διευκολύνει την έναρξη διαλόγου για την ένταξη στην ΕΕ» μετά το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, όπου θεωρείται δεδομένο το αποτέλεσμα.
Το παζάρι Σερβίας - Κοσσοβάρων με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ
Ενδεικτικές της παρέμβασης των ΗΠΑ είναι οι συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, Γκρεγκ Ντελάουι, που σχετικά με μια συμφωνία Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, κάνει λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία» και κάθε άλλο παρά αποκλείει την αλλαγή συνόρων.
Το βέβαιο είναι ότι το παζάρι έχει ανοίξει ενώ και η σερβική αστική τάξη είναι, απ' ό,τι φαίνεται, διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις παρότι τυπικά το Κόσσοβο, με πλειοψηφία Αλβανόφωνων, εξακολουθεί να είναι τμήμα της Σερβίας. Τα σενάρια περί ανταλλαγής πληθυσμών μπαίνουν στη συζήτηση. Για ενσωμάτωση στη Σερβία δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με πλειοψηφία Σέρβων και παραχώρηση στο Κόσσοβο δήμων με σημαντικό αλβανικό στοιχείο της Νότιας Σερβίας (Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς). Προφανώς ένα τέτοιο ανακάτεμα μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενο «ντόμινο» ειδικά στην πολυεθνοτική Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Είναι ενδεικτική η δήλωση Ρώσων αξιωματούχων ότι αν το Κόσσοβο αναγνωριστεί στον ΟΗΕ, τότε θα στήριζαν και αντίστοιχο αίτημα των Σέρβων της Βοσνίας για απόσχιση. Στο Μαυροβούνιο επίσης υπάρχουν ζητήματα.
Είναι καθαρό ότι η σερβική κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα συζητάει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Μέσα στη βδομάδα μάλιστα ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάσιτς, πήγε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας και βαρύγδουπες δηλώσεις. «Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας δίχως τη Ρωσία και δεν θα κάνουμε κανέναν διάλογο δίχως την υποστήριξή της», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε σε διατύπωση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, ότι χρειάζεται να «καθοριστούν τα σύνορα Σερβίας και Κοσσόβου», την χαρακτήρισε «ανοησία» γιατί, όπως ανέφερε, «σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις του ΟΗΕ, ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχουν σύνορα αλλά διοικητικά όρια», και κατέληξε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα μύθευμα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής». Ωστόσο το παζάρι που γίνεται δείχνει ότι διακυβεύονται για τις αστικές τάξεις πολύ περισσότερα.
Τροχιοδεικτικές «βολές»
Ενδεικτικά των σχεδιασμών που έχουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία είναι όσα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Ο Αμερικανός πρώην ανώτερος διπλωμάτης και νυν στέλεχος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πολιτικών ιδρυμάτων στα Βαλκάνια Τζέιμς Χούπερ διατύπωσε χωρίς ενδοιασμούς την άποψη ότι ο διάλογος Σερβίας - Κοσσόβου «ακόμα κι αν παρουσιαστεί ως συζήτηση για σύνορα, είτε ως οριοθέτηση, διόρθωση ή διχοτόμηση, πρόκειται στην πραγματικότητα για συζήτηση πάνω σε μία συμφωνία που θα αλλάξει τις σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, με θετική έννοια. Δεν πρόκειται μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία». Επίσης, θεωρεί ότι «η σταθερότητα της περιοχής απαιτεί να δει η διεθνής κοινότητα αυτό το θέμα υπό μία ευρεία προοπτική. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουν αυτές τις συνομιλίες ως ανασταθεροποίηση των Βαλκανίων. Η κατάσταση στη Βοσνία δεν είναι σταθερή και υπάρχει πάντα ανησυχία για τη "Μακεδονία"».
Επίσης, δημοσίευμα του «Politico», ευρωπαϊκής ιστοσελίδας, με τίτλο «Μια αλλαγή συνόρων που η Δύση θα πρέπει να καλωσορίσει» προετοιμάζει το έδαφος λέγοντας ότι «παρά τους κινδύνους, μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τις συγκεκριμένες χώρες όσο και την ΕΕ». Αν και αναγνωρίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δρομολογήσει γενικευμένη αλλαγή συνόρων στην περιοχή, καταλήγει ότι «οι συζητήσεις για μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση για δύο δεκαετίες, αξίζουν "προσεκτικής υποστήριξης"». Και αυτό γιατί «η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου τροφοδοτεί την αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ». Αρα είναι κλειδί για την προώθηση του σχεδίου της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».
Και για να μη μένουν αμφιβολίες ήρθε και το «καρότο και το μαστίγιο» από τον διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Νάπολη, ναύαρχο Τζέιμς Φόγκο, ο οποίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσσόβου, προειδοποίησε ότι «το ΝΑΤΟ θα είναι παρόν και γι' αυτούς που θέλουν ειρήνη και θα είναι εκεί εάν του ζητηθεί βοήθεια. Για τους υπόλοιπους που έχουν απώτερα κίνητρα, το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης εκεί εάν χρειαστεί»,«φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία.
Ολη αυτή η «ανασταθεροποίηση» στα Βαλκάνια που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές όχι μόνο σταθερότητα δεν φέρνει αλλά γίνεται αφορμή για να αναμοχλεύονται εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί.
Ενδεικτικό είναι άρθρο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναδημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου στην «Ντόιτσε Βέλε» με τίτλο «Το "φάντασμα" της Μεγάλης Αλβανίας επιστρέφει;». Σε αυτό σημειώνεται: «Τελευταία παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Οι προτάσεις για έναν κοινό Πρόεδρο έχουν μπει βέβαια στο συρτάρι εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Εντούτοις η δημιουργία κοινής τελωνειακής αρχής βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επίσης η εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Γενάρη. Ετσι, το όνειρο μιας Μεγάλης Αλβανίας - ή "Φυσικής Αλβανίας" όπως επίσης λέγεται - που θα απλώνεται στα "φυσικά" της σύνορα, δηλαδή σε περιοχές εκτός των αλβανικών συνόρων στις οποίες ζουν Αλβανοί, μοιάζει να έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από δεκαετίες».
Ως προς το σε ποιες περιοχές θα εκτεινόταν μια «Μεγάλη Αλβανία» αναφέρεται στο άρθρο: «Τα δύο βασικά "συστατικά" της θα ήταν η σημερινή Δημοκρατία της Αλβανίας και το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί. Σε αυτούς προστίθενται επίσης οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας καθώς και μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που ζουν στο Μαυροβούνιο. Επίσης σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον θεωρητικό της Μεγάλης Αλβανίας, Κότσο Ντανάι, μολονότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη αλβανικής μειονότητας στη χώρα. Συνολικά οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή των Βαλκανίων εκτός Αλβανίας υπολογίζονται στα 6 εκατομμύρια». Γίνεται δηλαδή φανερό ότι υπάρχουν σενάρια νέου μοιράσματος της περιοχής από το οποίο όλοι οι λαοί μπορεί να μπλεχτούν σε νέες περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου