Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Κόσοβο: ΝΑΤΟ-ΗΠΑ μπλοκάρουν ίδρυση… τακτικού Στρατού

Τεράστια αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο θέμα της προοπτικής μετεξέλιξης των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου δύναμης περίπου 2.500 στελεχών, σε τακτικό Στρατό με βαρύ οπλισμό, δύναμης 5.000 στελεχών και άλλων 3.000 εφέδρων, καθώς το αποκάλεσε «μονομερή ενέργεια», ενώ τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ διατύπωσε και η πρεσβεία στην Πρίστινα...
Πως αλλάζουν οι καιροί και τα γεωπολιτικά συμφέροντα… στο σχετικό τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το Κοσσυφοπέδιο δεν αναφέρεται ως «κράτος» όταν...
γίνεται συζήτηση για το θέμα δημιουργίας ενόπλων δυνάμεων, αλλά «περιοχή» (territory)...
Η συζήτηση αφορά την εντολή δημιουργίας ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, μια συζήτηση που άνοιξε πριν από τρία χρόνια, όταν προέκυψε αυτή η εντολή, αλλά μπλοκάρεται από σερβικής καταγωγής βουλευτές, οι οποίοι έχουν την ισχύ, παρότι είναι μόλις 11 σε ένα Κοινοβούλιο 120 θέσεων, να μπλοκάρουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.
Η συνέχεια στην προσπάθεια των Αλβανών να ξεπεράσουν αυτό το αδιέξοδο, είναι η ανακοίνωση ότι θα προωθηθούν αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία που θα επιτρέψει στις Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσόβου (KSF: Kosovo Security Forces) να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό, μετατρεπόμενες στην πράξη σε τακτικό στρατό. «Δεν μπορούμε να τους περιμένουμε στο διηνεκές», ήταν τα λόγια του προέδρου, Χασίμ Θάτσι (επίλεκτο μέλος του UCK και σαφής περίπτωση εγκληματία πολέμου).
Κάπου εδώ παρενέβη το ΝΑΤΟ που διατηρεί δύναμη 4.500 στρατιωτών στην περιοχή, δηλώνοντας ότι τα σχέδια των Αλβανών εγείρουν σοβαρές ανησυχίες! Ο γενικός γραμματέας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Πρίστινα με τον πρόεδρο, και τον πρωθυπουργό (Ίσα Μούσταφα), δήλωσε ότι «κατέστησα σαφές ότι μονομερή βήματα όπως αυτό δεν βοηθούν»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε ότι εάν περάσει ο νέος νόμος – με τον οποίο σκοπεύουν να προσπεράσουν την αδυναμία συνταγματικής αλλαγής – θα προκληθεί σοβαρή αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή και στις γειτονικές χώρες.
Αντίδραση όμως σημειώθηκε και από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα, η οποία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε διατυπώνει την ανησυχία της για τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει «τη σταδιακή και διαφανή μετάλλαξη των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου, σε μια πολυεθνική δύναμη, συμβατή με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ» και ότι θα πρέπει ο στόχος των Αλβανών να επιδιωχθεί «με τρόπο που θα συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια και θα υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο στην οδό της Ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»!
Πολυεθνική δύναμη… Όμως η αμερικανική πρεσβεία δεν έμεινε μόνο στην καταδίκη των πρωτοβουλιών, καθώς απείλησε ξεκάθαρα με «επανεκτίμηση της διμερούς συνεργασίας και της μακρόχρονης βοήθειας προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου… Να σημειώσει κανείς ότι στο θέμα αυτό οι θέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν είναι και τόσο μακριά; Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση;

1 σχόλιο: