Τεράστιο σάλο προκαλούν διεθνώς οι αποκαλύψεις πάνω από 8.000 εγγράφων της CIA από την ιστοσελίδα «WikiLeaks», στις οποίες καταγράφεται με ποιους τρόπους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στήσει ένα δίκτυο παγκόσμιου «Μεγάλου Αδελφού»...
Παρακολουθώντας εξ αποστάσεως όποιους κινήσουν το ενδιαφέρον τους, αξιοποιώντας κοινά καταναλωτικά προϊόντα όπως «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και...
τηλεοράσεις και «εξολοθρεύοντας» δίχως ιδιαίτερο κόπο γνωστά λογισμικά θωράκισης υπολογιστών κατά των ιών (antivirus).
Η διαρροή, με την ονομασία «Vault 7» («Θησαυροφυλάκιο 7»), φέρνει στο φως τους τρόπους με τους οποίους η CIA διατηρεί τις τεχνικές ικανότητες να παρακολουθεί χιλιάδες συσκευές.
Στη Γερμανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ελέγξουν τις αναφορές πως η CIA είχε στήσει κέντρο με χάκερς στο αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη.
«Apple» και «Samsung» καθησύχασαν τους πελάτες τους ότι εξετάζουν τις αποκαλύψεις και παίρνουν μέτρα για βελτίωση της «ασφάλειας» σε «έξυπνα» κινητά και τηλεοράσεις. Η «Microsoft» ανακοίνωσε πως διερευνά την υπόθεση παρακολούθησης και το ενδεχόμενο παρακολούθησης και του λειτουργικού συστήματος «Windows» σε υπολογιστές, ακόμη και δίχως να είναι συνδεδεμένοι με το ίντερνετ.
Η «Google» απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις αναφορές ότι η CIA ήταν σε θέση «να διεισδύσει, να μολύνει και να αναλάβει τον έλεγχο» κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό Android. Το ίδιο και το Ιδρυμα Linux, που τήρησε σιγή ιχθύος σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι η CIA είχε δημιουργήσει «συστήματα επίθεσης και ελέγχου», για να παρακολουθούν υπολογιστές που βασίζονται στο ομώνυμο ελεύθερο λογισμικό.
Μέχρι χτες, η CIA απέφυγε να επιβεβαιώσει την πιστότητα των αποκαλύψεων. Ωστόσο, ένας από τους πρώην διοικητές της, ο Μάικλ Χέιντεν, δήλωσε στο BBC ότι εάν αληθεύουν όσα αποκαλύφθηκαν, τότε πρόκειται για «μία από τις πιο επιζήμιες διαρροές από άποψη τακτικής, τεχνικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τη CIA για τη διεξαγωγή νόμιμων ερευνών».
Σε κάθε περίπτωση, πανεπιστημιακοί ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας υπολογιστών σημείωναν ότι «είδηση» δεν είναι πως η CIA αξιοποιεί τα πάντα για να παρακολουθεί όσους την ενδιαφέρουν, αλλά πως κάποιοι κατάφεραν να υπονομεύσουν το άκρως απόρρητο περιβάλλον της, για να πάρουν ένα μεγάλο όγκο υλικού και να το δημοσιοποιήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου