Μπορεί το iPhone να είναι το πιο γνωστό προϊόν της αμερικανικής τεχνολογίας, έστω και αν κατασκευάζεται στην Κίνα, όμως κανείς σχεδόν δεν ασχολείται με το τι «κρύβει» στο εσωτερικό του. Οι λέξεις Ύτριο και Πρασεοδύμιο, δεν βρίσκονται στο λεξιλόγιο του μέσου Αμερικανού, είναι, όμως, αυτά ακριβώς τα χημικά στοιχεία που επιτρέπουν την κατασκευή πανάλαφρων, μικρών αλλά ταυτόχρονα πανίσχυρων smratphones...
Και σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αυτά και άλλα 15 χημικά στοιχεία, τα οποία οι Χημικοί τα χαρακτηρίζουν ως «Σπάνιες Γαίες», θα κάνουν τον...
Donald Trump να σκεφτεί δύο και τρεις φορές πριν κηρύξει οποιονδήποτε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, αφού περίπου το 90% – 95% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών έχει το made in China περασμένο στην ούγια.
Συγκεκριμένα, ως «Σπάνιες Γαίες» χαρακτηρίζονται δεκαεπτά μέταλλα εξαιρετικής σπανιότητας. Το «πρόβλημα» με τις σπάνιες γαίες είναι ότι εκτός από τα ελάχιστα γνωστά αποθέματά τους, εμφανίζουν και σπάνιες ιδιότητες.
Πρόκειται για ιδιότητες που της καθιστούν απαραίτητες στην παραγωγή κάθε προϊόντος που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής: συσκευές λέιζερ, smartphones, οθόνες υγρών κρυστάλλων, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκά συστήματα, λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, ανεμογεννήτριες ακόμα και αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, ραντάρ, πυρομαχικά ακριβείας, όλα τα παραπάνω βασίζονται λιγότερο έως περισσότερο στην ύπαρξη των σπάνιων γαιών.
Ενώ, λοιπόν, ο Donald Trump έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβάλλει φόρους στα κινεζικά προϊόντα που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση η Κίνα θα επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις αμερικανικές εταιρείες αμυντικού υλικού και τεχνολογίας.
Με σχεδόν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και το και κατέχοντας το 1/3 των παγκόσμιων κοιτασμάτων η Κίνα πρακτικά μονοπωλεί την αγορά των σπάνιων γαιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου