Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Αχμέτι στο Reuters: Η αλβανική γλώσσα θα χρησιμοποιείται παντού στα Σκόπια- τα χαρτονομίσματα θα είναι δίγλωσσα

Σε συνέντευξή του ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση»- DUI,  πρώτη φορά ανέφερε τι προβλέπει η αλβανική πλατφόρμα για το κρατίδιο των Σκοπίων...


Δήλωσε ότι στην αλβανική πλατφόρμα προβλέπεται η αλβανική γλώσσα να χρησιμοποιείται στους κρατικούς θεσμούς  και τα...
χαρτονομίσματα θα είναι σε δύο γλώσσες καθώς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να μιλάει την αλβανική γλώσσα.

Για την πολιτική κρίση, ο Αχμέτι ανέφερε ότι αυτή υπάρχει πολλά χρόνια, αλλά δεν συνιστά αυτή να μετατραπεί σε εθνοτικές συγκρούσεις για κομματικά οφέλη.

«Το πρόβλημα στην πολιτική στη χώρα θα πρέπει να επιλυθεί με πολιτικό τρόπο. Αυτή η πολιτική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνοτικές συγκρούσεις για πολιτικό κέρδος από οποιαδήποτε κόμμα στη χώρα», πρόσθεσε ο Αχμέτι.

Τώρα είναι η ώρα να κλείσει το ‘αλβανικό’, είπε ο Αχμέτι διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση από τις αλβανική πλατφόρμα θα ήταν ένα λάθος βήμα.

«Θα ήταν λάθος κίνηση (να αποσυρθούμε από τις αξιώσεις της πλατφόρμας), αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Αλβανών. Οι Αλβανοί βρίσκονται σε αναμονή, περιμένουν το ζήτημα αυτό να επιλυθεί εντός των θεσμικών οργάνων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί το θέμα της αλβανικής γλώσσας  για να κλειδωθεί με μια κανονική νομική διαδικασία».

Στο δημοσίευμα του Reuters- όπως σημειώνει η σλαβική τηλεόραση Sitel- το Σύνταγμα της χώρας δεν είναι αναφέρει με σαφήνεια τι  θα συμβεί εάν ο πρόεδρος αρνείται να δώσει εντολή σε έναν κόμμα, ούτε υπάρχει προθεσμία για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Κατηγορούν τον Ιβανόφ
Κανένα από τα τρία αλβανικά κόμματα που έχουν υπογράψει  τη δήλωση για την πλατφόρμα δεν προτίθεται να την εγκαταλείψει. Και τα τρία κόμματα πιστεύουν ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης και ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν έχει λόγους να μην απονείμει την εντολή στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα-  SDSM, σημειώνει η τηλεόραση των Σκοπίων ‘Telma.commk’.

Στο (αλβανικό κόμμα) BESA λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την απόσυρση της δήλωσης, αφού όλα τα σημεία της αποτελούν  μέρος των πολιτικών προγραμμάτων του κόμματος και ψηφίστηκαν από τους Αλβανούς στις κάλπες.

Το, επίσης, αλβανικό, DUI,  υποστηρίζει ότι η δήλωση δεν βρίσκεται έξω από τη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001 και στο Σύνταγμα. Ως εκ τούτου απαιτεί από τον Ιβάνοφ να ανακαλέσει την απόφασή του, αφού δεν υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με τους Αλβανούς.

Ο Ιβάνοφ χρησιμοποιεί την αλβανική πλατφόρμα ως άλλοθι για να μην δώσει την εντολή, αφού σκοπός του είναι  να αποκρύψει το έγκλημα των υποκλοπών της κυβέρνησης  του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως πιστεύει  η «Συμμαχία των Αλβανών» (το τρίτο αλβανικό κόμμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου