Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Έντονη τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γερμανία καταγγέλλει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη Γερμανία, ενώ οι εντάσεις με τη μεγάλη τουρκική κοινότητα έχουν κλιμακωθεί ενόψει του δημοψηφίσματος για την αύξηση των εξουσιών της τουρκικής προεδρίας που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα...

Το Βερολίνο λέει πως η Άγκυρα έχει αυξήσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της στη Γερμανία. EPA/CARSTEN KOALL

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας BfV ανακοίνωσε πως οι διαιρέσεις στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αντικατοπτρίζονται στη Γερμανία. Ταυτόχρονα οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη...

Γερμανία και την Τουρκία, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο, επιδεινώθηκαν περαιτέρω αυτόν τον μήνα λόγω μιας διένεξης σχετικά με την πραγματοποίηση στη Γερμανία τουρκικών πολιτικών συγκεντρώσεων για να ενισχυθεί το «ναι» στο δημοψήφισμα. «Η BfV παρατηρεί μια σημαντική αύξηση στις προσπάθειες συγκέντρωσης πληροφοριών από την Τουρκία στη Γερμανία», αναφέρεται σε δήλωση. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. 


Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας άρχισε τον Ιανουάριο έρευνα για ενδεχόμενη διενέργεια κατασκοπείας από ιερωμένους που στέλνονται στη Γερμανία από την Άγκυρα. Ο πρόεδρος της BfV Χανς-Γκέοργκ Μάασεν υπογράμμισε την ανησυχία του για εντάσεις ανάμεσα σε δεξιούς Τούρκους στη Γερμανία και υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). «Υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι μάχες δια πληρεξουσίων ανάμεσα σε υποστηρικτές του PKK και εθνικιστές, ακροδεξιούς Τούρκους να κλιμακωθούν», δήλωσε. 


Ο Μάασεν δεν αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της κατασκοπείας εκ μέρους της Τουρκίας. Είπε σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί επιχειρήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών εντός των συνόρων της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου