Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Συναγερμός… ασφαλείας στην ΕΚΤ για μεγαλύτερες τράπεζες από την Monte Paschi

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίσει όλες τις τράπεζες που εποπτεύει με τον ίδιο τρόπο, θέτοντας τις απαιτήσεις που ισχύουν για την ιταλική Monte Paschi, τότε ακόμη 10 τράπεζες, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα όπως η Deutsche Bank και η Barclays θα αναγκαστούν να αναζητήσουν κεφάλαια τους επόμενους μήνες...

Συναγερμός… ασφαλείας στην ΕΚΤ για μεγαλύτερες τράπεζες από την Monte Paschi

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΟΛΗ

Συνολικά, τα κεφάλαια που χρειάζονται οι 10 ευρωπαϊκές τράπεζες των οποίων οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υπολείπονται του 8% εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Ο «λογαριασμός» μάλιστα ενδέχεται να μεγαλώσει ή ακόμα και να διπλασιαστεί. Και αυτό γιατί βάσει των...
όσων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, η ΕΚΤ ζήτησε από την Monte Paschi όχι μόνο να βρει κεφάλαια για να φτάσει το δείκτης CET1 στο 8% (έναντι 5,5% προηγουμένως) αλλά και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,5%.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών στη Φρανκφούρτη, το σίριαλ της Monte Paschi είναι μόνο η αρχή. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν για τη συνέχεια, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου είναι και η πιο δύσκολη που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των stress tests του περασμένου καλοκαιριού και των απαιτήσεων της ΕΚΤ για την Monte Paschi είναι εντυπωσιακά. Την ώρα που η Monte Paschi παραπαίει, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, UniCredit, εκτιμάται πως θα χρειαστεί πάνω από 3,6 δισ. ευρώ και η βρετανική Barclays πάνω από 4 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Societe Generale με εκτιμώμενες ανάγκες της τάξης των 2 δισ. ευρώ και η γερμανική Commerzbank με ανάγκες άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται το κεφαλαιακό έλλειμμα της Deutsche Bank.

Όλα αυτά με βάση τα όσα ζητάει η ΕΚΤ από την Monte Paschi. Υπενθυμίζεται ότι στα περσινά stress tests η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα τις επιδόσεις των τραπεζών και όχι τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν στο δυσμενές σενάριο. Σήμερα, οι απαιτήσεις της ΕΚΤ για δείκτη CET1 στο 8% στο δυσμενές σενάριο και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,5%, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν… δεδικασμένο.

Διότι μπορεί η Monte Paschi να εμφάνισε αρνητικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων CET 1 στα stress tests, όμως δεν είναι η μοναδική που απέχει από το όριο του 8% που της ζητείται να καλύψει. Αν και στα συγκεκριμένα «τεστ κοπώσεως» κανείς δεν κοβόταν, υπήρξαν και άλλες τράπεζες των οποίων οι επιδόσεις ήταν ανησυχητικές. Πρώτη και καλύτερη η ιρλανδική Allied Irish Banks (4,3%) και ακολούθησε η αυστριακή Raiffeisen (6,1%), η ιταλική UniCredit (7,1%), η βρετανική Barclays (7,3%) και η γαλλική Societe Generale (7,5%). Μαζί τους και οι γερμανικές Commerzbank (7,4%) και Deutsche Bank (7,8%).

Έτσι, λοιπόν, η έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης της ιταλικής τράπεζας θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ευρύτερου κύκλου κεφαλαιακής θωράκισης των ευρωπαϊκών τραπεζών ενόψει τόσο των ρυθμιστικών αλλαγών όσο και των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αρκετές τράπεζες να ακολουθήσουν το «παράδειγμα» της Banca Monte dei Paschi di Siena. Αν, όμως, κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη, τότε δεν είναι αβάσιμες οι ανησυχίες αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες το 2017 θα είναι έτος ξεσκαρταρίσματος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Έξι μήνες έχουν σχεδόν περάσει από την ημέρα που η ΕΚΤ εντόπισε, μέσω των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), το κεφαλαιακό πρόβλημα της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. Οι διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης των κεφαλαίων από τις αγορές οδήγησε σε ένα σύνθετο σχέδιο κρατικής διάσωσης.

Αναλυτικά ο «λογαριασμός» για την Monte Paschi
Σύμφωνα με την Bank of Italy τα 6,3 δισ. ευρώ απαιτούνται για να ενισχυθεί ο δείκτης CET1 στο όριο του 8% (λαμβάνοντας υπόψη την αρχική μείωση και την επακόλουθη μερική αναπροσαρμογή του ορίου για την αφαίρεση των στοιχείων αρνητικού κεφαλαίου). Από τα 6,3 δισ. ευρώ, περίπου τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τη συμμετοχή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και περίπου 2,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν από το ιταλικό δημόσιο.
Επιπλέον, 2,5 δισ. ευρώ χρειάζονται για να φτάσει ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων (TCR) στο όριο του 11,5% έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η εξάλειψη – λόγω της συμμετοχής τους στη διαδικασία - των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης τα οποία προηγουμένως συμπεριλαμβάνοντας στα συνολικά κεφάλαια. Έτσι το συνολικό ποσό που θα διαθέσουν ιδιώτες επενδυτές και δημόσιο για την διάσωση της Monte Paschi έφτασε τα 8,8 δισ. ευρώ.
Το συνολικό κόστος για το ιταλικό δημόσιο υπολογίζεται στα 4,6 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ για να ικανοποιηθεί η πρώτη απαίτηση και 2,5 δισ. ευρώ για τη δεύτερη απαίτηση). Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί η επακόλουθη αποζημίωση των ιδιωτών επενδυτών που εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου