Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τουρκία: Μεγάλη διαδήλωση στην Άγκυρα για τα θύματα της επίθεσης και κατά του Ερντογάν

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της Άγκυρας την Κυριακή για να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας και να καταγγείλουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Η διαδήλωση οργανώθηκε από συνδικάτα, οργανώσεις και κόμματα...
Οι διαδηλωτές επέρριψαν τις ευθύνες στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Ερντογάν δολοφόνε» και...
«Κυβέρνηση παραιτήσου» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει οχήματα που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, για να αποκλείσει έναν κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτήρια.
Νωρίτερα, μέλη και στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο που έγινε η χθεσινή επίθεση, Ωστόσο, όπως κατήγγειλε το HDP, η αστυνομία επιτέθηκε για να τους διαλύσει, προκαλώντας τραυματισμούς.
Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών ανακοίνωσε σήμερα ότι από την διπλή επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 128 άνθρωποι, καθώς και ότι αναγνωρίστηκαν όλα τα πτώματα εκτός από οκτώ. Το Σάββατο, το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει ότι οι νεκροί είναι 95.
Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το «Reuters» φωτογράφισαν το Ισλαμικό Κράτος ως υπεύθυνο για το μακελειό στην πορεία ειρήνης. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους είπε ότι οι χθεσινές επιθέσεις έχουν ομοιότητες με τις επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλη στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τότε η ευθύνη είχε αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος.
Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε σπεύσει να υποδείξει ως ενδεχόμενους δράστες όχι μόνο την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», αλλά ακόμη και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C), προκαλώντας αντιδράσεις.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δήλωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν κανονικά την 1η Νοέμβρη. «Η αναβολή των εκλογών λόγω της επίθεσης δεν συζητείται καθόλου, ούτε ως πιθανότητα. Οι εκλογές θα γίνουν την 1η Νοέμβρη, όπως είναι προγραμματισμένο», είπε ο αξιωματούχος.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, παρά την ανακοίνωση του PKK ότι σταματάει τις επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου