Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει - Τα τραπεζικά εργαλεία εξαντλήθηκαν και οι ανησυχίες μεγαλώνουν

Φαίνεται ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλή. Οι διεθνείς διακρατικοί καπιταλιστικοί οργανισμοί ΔΝΤ και ΟΟΣΑ αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους στους ρυθμούς ανάπτυξης...


Την ίδια ώρα, έρχεται ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η επιβράδυνση μπορεί να ωθήσει ξανά σε κρίση, αφού εξαντλούνται τα εργαλεία παρέμβασης. Η έως τώρα πολιτική υποτίμησης των νομισμάτων δεν φέρνει αποτελέσματα. Γιατί όλα τα κράτη ωθούνται σε υποτίμηση και χάνεται κάθε...
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές. Αλλά και οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν εξαντληθεί.


Σε άρθρο του «Bloomberg» («Καθημερινή», 30/9/2015) αναφέρεται ότι «οι "στρατηγοί" των κεντρικών τραπεζών δεν διαθέτουν πια αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουν νέα υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης. Η Bank of America (BofA) Merrill Lynch υπολογίζει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει περισσότερο από 600 φορές τα επιτόκιά τους από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Τελευταία ήταν η κεντρική τράπεζα της Ινδίας που προχώρησε χθες σε μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του βασικού επιτοκίου.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αποκλείουν πρόσθετες αγορές ομολόγων, αιωρούνται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα περισσότερων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον οι αποδόσεις ήδη κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός είναι αρκετά πιο κάτω από τον στόχο στις περισσότερες οικονομίες.

Ετσι, οικονομολόγοι και αναλυτές των αγορών στρέφονται όλο και πιο πολύ στις κυβερνήσεις. Εικάζουν πως είναι σωστό αυτήν τη φορά οι κυβερνήσεις να είναι αυτές που θα ηγηθούν των "επιχειρήσεων διάσωσης" από μια επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, με πρωταγωνίστρια την Κίνα, και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Η ΒofA Merrill Lynch εκτιμά στο 25% τις πιθανότητες για μια νέα κρίση μέχρι τα τέλη του έτους». Ποιο ζήτημα βάζουν και μιλούν για κυβερνητικές παρεμβάσεις; Την τόνωση της ζήτησης. Αλλά αυτό αντίκειται στην αύξηση του ποσοστού κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίφαση του καπιταλισμού αξεπέραστη.
Γενικότερα, αυτές οι εξελίξεις προοιωνίζονται παραπέρα ένταση της αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης. Να γιατί η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα σε συμμαχία πρέπει να παλέψουν, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των αναγκών τους σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική, λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου