Σε μία εξοπλιστική συμφωνία που σφραγίζει τους δεσμούς ανάμεσα σε δυο κομβικά μουσουλμανικά κράτη, σε μια κρίσιμη περίοδο, η Τουρκία προχωράει στη δωρεά 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών – ελαφρών μαχητικών, τύπου T-37, που αποσύρει η Αεροπορία της (THK), στο… αδερφό σουνιτικό μουσουλμανικό κράτος του Πακιστάν...
Η αξία της δωρεάς τόσο σε οικονομικούς όσο και σε επιχειρησιακούς όρους είναι τόσο μεγάλη και μάλιστα από μια χώρα που έχει τη φήμη ότι «βγάζει από τη μύγα ξύγκι», όπως η Τουρκία, που διαπραγματεύεται τα πάντα και δεν παραχωρεί τίποτα χωρίς αντάλλαγμα, ώστε εγείρει υποψίες για...
άκρως απόρρητες «ουρές» στη συμφωνία, τόσο ύποπτες που φτάνουν στον πυρηνικό τομέα.
Το Πακιστάν διαθέτει πυρηνική τεχνογνωσία και οπλοστάσιο, καθώς επίσης και ιστορικό διασποράς της πυρηνικής τεχνολογίας, με το γνωστό δίκτυο του «πατέρα της ισλαμικής βόμβας», Δρ. Αμπντούλ Καντίρ Χαν, που αναστάτωσε την υφήλιο προ ετών και αποσύρθηκε σε υποτιθέμενο κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επρόκειτο για παγκοσμίως καταζητούμενο πρόσωπο, στην ίδια κατηγορία με τον μακαρίτη Οσάμ μπιν Λάντεν.
Η συμφωνία για τη δωρεάν παραχώρηση των εκπαιδευτικών ανακοινώθηκε από Τούρκο αξιωματούχο την περασμένη Τετάρτη, μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Πακιστάν – Τουρκίας (Pakistan-Turkey High Level Military Dialogue Group – HLMDG), που επίσης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα.
Από πακιστανικής πλευράς τη συμφωνία ολοκλήρωσε και υπέγραψε ο γενικός διευθυντής για τις αμυντικές προμήθειες, υποστράτηγος Ναβίντ Άχμεντ και από τουρκικής, ο επικεφαλής του τομέα Επιμελητείας – Λογιστικής Υποστήριξης, επίσης υποστράτηγος Σερντάρ Γκιουλμπάς.
Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάναντιστράτηγος εν αποστρατεία Μουχάμαντ Αλάμ Χατάκ και ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.
Από τις δηλώσεις δεν έλειψαν οι αναφορές στις «αδερφικές» σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν, με την ασιατική χώρα να εκδηλώνει την επιθυμία της για «μετάφραση αυτών των σχέσεων σε στρατηγική συνεργασία, που θα υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων». Αυτό το «στρατηγική συνεργασία», θα μπορούσε να έχει διττή σημασία… Το μέλλον θα δείξει.
Εκτός της επιθυμίας για την προώθηση σε κάθε επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, ομάδες εργασίας συνεδρίασαν και εξέτασαν πολιτικο-στρατιωτικά θέματα, που άπτονται, μεταξύ άλλων, της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, με τις δυο χώρες να συμφωνούν να συντονίσουν τη δράση τους σε διεθνή φόρα ισλαμικού περιεχομένου και όχι μόνο.
Οι επιπτώσεις θα φανούν σε θέματα όπως αυτό της Κύπρου, όπου βασική προτεραιότητα των Τούρκων, είναι η άρση της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, σε μια εποχή όπου κυοφορείται σχέδιο με πολλές αναλογίες με το περίφημο «Σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε με δημοψήφισμα από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.
Ενδιαφέρον έχει επίσης, ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει το Πακιστάν με την προνομιακή σχέση που διατηρεί με την Κίνα, στη γεφύρωση των διαφορών με την Τουρκία, που έχει μακρό ιστορικό «μη διπλωματικής» παρέμβασης σε κορυφαία θέματα εθνικής ασφαλείας για το Πεκίνο, όπως οιαποσχιστικές τάσεις των τουρκογενών μουσουλμάνων Ουιγούρων, στην επαρχία Σινγιάνγκ στη Δυτική Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου