Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

«Αν δεν μπω στην κυβέρνηση, είμαι για να πάω να αυτοκτονήσω»

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει στη Βουλή μια αλάνθαστη ένδειξη που αποκαλύπτει ποιοι είναι οι ισχυροί υπουργοί σε μια κυβέρνηση: είναι πάντοτε αυτοί που ομιλούν πριν από τον πρωθυπουργό...

Υπόγειος πόλεμος στο Μαξίμου

Στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πριν από τον Πρωθυπουργό μίλησε ο αντιπρόεδρος Ι. Δραγασάκης και πριν από αυτόν οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης. Αν μάλιστα παρακολουθούσε κανείς προσεκτικά, θα διαπίστωνε πως... οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις μεταξύ τους καλά κρατούν, όπως άλλωστε συνέβη και στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπου ο ένας προσπαθούσε να «κλέψει» αρμοδιότητες από τους άλλους.

Από τον εκλογικό θρίαμβο του Αλ. Τσίπρα στις 20 Σεπτεμβρίου ως σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακήρυχτος πόλεμος γύρω από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μέρα με τη μέρα οδηγεί σε παράπλευρες απώλειες. Στελέχη του Πρωθυπουργικού Γραφείου έχουν εξοβελιστεί ξαφνικά, υπουργοί βρέθηκαν στο σπίτι τους χωρίς να καταλάβουν την αιτία και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υποβιβάστηκαν, πληρώνοντας τις καντρίλιες και τα καπρίτσια υπουργών.

Το πρώτο θύμα της νέας κυβέρνησης ήταν ο γενικός γραμματέας της προηγούμενης κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς. Ο δικηγόρος που συνέταξε τα κείμενα του δημοψηφίσματος και είχε την ευθύνη σύνταξης του Μνημονίου σε συνεργασία με τους δανειστές βρέθηκε ξαφνικά εκτός κυβέρνησης, χωρίς να δοθεί μάλιστα επισήμως καμία εξήγηση.

Οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια, υποστηρίζουν ότι πλήρωσε την κόντρα που είχαν οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Παππάς για τις αρμοδιότητες ελέγχου και λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας αρχικώς είχε αποφασίσει να μη συμπεριλάβει στην κυβέρνηση τον κ. Φλαμπουράρη και να αναθέσει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον κ. Παππά. Στη συνέχεια όμως πρόσωπα που επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό τού άλλαξαν γνώμη. Προηγήθηκε επίσης επικοινωνία του κ. Φλαμπουράρη με τον κ. Τσίπρα, κατά την οποία ο υπουργός είπε στον Πρωθυπουργό: «Αν δεν μπω στην κυβέρνηση, είμαι για να πάω να αυτοκτονήσω»!

Ο  κ. Τσίπρας, που εκείνη την ημέρα ξενύχτησε στην Κουμουνδούρου, αποφάσισε να υπουργοποιήσει τον κ. Φλαμπουράρη, δίνοντάς του μάλιστα την αρμοδιότητα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου που είχε υποσχεθεί στον κ. Παππά.

Και για να μη δυσαρεστήσει στη συνέχεια τον κ. Παππά, τον έχρισε εποπτεύοντα της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργικού Γραφείου, γνωρίζοντας ότι με αυτή την κατανομή ο κ. Παππάς δεν θα επιλέξει για γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης τον κ. Σαγιά αλλά τον στενό συνεργάτη του Μιχ. Καλογήρου, ο οποίος κατέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα όταν συγκροτήθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στη συνέχεια προτάθηκε στον κ. Σαγιά να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων του νεοσύστατου φορέα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Αλλά ο κ. Σαγιάς αρνήθηκε τη θέση, επειδή την εποπτεία των νέων επενδύσεων ανέλαβε επίσης ο κ. Παππάς.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχθώ να συνεργαστώ με κάποιον που δεν με ήθελε για συνεργάτη του» φέρεται να είπε ο κ. Σαγιάς στον κ. Δραγασάκη και στον Ευκλ. Τσακαλώτο που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Φαίνεται όμως ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, αυτή τη φορά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς η εμπειρία του κ. Σαγιά θεωρείται μια προστιθέμενη αξία που δεν θέλει να απολέσει ο Πρωθυπουργός.

Ο ακήρυχτος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην πρωθυπουργική αυλή μετά τον μετασχηματισμό της που προκάλεσε η απόσχιση της πτέρυγας Λαφαζάνη δεν προέκυψε όμως ξαφνικά.

Οπως παρατηρούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι μισοί από εκείνους που βρίσκονταν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην επιστροφή από τις Βρυξέλλες για να εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας το δημοψήφισμα, σήμερα δεν μιλούν μαζί του.

Μια δεύτερη ανεξήγητη απομόνωση στελέχους που βρισκόταν στο πλευρό του Πρωθυπουργού είναι αυτή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε ξαφνικά εκτός κυβέρνησης χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Και για να μη θεωρηθεί ότι του γυρίζει το Μαξίμου την πλάτη, του ανατέθηκαν καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου αφαιρέθηκαν από τον κ. Σακελλαρίδη με αποτέλεσμα να περιφέρεται στους διαδρόμους της Βουλής χωρίς να του μιλά κανείς από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Μαζί του αποχώρησε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλος, τον οποίο όμως απέσπασε στο γραφείο του ο κ. Τσακαλώτος. Ο κ. Μιχόπουλος φαίνεται ότι είναι ο μόνος από το αρχικό επιτελείο του κ. Τσίπρα που παρότι απομακρύνθηκε εξακολουθεί να έχει τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει πλέον την ευθύνη της προετοιμασίας των δημόσιων εμφανίσεών του, καθήκοντα τα οποία έχει αναλάβει η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Αρμοδιότητες
Αδιευκρίνιστος ο ρόλος Δραγασάκη
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος που θα έχει ο κ. Δραγασάκης. Η ομιλία του στη Βουλή περιείχε μόνο γενικές αναφορές χωρίς στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, ενώ και ο ίδιος δείχνει να ασφυκτιά από την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Ενώ το γραφείο του προετοίμασε όλη τη διαδικασία στελέχωσης των υπουργείων και της κρατικής μηχανής στην πρώτη διακυβέρνηση, τώρα φαίνεται ότι η ευθύνη αυτή έχει ανατεθεί σε άλλα στελέχη του Πρωθυπουργικού Γραφείου, όπως και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου που έχει να κάνει με την υλοποίηση του Μνημονίου και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί προς τους δανειστές και την τρόικα.
Και έπεται συνέχεια, υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες. Από την ερχόμενη εβδομάδα που θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι νέοι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία και οι νέοι διοικητές στους κρατικούς οργανισμούς, θα αποκαλυφθούν περισσότερα...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου