Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Στην περιδίνηση μια "συνωμοσίας" με έλλειμμα πολιτικής αποφασιστικότητας

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να βρεθεί κατηγορούμενος για το διαβόητο plan b με τις υποκλοπές των ΑΦΜ και το παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην αίθουσα κάποιου ειδικού δικαστηρίου;... 

Βαρουφάκης: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την τύχη του – Στη Βουλή στέλνει ο Άρειος Πάγος τις μηνύσεις – ΕΔΕ για τις ευθύνες υπαλλήλων του υπουργείου

Η δικαιοσύνη με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ουσιαστικά έχει δεμένα τα χέρια απέναντι στις όποιες ευθύνες μπορεί να έχει ο...
Γιάνης Βαρουφάκης. Ωστόσο όλα είναι ανοιχτά. Από τον Άρειο Πάγο εξετάστηκαν ήδη σε χθεσινή σύσκεψη όλα τα ενδεχόμενα. Ένα από αυτά λέει ότι σήμερα μπορεί να ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. 

Το δεύτερο σενάριο το οποίο μπορεί να φέρει τον πρώην Τσάρο της Οικονομίας ενώπιον της δικαιοσύνης λέει ότι ομάδα δικηγόρων θα θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά συνεργατών του πρώην υπουργού. Δεν θα ζητά την ποινική δίωξη του ίδιου, ώστε να υποχρεώνει τη Δικαιοσύνη να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, αλλά συνεργατών του και έτσι θα λύνει τα χέρια της εισαγγελίας. Οι μηνυτήριες αναφορές κατά του υπουργού που έχουν ήδη κατατεθεί βάσει του νόμου θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή, η οποία πάντως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει δική της έρευνα με βάση τις καταγγελίες και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.


Τι προέβλεπε το «Σχέδιο Β» 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο επαληθεύθηκε χτες μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχογραφημένου αποσπάσματος, ο Γ. Βαρουφάκης, μίλησε για τα παραπάνω στις 16 Ιούλη (δέκα μέρες αφότου είχε παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών) σε επενδυτές και στελέχη διάφορων «hedge funds», σε ένα διάλογο με συντονιστή των Ν. Λάμοντ, πολιτικό των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζ. Μέιτζορ. Εκεί ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός(σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας)πριν γίνει πρωθυπουργός, μου είχε δώσει το πράσινο φως να επινοήσω ένα "Σχέδιο Β". Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου». 

Περιγράφοντας τι προέβλεπε αυτό, σημείωσε: «Με βάση τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία των πολιτών, σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς (reserve accounts) που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο. Αυτό θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για πληρωμές, αφού έκλειναν οι τράπεζες λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι φορολογούμενοι και οι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές. Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή». Παρακάτω αναφέρει ότι καθώς «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα», ο ίδιος διόρισε έναν παιδικό του φίλο, καθηγητή πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: «Μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα (...) Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου, ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου τραπεζικού συστήματος». 


Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες (...) να ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα», ωστόσο όπως αναφέρει τελικά δεν έλαβε ποτέ εντολή για εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, ακούγεται στο ίδιο απόσπασμα να λέει ότι αν βγει δημόσια κάτι από αυτά που λέει, θα το διαψεύσει. Μετά τη δημοσιοποίηση του παραπάνω διαλόγου, ο Γ. Βαρουφάκης επιχείρησε αρχικά να τον διαψεύσει, αναφέροντας ότι είναι «εντυπωσιασμένος από τη φαντασία των συκοφαντών του». Χτες, ωστόσο, επανήλθε, με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέροντας ότι «κατ' εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης»,χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «καθαρή συκοφαντία» την προσπάθεια ΜΜΕ«να τη σκιαγραφήσουν ως ομάδα που "συνωμοτούσε" για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα». 


Ο Τζ. Γκαλμπρέιθ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι συνεργάστηκε με τον Γ. Βαρουφάκη «από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου (...) ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ (...) Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ». Σημειώνει ακόμα ότι η εν λόγω ομάδα «δεν είχε καμία απολύτως επαφή με μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας των οποίων οι απόψεις απείχαν από τις δικές μας». 


Ερευνες και μηνύσεις... 

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους, καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Παράλληλα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, όπως όλα δείχνουν, οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος «Τελεία», Απ. Γκλέτσο και τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο, με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του Γ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους «εταίρους». 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ & newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου