Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ επέλεξαν για νέο ηγέτη τους οι Ταλιμπάν

Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ είναι ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν μετά τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη τους μουλά Ομάρ...


Τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ επέλεξαν για νέο ηγέτη τους οι Ταλιμπάν

«Έπειτα από τον θάνατο του μουλά Ομάρ, το διοικητικό συμβούλιο και οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι όλης της χώρας όρισαν αρχηγό τους τον...
στενό του φίλο και δεξί του χέρι, μουλά Αχτάρ Μανσούρ» αναφέρει ανακοίνωση των Ταλιμπάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους.

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του ηγέτη τους, ο οποίος-όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης-πέθανε από «ασθένεια».

«Η διοίκηση του Ισλαμικού Εμιράτου και η οικογένεια του μουλά Ομάρ ανακοινώνουν τον θάνατο από ασθένεια του ιδρυτή και ηγέτη των Ταλιμπάν αναφέρεται σε ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά την εισβολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 και την πτώση των Ταλιμπάν, φήμες έκαναν συχνά λόγο για θάνατο του μουλά Ομάρ, ο οποίος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είχε βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν. 

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν
Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ έχει τη φήμη ενός σχετικά μετριοπαθούς και ένθερμου υποστηρικτή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι με τον ίδιο ως αρχηγό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης.

Ιδρυτικό μέλος του κινήματος, γνώριζε προσωπικά τόσο τον Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και τον μουλά Όμαρ του οποίου υπήρξε το δεξί χέρι.

«Είναι γνωστός ανάμεσα στους μαχητές επί του πεδίου ως περισσότερο υπερ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τον μουλά Όμαρ, και λιγότερο αυστηρός» είπε διοικητής των Ταλιμπάν ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Μανσούρ, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή της εθνότητας Παστούν, μεγάλωσε στην περιοχή Μαϊουάντ της επαρχίας Κανταχάρ του Αφγανιστάν και ζούσε κοντά στο σπίτι του μουλά Όμαρ όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων.

Εντάχθηκε στους Ταλιμπάν όταν το κίνημα ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βίαιους πολέμαρχους της περιοχής και βοηθούσε στην εξασφάλιση χρημάτων και όπλων από τους πλούσιους επιχειρηματίες της φυλής του.

Ο νεαρός μουλάς ανήλθε στο αξίωμα του υπουργού Αεροπορίας και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της καθημερινής επιμελητείας των αεροπορικών μαχών της οργάνωσης εναντίον των αντίπαλων φατριών στα βόρεια της χώρας.

Την περίοδο εκείνη γνωρίστηκε με τον Μπιν Λάντεν επειδή ο εκλιπών αρχηγός της αλ Κάιντα ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ όπου ο Μανσούρ περνούσε τον περισσότερο χρόνο του.

Παραδόθηκε το 2001, όπως πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν και μετέβη στον τότε νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για να ζητήσει αμνηστία και στη συνέχεια αποσύρθηκε στην περιοχή του.

Αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πίστεψαν ότι οι διοικητές των Ταλιμπάν τερμάτισαν τις μάχες κι έπειτα από μία σειρά βίαιων ολονύκτιων επιδρομών, ο Μανσούρ διέφυγε στο Πακιστάν, όπου βοήθησε στην ανασυγκρότηση των Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Μανσούρ ξεκίνησε ως χαμηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, αλλά ανήλθε σε υψηλότερα αξιώματα όταν σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν.

Ένας σύντροφός του, ο οποίος ταξίδεψε μαζί του στο Ντουμπάι το 2001, όταν οι Ταλιμπάν συζητούσαν για απομάκρυνση του μπιν Λάντεν, τον περιγράφει ως φιλικό και μετριοπαθή.

Το όνομά του έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό το 2010 όταν αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μεταφέροντας έναν «ανώτερο διοικητή» στην Καμπούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι συνόδευαν κάποιον άλλον, έναν μανάβη, ο οποίος υποδυόταν τον Μανσούρ.

Ο Μανσούρ δεν σχολίασε ποτέ δημοσίως αυτό το περιστατικό, το οποίο θεωρήθηκε ήττα για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που μάχονται στο Αφγανιστάν.

Αναλαμβάνοντας την ηγεσία των Ταλιμπάν, ο Μανσούρ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιους αξιωματούχους τους που θα επιδιώξουν να ασκήσουν επιρροή, όπως ο γιος του μουλά Όμαρ, Γιακούμπ, ο οποίος φέρεται ότι αποχώρησε οργισμένος από συνάντηση με θέμα την διαδοχή, και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης του κινήματος, ο 'Αμπντουλ Καγιούμ Ζακίρ, ένας σκληροπυρηνικός, ο οποίος είναι σε σύγκρουση με τον Μανσούρ εδώ και χρόνια και ο οποίος διαθέτει μεγάλη επιρροή στην επαρχία Χελμάντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου