Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα δείχνουν ότι μέσα στη μέρα αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να αναδιατάξουν όχι μόνο το εσωτερικό του κόμματος και του κυβερνητικού σχήματος, αλλά συνολικά το πολιτικό τοπίο της χώρας...
Η κατάσταση μέχρι αυτήν την ώρα παραμένει εξαιρετικά συγκεχυμένη αναφορικά με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το ρήγμα είναι υπαρκτό. Από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας και η στενή του ομάδα μετά το «κλείσιμο» της...
διαπραγμάτευσης καλείται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Για το λόγο αυτό, έχει προβεί τις τελευταίες ώρες σε «μπαράζ» διαβουλεύσεων και συσκέψεων με πρωτοκλασσάτα στελέχη και υπουργούς.
Από την άλλη, η Αριστερή Πλατφόρμα, φαίνεται αποφασισμένη να «τεντώσει» το σκοινί. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα το «τεντώσει» τόσο ώστε να σπάσει ή αν θα συμβιβαστεί (έστω και προσωρινα) για να δώσει μια άλλη διάσταση στην εσωκομματική σύγκρουση.
Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου
Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το μεσημέρι «μπαινοβγαίνουν» τα βασικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Πριν από λίγη ώρα προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης.
Επίσης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ. Προ ολίγου αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Μαξίμου βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Όλη αυτή η κινητικότητα δείχνει πως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είναι αποφασισμένο να κινήθει και στις τρεις κατευθύνσεις: Τόσο στο επίπεδο της κυβέρνησης, όσο και σε αυτά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και του εσωτερικού του κόμματος και πιο συγκεκριμένα της Κεντρικής Επιτροπής.
Ανασχηματισμός εν όψει
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ως όχημα, δε, θα αξιοποιησει τα επερχόμενα νομοσχέδια. Ήδη, το κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά ΦΠΑ και συνταξιοδοτικό είναι έτοιμο και ο πρωθυπουργός θα το προωθήσει για την ψήφισή του στην Ολομέλεια, ενώ ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να ζητήσει την παραίτηση όποιου υπουργού αρνηθεί να το υπογράψει.
Δύο είναι τα ανοιχτά ζητήματα:
— Πρώτον, αν θα ζητηθεί να υπογραφεί από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου ή μόνο των υπουργών που είναι της αρμοδιότητάς τους.
— Δεύτερον, αν θα ζητηθούν οι υπογραφές μόνο των υπουργών ή και των αναπληρωτών υπουργών.
Όπως και να έχει, όμως, ο Αλ. Τσίπρας, φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε άμεσο ξεκαθάρισμα τουλάχιστον στο εσωτερικό τοπίο της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει στις νομοθετήσεις – εξπρές, που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο.
Η Αριστερή Πλατφόρμα και τα «σενάρια»
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολωμένη στο εσωτερικό του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «εσωτερική συνεδρίαση» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αν αυτή η πληροφορία αληθεύει, τότε οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.
Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την Αριστερή Πλατφόρμα:
1. Να καταψηφίσουν το αυριανό νομοσχέδιο δηλώνοντας «παρών», χωρίς να παραιτηθούν ούτε από τις υπουργικές θέσεις, αλλά ούτε και από τα βουλευτικά έδρανα, υποστηρίζοντας ότι εκλέχθηκαν με βάση το πρόγραμμα το ΣΥΡΙΖΑ και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι εκτός προγράμματος. Σε αυτό το σενάριο, θα περιμένουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
2. Να ψηφίσουν «όχι» στο νομοσχέδιο και είτε να περιμένουν τις πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα είτε να προχωρήσουν σε διάσπαση.
3. Να διεκδικήσουν τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος, της Κεντρικής Επιτροπής, ακόμη και Συνεδρίου, προκειμένου να διεκδικήσουν το κόμμα από τον πρωθυπουργό.
Προφανώς, τα παραπάνω είναι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά τίποτα δεν αποκλείει και κάποια άλλη εξέλιξη. Άλλωστε, όλα θα κριθούν από το συσχετισμό δυνάμεων που αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως, μέχρι αυτήν τη στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται πως επηρεάζει -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- συνολικά 30 βουλευτές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως, αν υπάρξουν εξελίξεις, θα αποχωρήσουν αυτόματα όλοι αυτοί.
Στα άκρα η κόντρα
Στο μεταξύ, με μπαράζ δηλώσεων, συνεχίζεται η εσωτερική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:
- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με πρωινές του δηλώσεις ζητάει από τον πρωθυπουργό να πάρει, έστω και τώρα, πίσω τα μέτρα και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία, ενώ σημειώνει με νόημα πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.
- Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, σχολιάζοντας τη συμφωνία της Συνόδου Κορύφης, ζητάει «συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη» και επισημαίνει ότι θα επιστρέψει «στην κανονική του ζωή», αλλά μέχρι τότε θα ψηφίζει «“όχι” σε ό,τι μετατρέπει την χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας».
- Ο Γ. Ζερδελής, βουλευτής επίσης της κυβέρνησης, μιλώντας στο Βήμα FM, ένας εκ των 15 βουλευτών που ψήφισε «ναι» διαφωνόντας με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ξεκαθάρισε ότι «θα κρατήσω την έδρα μου ό,τι και να ψηφίσω», δηλώνοντας ότι «ψηφίσαμε «ναι» για να μη χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το πακέτο μέτρων που έρχεται», ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει για το τι θα πράξει από εδώ και στο εξής.
- Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς σημείωσε πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να τον κρατήσει στο υπουργείο Εργασίας. «Δεν ξέρω ποιοι το έφτιαξαν αυτό το σχέδιο αλλά δεν διστάζω να το χαρακτηρίσω τερατούργημα… Aς έρθουν να το εφαρμόσουν αυτοί που το έφτιαξαν», είπε χαρακτηριστικά.
- Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα στηρίξουν τη συμφωνία με τους δανειστές την οποία όμως χαρακτήρισε «κακή». «Όλοι θα κριθούμε από την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής που δεν θα είναι μόνο η συμφωνία. Με την ευθύνη που θα πάρει ο καθένας στις ψηφοφορίες θα κριθεί και η πορεία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», συμπλήρωσε.
- Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πρέπει να υπάρξει αριστερή παρένθεση με υπαιτιότητα ανθρώπων της Αριστεράς».
Η στάση Φλαμπουράρη και Πολιτικής Γραμματείας
Το παζλ του εσωκομματικού τοπίου του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι αυτήν τη στιγμή) ολοκληρώνεται με δύο ακόμη «ηχηρές παρεμβάσεις.
Πρώτα, αυτή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ανάμεσα στα άλλα ότι «Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης. Παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μην συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων».
Κατ” αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Επικρατείας, προετοιμάζει το κλίμα όχι μόνο για τις όποιες αποφάσεις παρθούν στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά κυρίως προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο νέο πακέτο άγριων μέτρων, υπό την απειλή ότι αν δεν παρθούν έρχονται τα χειρότερα σχέδια που απεργάζονται ακόμη και «πραξικόπημα».
Εκ διαμέτρου αντίθετη, ωστόσο, είναι η στάση της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι ενδεικτικό ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου το πρωί, κατέληξε σε ομόφωνη απόρριψη της όποιας σκέψης για επιβολή πειθαρχικών μέτρων όσων βουλευτών ψηφίσουν «όχι» αύριο στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Τάκης Κορωνάκης διαφώνησε με την επιβολή πειθαρχικών μέτρων λέγοντας: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου