Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΕΝΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Τα καμπανάκια κινδύνου για την οικονομία της Ρωσίας άρχισαν κι επίσημα να κρούουν. Το Κρεμλίνο παραδέχτηκε για πρώτη φορά την Τρίτη ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση στις αρχές του 2015, αφού η οικονομία παραμένει στάσιμη το τρέχον τρίμηνο... 

http://images.bwbx.io/cms/2014-12-02/1202_russia_970-630x420.jpg

της  

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα πρέπει να «βάλει το δάχτυλο» στα αποθέματά της για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, ενώ ο...
επικεφαλής μεγάλης κρατικής τράπεζας προειδοποίησε για πανικό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο υφυπουργός Οικονομίας Alexei Vedev προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 0,8% το επόμενο έτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,2%. Οι κεφαλαιακές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν 3,5% το επόμενο έτος, είπε, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 2,8% καθώς η πτώση του ρουβλίου τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να "σηκώσει" έως και 500 δισ. ρούβλια (10 δισ. δολάρια) από ένα αποθεματικό ταμείο για την κάλυψη των κρατικών δαπανών το 2015 καθώς η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου "κατατρώγει" τα φορολογικά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ το 2015, περιορίζοντας σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. Η φυγή κεφαλαίων αναμένεται να φτάσει τα 120-130 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 και τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

«Έχουμε τώρα μια επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση πως το οικονομικό περιβάλλον θα είναι χειρότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά», σχολίασε στο Bloomberg News ο Ivan Tchakarov, οικονομολόγος της Citigroup με έδρα τη Μόσχα.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν την πτώση τους κάτω από 72 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, παρασύροντας το ρούβλι κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 52,70 ρουβλιών ανά δολάριο. Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή σκληρού νομίσματος για τη χώρα καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση ρωσικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις δυτικές αγορές κεφαλαίων.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο Sergei Dubinin, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της VTB Bank (VTBR:LI), δήλωσε ότι η κατάσταση προκαλεί «μερικό πανικό» μεταξύ των τραπεζιτών, αν και πρόσθεσε: «Θα το ξεπεράσουμε».

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της VTB και της κρατικά ελεγχόμενης Sberbank, της Νο 1 τράπεζα της Ρωσίας, έχουν υποστεί απότομη συρρίκνωση της κερδοφορίας και ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση. Το Κρεμλίνο έχει ήδη συμφωνήσει σε πολλά πακέτα στήριξης τραπεζών και χθες ανακοίνωσε ότι θα εισφέρει 39,95 δισ. ρούβλια (790 εκατ. δολάρια) στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Gazprombank 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου