Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Μία μόλις μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ισπανική βουλή ενέκρινε νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα. Πρόκειται για τον λεγόμενο «ley mordaza», το «νόμο φίμωτρο» όπως τον αποκαλούν οι πολίτες που αντιδρούν...

  Ο νόμος για την Δημόσια Ασφάλεια, προβλέπει απαγόρευση συγκεντρώσεων έξω από κρατικά κτίρια, ποινικοποίηση της χρήσης κουκούλας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αλλά και πρόστιμα από 600 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ σε όσους...
διαδηλώνουν χωρίς έγκριση από τις αρχές ή τραβούν φωτογραφίες των αστυνομικών κατά τη δράση τους στις διαδηλώσεις.

Αυτό φυσικά μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να φάει πρόστιμο επειδή απαθανάτισε μια στιγμή αστυνομικής βίας ή αυθαιρεσίας.


Ο «νόμος φίμωτρο» εγκρίθηκε από τη Βουλή, αφού ψηφίστηκε μόνο από το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, με ολόκληρη την αντιπολίτευση να ψηφίζει «όχι» χαρακτηρίζοντας το νόμο αντιδημοκρατικό.

Πρόκειται για έναν νόμο που θυμίζει παρόμοιο – το Νόμο της Δημόσιας Τάξης του 1959 - που ίσχυε στη χώρα κατά τη δικτατορία του Φράνκο.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ήταν έντονες. Μάλιστα βουλευτές της Izquierda Plural (Ενωμένη Αριστερά και Οικολόγοι Πράσινοι) φιμώθηκαν στα έδρανα της ισπανικής βουλής, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου