Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ - Η ΕΕ 'H ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ 'H ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ...


Παραμονές του Eurogroup η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα στη Γαλλία και στην Ιταλία (που είναι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη) προειδοποιώντας τες ότι...
δεν θα συναινέσει στην χαλάρωση της λιτότητας που οι δύο χώρες επιδιώκουν!

Για γερμανική αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο και πρωτοφανή ταπείνωση της γαλλικής και ιταλικής κυβέρνησης κάνουν λόγο στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς , σχολιάζοντας συνέντευξή της Α. Μέρκελ στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt" μια εβδομάδα μετά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για συμμόρφωση της Γαλλίας και Ιταλίας , όπου χαρακτήρισε ως ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν υποσχεθεί να προχωρήσουν η Γαλλία και η Ιταλία για μείωση του ελλείμματος στο πλαίσιο του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ποτέ στο παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να μιλήσει με αυτό τον τρόπο για την Ιταλία και τη Γαλλία (τη δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα οικονομία της ευρωζώνης!) και ότι η γερμανική αυτή αλαζονεία προκαλεί τους λαούς της Ευρώπης!
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι δικαιολογημένο διότι οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων», τόνισε επίσης στη συνέντευξή της η γερμανίδα καγκελάριος.
«Όμως η Επιτροπή είπε επίσης ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι δεν είναι επαρκείς. Κάτι με το οποίο συμφωνώ», πρόσθεσε η Α. Μέρκελ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ιταλική οικονομία δέχθηκε την επίθεση των αγορών, παρά την ... νίκη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στη Γερουσία , η οποία ψήφισε υπέρ της πλήρους αποσάρθρωσης της εργατικής νομοθεσίας της χώρας!

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπττική ικανότητα της Ιταλίας. Δικαιολόγησε, δε, την απόφασή της χαρακτηρίζοντας ασθενείς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και το δημόσιο χρέος υψηλό.
Στη Γαλλία ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν ανέφερε στις 3/12 ότι οι επιπλέον περικοπές 3,6 δις που αποφασίστηκε να γίνουν στο γαλλικό προϋπολογισμό του 2015 θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος στο 4,1% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ορίζουν ότι το έλλειμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3%(!) του ΑΕΠ κάθε χώρας και ουσιαστικά αποτελούν θηλιά στο λαιμό ακόμα και των ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
Γάλλοι και ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν στις ταπεινωτικές δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ,.
«Τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον ευρωπαίο ηγέτη, αλλά διότι είναι αναγκαίο για τη Γαλλία», απάντησε την Κυριακή το βράδυ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα.

«Στη Γερμανία, ο πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο. Σε 10 ή 20 χρόνια, εξαιτίας αυτού, θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Η Γερμανία είναι τώρα σε καλύτερη θέση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε πριν από δέκα χρόνια», πρόσθεσε.
«Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ επιτρέψει στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τον ίδιο σεβασμό», δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Ισως η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό θα ήταν μία σημαντική συμβολή που η Ευρώπη περιμένει εδώ και πολύ καιρό από τη Γερμανία να έχει, και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Η ΕΕ Ή ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ
Σε πλήρη σύγχυση δείχνει να βρίσκεται πλέον η γερμανική ΕΕ, με το λεγόμενο "ευρωπαϊκό ιδεώδες" να ακούγεται σήμερα μόνο ως ένα κακόγουστο αστείο.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι δεν υπάρχει πια σχεδόν κανένας στην Ευρώπη που να υποστηρίζει δημοσίως και σοβαρά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη θα συνεχίσουν να υπάρχουν ιδαίτερα με τη μορφή και τις αρχές που τις διέπουν σήμερα!

Με τη γερμανική κυβέρνηση να υμνεί τις «αρετές» της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις περιβόητες αγορές και τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες να φαντάζουν ουραγοί μιας γερμανοκρατούμενης ΕΕ και αδύναμοι να δώσουν οποιαδήποτε εναλλακτική λύση απέναντι στις αδυφάγες πολιτικές λιτότητας και "δημοσιονομικής πειθαρχίας".
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, ότι οι αντιδράσεις ιταλών και γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων δεν επικεντρώθηκαν στα μέτρα λιτότητας , τα οποία και οι ίδιοι κατά δήλωσή τους τα θεωρούν αναγκαία, αλλά μόνο στην ωμή παρέμβαση Μέρκελ στα εσωτερικά των οικονομιών των χωρών τους!

Τούτων δεδομένων φαντάζει βέβαιο ότι η ΕΕ ή θα ανατραπεί σε προοδευτική κατεύθυνση ή δεν θα έχει μέλλον!
Η Αριστερά στην Ευρώπη, όμως, και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ, τούτη την κρίσιμη ώρα, δεν παρέχει κάποια πρόταση προοδευτικής διεξόδου σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή η ολιγωρία (;) της Αριστεράς δίνει τη δυνατότητα στην ακροδεξιά να εμφανίζεται ως, δήθεν, αντισυστημική και να εγκλωβίζει σημαντικές λαϊκές μάζες.

Η Αριστερά τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά δεν θα πρέπει ,ειδικά σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία, να εγκαταλείψει θέσεις που θα μπορούσαν να ανησυχήσουν το Βερολίνο!
Επιπλέον, η ελληνική Αριστερά θα πρέπει να μην εγκαταλείψει αυτές τις θέσεις ώστε το παράδειγμα της Ελλάδας να πυροδοτήσει θετικές προοδευτικές εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης και αρνητικές για τα γερμανο-ΕΕ συμφέροντα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου