Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ??? ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΩΧΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΑ(ν)ΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Σαμαράς “βλέπει” επανέναρξη συνομιλιών – Η “συμφωνία” που δεν δέχθηκε η Λευκωσία... 

Ο Σαμαράς “βλέπει” επανέναρξη συνομιλιών – Η “συμφωνία” που δεν δέχθηκε η Λευκωσία

O Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, κατανοώντας, όπως είπε, την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να...
αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού όσο παραμένει το Μπαρμπαρός στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρεί ότι υπάρχει και από τη μεριά της Τουρκίας η βούληση να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι αυτό πιστεύει ότι «θα γίνει σύντομα», μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αιτία που προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες και συνέδεσε την «επιθυμητή λύση του Κυπριακού» με ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας (http://www.mignatiou.com) αναφέρουν ότι συζητήθηκε η αναστολή για μικρό διάστημα των εργασιών της κοινοπραξίας ΕΝΙ – Κogas, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, η αποχώρηση του Μπαρμπάρος, η επανέναρξη των συνομιλιών και η επανάληψη των εργασιών από την ΕΝΙ-KOGAS, χωρίς όμως η Αγκυρα να διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιστρέψει το Μπαρμπαρός. 

Από διπλωματικούς κύκλους της Λευκωσίας η επιχειρούμενη διευθέτηση χαρακτηρίζεται ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή της κυπριακής πρωτεύουσας τη “διευθέτηση” δεν αποδέχεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ, Χρήστο Μιχαηλίδη, μιλώντας μετά το πέρας της 3ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας (ΑΣΣ), ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η βούληση της Άγκυρας είναι να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες «το συντομότερο δυνατόν ώστε με την επίλυση του Κυπριακού να επιλυθεί και το θέμα της ενέργειας».

Υπογράμμισε πως από τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με την ελληνική πλευρά, «έχουμε αποδεχτεί ότι και οι δύο κοινότητες της Κύπρου έχουν δικαίωμα στις ενεργειακές πηγές της Κύπρου», και πρόσθεσε πως «είναι καλό να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες».

Όπως και κατά το χθεσινό του χαιρετισμό στις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε εκ παραλλήλου με το ΑΣΣ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην από κοινού, όπως είπε, εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αλλά και γενικότερα εκείνων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για «πύλη Ασίας και πύλη Ευρώπη».

Η πρώτη, διευκρίνισε, θα ευνοήσει την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, και η δεύτερη πύλη, της Ευρώπης, θα ευνοήσει την Τουρκία μέσω της Ελλάδος.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά, «να λύσουμε μαζί το Κυπριακό» ώστε Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν και στο επίπεδο της ενέργειας μέσω αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία και από εκεί θα πηγαίνει στην Ασία και, μέσω Ελλάδας, στην Ευρώπη.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που υπεγράφη μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών μετά την 3η σύνοδο του ΑΣΣ, και στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο και στο Κυπριακό, επισημαίνεται ότι:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με αγωγούς φυσικού αερίου και διασυνδεόμενα δίκτυα ηλεκτρισμού. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου, το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI, ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007, άνοιξε το δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας. Οι αγωγοί TAP και TANAP, συνδεόμενοι μεταξύ τους, αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική – από πλευράς κόστους – οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Δυτική Ευρώπη, από το 2020».
Στη δική του αποφώνηση μετά το πέρας της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και «στις ουσιαστικότατες διαφωνίες μας με την Τουρκία», τονίζοντας ιδιαίτερα αυτές στο Κυπριακό.
Είπε ότι για την επίλυση αυτών των διαφορών, πρέπει να υπάρξει «πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου», με αυτονόητη «την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών».

Υποστηρίζει πλήρως, όπως ανέφερε, τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την προώθηση λύσης «υπό αυτές τις προϋποθέσεις» και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και ενώπιον του κ. Νταβούτογλου συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «κατανοεί την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες έως ότου λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τη συνεχιζόμενη παρουσία του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός στην περιοχή.
Τα «περαστικά» του στον «Πρόεδρο Αναστασιάδη» ευχήθηκε, μέσω των δηλώσεών του ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Ελπίζω το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η υγεία του και να συνεχιστούν οι δικοινοτικές συνομιλίες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός καταλήγοντας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι «είναι σημαντικό να δούμε πώς προσεγγίζουν το θέμα οι δύο πλευρές» και ότι πιστεύει πως αυτή η προσέγγιση «θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Δεν διευκρινίζεται εάν με το «δύο πλευρές» ο κ. Νταβούτολου εννοεί την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, ή την Αθήνα και την Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί, και δεν δόθηκαν εξηγήσεις επ αυτού.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως έχουν διατυπωθεί μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας «ορισμένες σκέψεις για μία φόρμουλα απεμπλοκής από την κρίση και επανόδου των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο», αλλά η ελληνική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι, όσο την αφορά, ο πρώτος και τελευταίος λόγος στο θέμα αυτό ανήκει πρωτίστως και κυρίως στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εφόσον, όπως πρόσθεσε, η Άγκυρα «εκπληρώσει πλήρως τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και τις υποχρεώσεις της».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε, ξέρετε, γνώριμοι με το γεγονός ότι στο παρελθόν, κάποιες χώρες προφασίζονταν τις δήθεν αντιρρήσεις της Ελλάδας για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι κύριος και αξιόλογος υποστηρικτής μας σε αυτό τον τομέα της ευρωπαϊκής μας πορείας και θα θέλαμε να ανοιχθούν και νεότερα κεφάλαια στις προ-ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Τουρκία έχει έναν σημαντικό ρόλο μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μπορεί να επηρεάσει και σαν πολιτισμός τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και ως εκ τούτου, εκτιμούμε εξαιρετικά την υποστήριξη της Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι στο τέλος αυτών των διεργασιών θα βγούμε κερδισμένοι όλοι. Και πιστεύουμε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι επωφελής για την Ελλάδα και για την Τουρκία», απάντησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναχωρεί νωρίς το απόγευμα με το πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιό του για Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου