Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Φουντώνει η υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Μαάν στην Ιορδανία. Η Μαάν, πόλη της ερήμου, βρίσκεται νοτιοδυτικά σε απόσταση 218 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Αμμάν...

Ανεργία και φτώχεια φουντώνουν το Ισλαμικό Κράτος στην Ιορδανία

Οι τοπικές Αρχές κινητοποιήθηκαν για να ξηλώσουν αφίσες που υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος, κατέβασαν μαύρες σημαίες που κυμάτιζαν σε ταράτσες και...
έσβησαν συνθήματα υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος που είχαν γραφτεί στους τοίχους.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ιορδανίας, η υποστήριξη προς το Ισλαμικό Κράτος στη Μαάν όπως και σε άλλες πόλεις της Ιορδανίας συνεχώς μεγαλώνει.

Η Ιορδανία είναι σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή και ο βασιλιάς της Αμπντάλα, από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι στην πραγματικότητα ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Star του Λιβάνου, ένας από τους επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη Μαάν δήλωσε ότι η οργάνωση εργάζεται πυρετωδώς για να στήσει τη βάση της στην πόλη.

«Στα σπίτια, στη δουλειά, σε τζαμιά, στους δρόμους, πλησιάζουμε ανθρώπους και τους καλούμε στο πραγματικό Ισλάμ», είπε ο 40χρονος σιδεράς στο επάγγελμα Αμπού Αμπντουλάχ (Abu Abdullah) μιλώντας στο Associated Press. Όπως και άλλοι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους μίλησε στο Associated Press με τον όρο ότι θα αναφερόταν με ψευδώνυμο και όχι με το πραγματικό του όνομα από τον φόβο μην συλληφθεί.
Οι τζιχαντιστές στην Ιορδανία θεωρούν ότι είναι αρκετοί, αριθμητικά, για να αρχίσουν τη δράση τους και σε αυτή τη χώρα.
Η κυβέρνηση της Ιορδανίας από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η απειλή από τους συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος είναι μικρή.

Αλλά οι πυρήνες των τζιχαντιστών εργάζονται συστηματικά. Έλκουν νέους οπαδούς με υποσχέσεις για ριζοσπαστικές αλλαγές και υποσχόμενοι μια δίκαιη κοινωνία, υποσχέσεις που πιάνουν τόπο σε μια περίοδο που η ανεργία στην Ιορδανία χτυπάει κόκκινο, οι τιμές των αγαθών συνεχώς ανεβαίνουν και ο λαός έχει την αίσθηση ότι έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του από τη δυτικότροπη ελίτ που κυβερνά τη χώρα.
Ο πόλεμος στη Συρία δίνει στους Ιορδανούς τζιχαντιστές και όλη την πολύτιμη πολεμική εμπειρία. Τουλάχιστον 2.000 Ιορδανοί πολεμάνε με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και αρκετές εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί.

Το καλοκαίρι οι τζιχαντιστές διοργάνωσαν διαδηλώσεις στη Μαάν, στη Ζάρκα και σε άλλες πόλεις, με διαδηλωτές να κρατάνε μαύρες σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος.
Εξαιτίας της φτώχειας και της οργής οι τζιχαντιστές συνεχώς αυξάνονται. Ο δήμαρχος της Μαάν, Ματζέντ Αλ Σαράρι (Majed al-Sharari) βλέπει την εξέγερση να πλησιάζει.
«Θεωρώ ότι εξαιτίας όλης αυτής της πίεσης που αισθάνονται οι άνθρωποι θα έχουμε μια τεράστια έκρηξη στην Ιορδανία», είπε. «Δεν θεωρώ το 2015 να περάσει ειρηνικά, τα σημάδια για το αντίθετο είναι παντού».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β΄ αποκάλεσε τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με άλλα μέσα».
«Αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος. Είναι ένας πόλεμος μέσα στο Ισλάμ», είπε σε συνέντευξή του στο CBS την Παρασκευή λίγο πριν τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Μπάρακ Ομπάμα.
Η υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος είναι μεγαλύτερη μεταξύ των τζιχαντιστών σαλαφιστών. Οι τζιχαντιστές σαλαφιστές είναι ένα κίνημα το οποίο επιθυμεί να επιβάλλει την πιο αυστηρή Σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό (θρησκευτικό) νόμο – θεοκρατία.

Ειδικοί υπολογίζουν ότι ο αριθμός των τζιχαντιστών σαλαφιστών στην Ιορδανία έχει διπλασιαστεί από το 2011, από την έκρηξη της «αραβικής άνοιξης» και μετά, με 9.000 σκληροπυρηνικά μέλη.
Είναι μέρος του ευρύτερου κινήματος των σαλαφιστών, που στις τάξεις του έχει δεκάδες χιλιάδες Ιορδανούς. Ωστόσο, η πλειοψηφία τους θέλει να επιβάλει τη Σαρία ειρηνικά, μέσα από θρησκευτικά κηρύγματα, όχι με τη βία.

Παλαιότερα οι τζιχαντιστές ήταν σε λίγες πόλεις συγκεντρωμένοι, αλλά τώρα μπορείς να συναντήσεις τζιχαντιστές παντού στο βασίλειο. Μάλιστα στράφηκαν προς το Ισλαμικό Κράτος από τη στιγμή που η Ιορδανία αποφάσισε να συμμετάσχει στο Συνασπισμό που συγκρότησαν οι ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, αντλούν κόσμο και από τις γραμμές των Αδελφών Μουσουλμάνων. «Υπάρχει μεγάλη αύξηση των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους στους δρόμους», λέει ο Μοράντ Αντεΐλι (Morad Adeili), εκπρόσωπος του βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ιορδανία. «Οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε ελπίδα, ιδιαίτερα οι νέοι και θεωρούν ότι ο σαλαφισμός θα τους προσφέρει αυτό που επιθυμούν».
Η Μαάν, μια πόλη Βεδουίνων στην έρημο με 60.000 κατοίκους, μαστίζεται από την ανεργία. Είναι στο 15% ενώ στην υπόλοιπη χώρα η ανεργία κυμαίνεται στο 12,6%. Ωστόσο, η ανεργία μεταξύ των νέων είναι στο 30%.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να λύσει τα προβλήματα του πληθυσμού. Και οι κάτοικοι στρέφονται στο Ισλαμικό Κράτος. Δεκάδες κάτοικοι της Μαάν πολεμάνε στο Ιράκ και στη Συρία και 18 έχουν σκοτωθεί.
«Το χαλιφάτο έγινε πραγματικότητα και θα έρθει και εδώ, αργά ή γρήγορα», λέει ο Αμπού Μοχάμαντ, που συμμετέχει σε ένα φιλανθρωπικό κέντρο των σαλαφιστών.
Ο 30χρονος Αμπού Ραμέζ (Abu Ramez), λέει ότι ελπίζει το χαλιφάτο να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη. «Έχουμε δύο τάξεις μόνο, μια μεγάλη με φτωχούς και μια μικρή που είναι οι πλούσιοι. Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Αμπού Αμπντουλάχ λέει ότι περιμένει η Ιορδανία να τεθεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους σύντομα, με ή χωρίς πόλεμο. «Περιμένουμε για αυτή τη στιγμή», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου