Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΟΚ

Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα για να... συναντήσει τις πρόωρες εκλογές, καθώς η πρώτη ψηφοφορία δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αν οι 200 ψήφοι που απαιτούνταν ήταν ένας άπιαστος και άκρως μαξιμαλιστικός στόχος, οι 160 ψήφοι που έλαβε -τελικά- η κυβέρνηση, ήταν πολύ κάτω από το αναμενόμενο...

Bloomberg: Ενα σοκ στην οικονομία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τον Πρόεδρο

Κάπως έτσι σκιαγραφεί το Bloomberg την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αμέσως μετά την πρώτη διαδικασία εκλογής Προέδρου την Τετάρτη. Ωστόσο, κάνοντας μια...
βραχυπρόθεσμη ανάλυση (έτσι και αλλιώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά) σημειώνει τι μπορεί να συμβεί έως τις 29 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να αλλάξουν τα σχεδόν παγιωμένα δεδομένα.

Για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, στρατηγικό επενδυτή της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, η πρώτη ψηφοφορία έδωσε ένα αποτέλεσμα «κάτω από αυτό που ανέμενε η κυβέρνηση. Τώρα θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική κίνηση, με προοπτική την 29η Δεκεμβρίου, για να πιάσει το στόχο των 180 βουλευτών». Από την μεριά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, της Merrill Lynch, σημειώνει: «Μπορεί να βοηθήσει, αν υποσχεθεί πρόωρες εκλογές. Πάντως κάτι πρέπει να κάνει για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τον Δήμα.

Το άρθρο σημειώνει πως κατά την πρώτη ψηφοφορία μόλις πέντε βουλευτές που δεν ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πείστηκαν να ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου που υπέδειξε η κυβέρνηση. Κατά τον Κώστα Παναγόπουλο της ALCO, η κυβέρνηση χρειαζόταν τουλάχιστον 160 βουλευτές έτσι ώστε να διατηρήσει τη δυναμική στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, ενόψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, « η πρώτη ψηφοφορία έγινε κάτω από ένα σύννεφο τακτικισμού από κάποιους βουλευτές που στη συνέχεια ενδέχεται να στηρίξουν τον Δήμα – ειδικά στην τρίτη ψηφοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν προστεθούν οι συγκεκριμένοι, πάλι δεν φτάνουν για να προσεγγιστεί ο αριθμός των 180. Εκτός και αν μια ισχυρή δύναμη αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ίσως κάτι που θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου