Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Με την κυβέρνηση να τα δίνει όλα και να εκλιπαρεί για την έλευση των δανειστών, ήρθε ''εν τω μέσω της νυκτός", το απαντητικό e-mail της τρόικας προς την κυβέρνηση... 

Οι δανειστές παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την παραδομένη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Πρόκειται για γνωστή τακτική, η οποία έχει εφαρμοστεί πολλάκις στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, κάθε φορά που...
η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε, δήθεν, να ... διαπραγματευθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και να θέσει "κόκκινες γραμμές". Έτσι και τώρα, στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν την ομάδα των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας να αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την επιστροφή της στην Αθήνα και να ζητά διευκρινίσεις , οι οποίες θα παρασχεθούν αργότερα εντός της ημέρας σε τηλεδιάσκεψη (!) μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τριμερούς.

Όπως όλα δείχνουν, η τρόικα ζητάει παράταση του Μνημονίου και νέα σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η τρόικα δεν πείθεται από τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητάει δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, ενώ δεν δεσμεύεται για την ημέρα επιστροφής της. Ποσοτικοποίηση των μέτρων και σχέδιο νόμου ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες του Mega.
«Ο κ. Χαρδούβελης έχει την ευθύνη και ο πρωθυπουργός κάνει αυτό που πρέπει» αρκέστηκε να σχολιάσει η Σοφία Βούλτεψη στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Εν τω μεταξύ, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων ( π.χ. αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης στο σκέλος των αποδείξεων μέσω λαχειοφόρου αγοράς) και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα. Διευκρινίσεις αναμένονται και για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας.

Συμφωνά με κυβερνητικές διαρροές στη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής.

Πάντως, τα πλαίσια πλέον είναι ασφυκτικά και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια αποτυπωμένη σε κείμενο συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την προληπτική γραμμή στήριξης (στην ουσία νέο μνημόνιο με αυστηρότερη επιτήρηση) στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την προσεχή Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup η συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (staff-level agreement), κάτι που πλέον μοιάζει σχεδόν απίθανο.

Ακόμη, πιεστικά λειτουργεί και το γεγονός ότι από μεθαύριο Παρασκευή αρχίζουν σταδιακά να σταματούν τις εργασίες τους εν όψει Χριστουγέννων πολλά από τα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup (είτε της 8ης Δεκεμβρίου , είτε ένα Eurogroup που θα συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη) για την «νέα ημέρα» του ελληνικού προγράμματος. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ 'Η ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ
Κοινοτικά στελέχη έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας απομακρύνει το ενδεχόμενο της χορήγησης προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και φέρνει πιο κοντά την παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.
Αυτό το σενάριο είναι το επιδιωκόμενο άλλωστε από κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης, που φαίνονται να μην επιθυμούν να εκταμιευτούν δόσεις προς την ελληνική πλευρά πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή και ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί και το ΔΝΤ που παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως είχε εξ αρχής προγραμματισθεί (έως το Μάρτιο 2016).
Ένας αστάθμητος παράγοντας που ανησυχεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι και το εάν το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει από τη Βουλή. Όπως ενδεικτικά τονίζει στέλεχος της συγκυβέρνησης την Κυριακή η Βουλή τα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό 2015 και μέσα σε λίγες ημέρες αυτός θα αναθεωρηθεί σχεδόν πλήρως.

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ «ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ» ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Στην ανάγκη να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στα «Νέα» ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στα ρίσκα που θα εγκυμονούσε ένα «ναυάγιο» στις "διαπραγματεύσεις", αφήνοντας να εννοηθεί πως το Eurogroup δεν θέλει να αφήσει τίποτε στην τύχη.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και Αθήνας τις επόμενες ημέρες. Στην αντίθετη περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς για τη λύση που θα επιλεγεί για την Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος "προγράμματος διάσωσης", απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου