Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΔΙΝΗΣΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Nοσταλγοί των ναζί, υποστηριζόμενοι ανοιχτά από τη γερμανική κυβέρνηση, κλιμακώνουν την αποσταθεροποίηση της χώρας...

ukraine
Ο Όλεχ Τιαγνίμποκ (στην φωτογραφία, με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό)
θεωρείται πλέον ένας από τους μετριοπαθείς ηγέτες της… εξέγερσης.
Μετά την κλιμάκωση των βίαιων διαδηλώσεων στο Κίεβο, ο εκλεκτός του Βερολίνου, Βιτάλι Κλίτσχκο, απειλεί να εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. Η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε ο Κλίτσχκο την Τετάρτη, εάν...
ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς δεν παραιτούνταν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Η προθεσμία του τελεσίγραφου πέρασε δίχως παραίτηση. Και η ένταση αυξάνεται.
 

Ο Γερμανός υπ. Εξ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ είχε διάφορες επαφές με εκπροσώπους της ουκρανικής αντιπολίτευσης […]. Το ξέσπασμα της βίας την προηγούμενη εβδομάδα –που προηγήθηκε της βίαιης αστυνομικής καταστολής– πυροδοτήθηκε από ακροδεξιούς ακτιβιστές, που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις του «Ευρωμαϊντάν» (Ευρωπλατεία) από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν, και που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή. Και απειλούν ήδη με εμφύλιο πόλεμο.

Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει θέση
Στο μεταξύ το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες αυξάνουν τις πιέσεις τους προς την ουκρανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει στο στήσιμο των οδογραγμάτων, στο κέντρο της πόλης, με νέους κατασταλτικούς νόμους, πολλοί από τους οποίους ισχύουν ήδη στη Γερμανία –όπως ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση κουκούλας στις διαδηλώσεις. Αυτό έχει πυροδοτήσει νέο γύρο βίαιων διαδηλώσεων. Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν τούβλα και βόμβες μολότωφ στην αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε αστυνομικές κλούβες και σήκωσαν οδοφράγματα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε τα όπλα της, ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό, σκοτώνοντας αρκετούς διαδηλωτές. Η αντιπολίτευση τώρα απειλεί με κλιμάκωση της βίας. Σε αυτή την κατάσταση, η γερμανική κυβέρνηση παίρνει μονομερώς θέση στηρίζοντας την αντιπολίτευση, με τη Μέρκελ να απαιτεί από την κυβέρνηση να σεβαστεί τους διαδηλωτές. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μπαρόζο, απειλεί το Κίεβο με σοβαρά αντίποινα. Αλλά καμία πίεση δεν ασκείται στην αντιπολίτευση να σταματήσει την απειλή βίας (1).

Ενιαία ηγεσία
Ο Βιτάλι Κλίτσχκο, ο εκλεκτός των ελίτ της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, πυροδοτεί τις διαδηλώσεις. Ο Κλίτσχκο, που αναδείχθηκε από το σχετιζόμενο με το CDU Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ σε ηγέτη της αντιπολίτευσης (2), απέστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, απειλώντας ότι θα περάσει στην αντεπίθεση αν αυτή δεν παραιτηθεί πάραυτα. Δεν είναι ξεκάθαρο τι εννοεί, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Ζητημάτων Ασφαλείας (SWP), αλλά η βία δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Ο Κλίτσχκο προσδοκά να κλιμακώσει την ένταση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του ως ηγέτη της αντιπολίτευσης. Λίγες μέρες πιο πριν, η μονομερής διαπραγμάτευση με τον Ουκρανό πρόεδρο προκάλεσε την μήνιν των δύο άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης, με τους οποίους είχε προηγουμένως συμφωνήσει σε μια κοινή θέση. Το κόμμα του Κλίτσχκο, UDAR, υποστηρίζει ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας αποδεικνύει ότι είναι καιρός για τους διαδηλωτές να αποκτήσουν μια ενιαία ηγεσία. Ο ίδιος θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν το ρόλο, μιας και οι ανταγωνιστές του ηγέτες της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένουκ και Όλεχ Τιαγνίμποκ, διστάζουν για κάτι τέτοιο (4).

Επιτυχία των εθνικιστών
Ενώ ο Κλίτσχκο επενδύει ακόμα στην κλιμάκωση, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι διαδηλώσεις που υποστηρίζουν αυτός και το Βερολίνο δημιουργούν ένα εθνικιστικό κλίμα, που ρίχνει νερό στον μύλο των ακροδεξιών εξτρεμιστών. Ήδη, στις αρχές του έτους, ο αναλυτής περί των ουκρανικών Αντρέας Ούμλαντ αναφερόταν σε μια πλατύτερη παρουσία συνθημάτων και συμβόλων που σχετίζονται με τους ουκρανούς πρώην συνεργάτες των ναζί, σε σχέση με τις διαδηλώσεις του 2004. Μερικά από τα χαρακτηριστικά μοτίβα των συνεργατών των ναζί έχουν πλέον καταστεί «σύμβολα ολόκληρου του κινήματος των διαδηλώσεων», μια αξιοσημείωτη επιτυχία των «νεο-μπαντερίβτσι  εθνικιστών» (ο Μπαντέρα υπήρξε ο επικεφαλής των Ουκρανών συνεργατών των ναζί σ.τ.μετ.) (5). Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από διαδηλωτές που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Αν καιοι μάζες ακόμα δεν έχουν συρρεύσει προς τις εθνικιστικές ομάδες, αυτές έχουν καταστεί πιο αποδεκτές και, μ’ έναν τρόπο, πιο νομιμοποιημένες, στα μάτια πολλών πολιτών, σύμφωνα μ’ ένα μέλος της ΜΚΟ «Κέντρο για την Κοινωνική Δράση». Σύμφωνα μ’ έναν άλλο ακτιβιστή, οι προοδευτικοί διαδηλωτές έχουν να παλέψουν ταυτόχρονα εναντίον ενός καθεστώτος που στηρίζει την ακραία αστυνομική βία και επίσης εναντίον ενός εξτρεμιστικού εθνικισμού που έχει διεισδύσει στο Μαϊντάν.Από εκεί προέρχεται και ο Κλίτσχκο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο ίδιος συνηθίζει να περιλαμβάνει στους κινηματικούς του λόγους αποσπάσματα και αναφορές από την παράδοση των Μπαντερβίτσι (6).

«Δεξιός Τομέας»
Η αυξανόμενη ενίσχυση των ακροδεξιών εξτρεμιστών αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο της βίας. Ήδη, σε πρότερη φάση του κινήματος, η απότομη κλιμάκωση της βίας την 1η Δεκεμβρίου, δεν οφείλεται σε πληρωμένους προβοκάτορες –όπως φημολογούνταν και τότε μεταξύ των γερμανικών ΜΜΕ– αλλά σε τραμπούκους, η ακροδεξιά προέλευση των οποίων δεν διαφαινόταν μόνο από το περιβραχιόνιο που έφεραν. Μερικοί ήταν γνωστοί ακτιβιστές της άκρας δεξιάς, οργανώσεων όπως η «Τροζούμπ» – μια παραστρατιωτική ομάδα που ιδρύθηκε το 1993 και έγινε περιβόητη για τις επιθέσεις της εναντίον των ομοφυλοφίλων. Ακροδεξιά μέλη διάφορων οργανώσεων διαδήλωσαν προς τη Μαϊντάν και συγκρότησαν τη «Δεξιά Πτέρυγά» της, οργανώνοντας και πραγματοποιώντας βίαιες ενέργειες, όπως εκείνην της 1ης Δεκεμβρίου. Ήδη από τον Νοέμβριο είχαν επιτεθεί σε ακροαριστερούς ακτιβιστές, δίχως αυτό να πλήξει την φήμη τους (7).

Έτοιμοι να πεθάνουν
Ο «Δεξιός Τομέας» όχι μόνον πυροδότησε τις συγκρούσεις του Δεκεμβρίου, αλλά και τις τωρινές, οι οποίες είναι πολύ σκληρότερες και έχουν προκαλέσει την θανατηφόρα καταστολή της αστυνομίας. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, οι ακτιβιστές του έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας στο Κίεβο, χρησιμοποιώντας πέτρες, μολότωφ, αυτοσχέδια όπλα που περιλαμβάνουν βαλίστρες, τόξα και βέλη. Ένας ακροδεξιός ακτιβιστής, που κατηγορήθηκε κάποτε για φόνο, βρισκόταν ανάμεσα στους υποκινητές των επεισοδίων. Οι βίαιες δραστηριότητες του  «Δεξιού Τομέα» μοιάζουν να ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των απολίτικων διαδηλωτών.  […]

Αντάρτικο
Οι ηγέτες του «Δεξιού Τομέα» έχουν αρχίσει να απειλούν με εμφύλιο πόλεμο. Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις καταστολής συνεχίσουν το αιματοκύλισμα, θα ξεσπάσει μακελειό, είπε ένας από αυτούς: «Θα ξεκινήσει αντάρτικο στην Ουκρανία» (8). Λίγες μέρες πριν, επίσης ο Βιτάλι Κλίτσχκο είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον εμφύλιο πόλεμο. Και είναι κακό σημάδι το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, από την οποία προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με αναφορές, έχουν καταληφθεί αρκετά δημόσια κτήρια, για παράδειγμα στο Λβίβ, προπύργιο των ακροδεξιών εξτρεμιστών (9). Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται την πίεση που ασκεί το Βερολίνο στην ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι Γερμανοί διπλωμάτες, σε διάφορες περιστάσεις, έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους του ακροδεξιού Σβόμποντα. Σύμφωνα με τον ίδιο το Σβόμποντα, οι συνομιλίες περιέλαβαν και το ενδεχόμενο μιας βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης (11). Αν η κυβέρνηση ανατραπεί, είναι αυτονόητο ότι το Σβόμποντα θα διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στην εξουσία. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το Βερολίνο θα έχει συμβάλει ουσιαστικά στο να θέσει ένα ακροδεξιό εξτρεμιστικό κόμμα, τουλάχιστον, σε τροχιά κατάληψης της εξουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου