Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα γίνει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014 που κατατέθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί -ως ανεδαφικός- σε λίγους μήνες... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ωστόσο, η αναμενόμενη υπερψήφισή του, ειδικά αν προστεθεί στις ψήφους της συμπολίτευσης και ο ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης, είναι το καλό νέο που εναγωνίζως αναζητά η κυβέρνηση για να εκπέμψει πολιτική αυτοπεποίθηση και να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας σταθερότητας μακράς πνοής.Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν το απόγευμα της Δευτέρας για να...
αποτιμήσουν τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, και να συντονίσουν το βηματισμό τους. Είναι φανερό ότι το πολιτικό συμπέρασμα που θα εξαχθεί στη συνέχεια είναι ότι πρόκειται για δύο κυβερνητικούς εταίρους αποφασισμένους να αντισταθούν στις παράλογες πιέσεις των δανειστών. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί πλέον ασύμμετρη απειλή, λόγω της διαρκούς απώλειας δυνάμεων και στη Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν -χωρίς αποτέλεσμα- στρατηγική ανακοπής της φθοράς.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν βρίσκουν τρόπο να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Τρόικα εφόλης της ύλης χωρίς να διαταραχθούν οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει μαζική ανυπακοή βουλευτών της συμπολίτευσης, προφανώς ο πολιτικός αντίκτυπος θα είναι ισχυρός. Ετσι, αναζητούνται τρόποι να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα κατά τρόπο τέτοιο που να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της κυβέρνησης. Πώς γίνεται αυτό; Οπωσδήποτε με υπερεπικοινωνία, αν παρακολουθήσει κανείς τα συνεχή στροβιλίσματα των δύο κυβερνητικών εταίρων που αλλάζουν διαρκώς τις μάσκες του "καλού" και του "κακού" απέναντι σε εταίρους/πιστωτές.

Ο Α. Σαμαράς θα μεταβεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, προσκεκλημένος του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Β. Σόιμπλε και τον Ολι Ρεν, όπως έκανε γνωστό η Χ. Τρικούπη, και συζήτησε μαζί τους για το θέμα της απομείωσης του χρέους. Και οι δύο, δηλαδή, απευθύνονται στους "μεγάλους" για τα "μεγάλα", αλλά στο μεταξύ δεν μπορούν να βρουν άκρη με τους "μικρούς" για τα τρέχοντα (αλλά εξαιρετικά σημαντικά).

Από κάποιες πλευρές τα τηλεφωνήματα Σόιμπλε και Ρεν στον Βενιζέλο ερμηνεύονται ως έκφραση της αγωνίας των εταίρων για το ενδεχόμενο να βγει από τις ράγες το τρένο του ΠΑΣΟΚ και να το γυρίσει στην ανυπακοή λόγω δημοσκοπικής καθίζησης. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, αφού κινούνται έντονα υπόγεια ρεύματα στο εσωτερικό του.

Οταν κάθε λίγο σκάει μια φοβερή είδηση που επιβεβαιώνει το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης (ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να ζεσταθεί με το μαγκάλι σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα), είναι λογικό να ψάχνει η κυβέρνηση  κομμάτια για να συνθέσει μια μεγάλη εικόνα πιο φωτεινή που θα της επιτρέψει να φτάσει όρθια στις εκλογές του Μαίου.

Η τελευταία επικοινωνιακή άσκηση επικεντρώνεται στην ανάδειξη (ξανά) κόκκινων γραμμών στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα που κολλάει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ. Η προθεσμία του Γιούρογκρουπ της 9ης Δεκεμβρίου έχει ήδη χαθεί και οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας δεν επιστρέφουν ακόμη, λόγω της απόκλισης των προσεγγίσεων σε θέματα που δεν αποτελούν, τυπικά, προαπαιτούμενα (πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις) αλλά παρόλα αυτά τίθενται με πιεστικό τρόπο από τους πιστωτές.

"Κάντε πλειστηριασμούς και βρείτε καταλύματα στους αστέγους" είπαν οι Τροϊκανοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Εθνος της Κυριακής, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε ότι λέχθηκε κάτι τέτοιο. "Αν είναι να πέσουμε καλύτερα να συμβεί επειδή πήγαμε κόντρα στην Τρόικα, παρά επειδή μας έριξαν οι βουλευτές" φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Ευ. Βενιζέλος σύμφωνα με ρεπορτάζ στη Realnews και η φράση αυτή δεν διαψεύστηκε. "Να πληρώσει η Εκάλη" φώναξε ο Γ. Στουρνάρας (μέσω Βήματος), ενώ με διαρροές έγινε γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής δεν τον θέλει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν μια εικόνα πολιτικού πανικού, με κυριάρχο στοιχείο το άγχος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, που φαίνεται πως έρχονται όλο και πιο κοντά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου