Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΥΠΕΡ-ΤΣΟΓΛΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 153

Οι πολίτες αναστενάζουν στις ουρές της εφορίας και των τραπεζών, για να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΦΑΠ και χαράτσι, την ώρα που το δώρο Χριστουγέννων σε μεγάλο βαθμό δεν καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αποτελεί επισήμως παρελθόν στο Δημόσιο...

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Οι  «working poor» πολλαπλασιάζονται και οι συνταξιούχοι είναι οι τυχεροί της φοβερής ιστορίας, γιατί μπροστά τους υπάρχουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι που απλώς δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης άρχισε πλέον να αποτυπώνεται - εκτός από τους δρόμους της πόλης - και στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι παγιώνεται η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου αλλά και...
στην παράσταση νίκης. Η κυβέρνηση χάνει συνεχώς δυνάμεις, μετρά πλέον 153 έδρες, και ανάμεσά τους κουρασμένους από τα «ναι» βουλευτές, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, που δεν πατάει στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Χθες 41 βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον καραμανλικό Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θυμίζοντας στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δεν έχουν πολυπιστέψει τη θεωρία του success story και δεν αντέχουν το πολιτικό κόστος αυτού του προγράμματος προσαρμογής, όπως εφαρμόζεται.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εκλογές θα γίνουν το 2016, στο τέλος δηλαδή της κυβερνητικής θητείας. Πώς, άραγε, θα φτάσουν μέχρι εκεί όταν σε δύο κρίσιμες ψηφοφορίες έχασαν δύο βουλευτές (Θ. Τζάκρη, Β. Πολύδωρας) και έπονται άλλες με το νέο έτος; Πώς θα καταφέρουν να συντηρηθούν στην εξουσία όταν ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2017 και δεν έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2014;

Ασφαλώς και δεν ξέρουν, ξέρουν όμως πως το μόνο χαρτί που έχουν ακόμη για να ρίξουν στο τραπέζι είναι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους που θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2014 για να καταλήξει, πιθανότατα, το φθινόπωρο του 2014. Οι εταίροι και πιστωτές θέλουν εθνική δέσμευση για να κάνουν μια γενναία ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό σημαίνει ότι είτε θα ζητήσουν τη συγκατάθεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία (η οποία θα περιλαμβάνει σκληρούς όρους) είτε θα ζητήσουν λύση μέσω εκλογών, ώστε να αποφασίσει ο λαός τι θέλει, με βάση αυτά που ξέρει, αυτά που ελπίζει και αυτά που φοβάται.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη συμφωνία για το χρέος η απάντηση δεν θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για εκλογές ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπου το «προετοιμάζονται» δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι εκπονούν ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, η οποία οπωσδήποτε θα επιταθεί όταν ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας.

Κυβέρνηση προς βουλευτές: Ξεχάστε τη μείωση στο φόρο πετρελαίου 

Απορρίπτει το αίτημα των 41 βουλευτών της ΝΔ για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (ΕΦΚ) η κυβέρνηση. Σύμφωνα με Τα Νέα, κορυφαία κυβερνητική πηγή δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για να ανοίξει νέο μέτωπο με την τρόικα». (Διότι ως γνωστόν έχουμε και την εθνική μας κυριαρχία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου