Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΓΚΙΟΥΛΕΝ

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια νέα βαθύτατη πολιτική κρίση, αφού, με επίκεντρο σωρεία υπαρκτών ή και ανύπαρκτων σκανδάλων, κλονίζεται συθέμελα η κυβέρνηση του «πανίσχυρου» Τ. Ερντογάν και του πολιτικοοικονομικού συνασπισμού που συγκροτήθηκε γύρω από το πρόσωπό του...

του ΑΡΗ ΣΤΡΑΤΗ

Η σημερινή πολιτική κρίση στην Τουρκία, πέραν των πολλών άλλων, αφ’ ενός υποδηλώνει την κρίση ενός τύπου «ισλαμικού» καπιταλισμού που διαδέχθηκε το «στρατιωτικό» καπιταλισμό της Τουρκίας, ο οποίος είχε περιέλθει σε αδιέξοδα και αφ’ ετέρου είναι αποτέλεσμα, πιθανότατα, μιας καλά «οργανωμένης» επέμβασης ΗΠΑ - Ισραήλ αλλά και ΕΕ στα εσωτερικά της Τουρκίας, με κύριο στόχο...
να ανακοπεί ο περιφερειακός ηγεμονικός της ρόλος και η «ανεξάρτητη» νεο-οθωμανική της κατεύθυνση, προς μια πιο «ελεγχόμενη» από το Δυτικό μπλοκ πολιτική.
Είναι πρόωρο, ίσως, να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα από μια κρίση που μόλις τώρα ξεκίνησε. Θα παρακολουθούμε στενά τις τουρκικές εξελίξεις, πολύ περισσότερο αφού μπορεί να επιδράσουν και ίσως σε κάποια στιγμή πολύ καθοριστικά, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία με τις προεκτάσεις της αλλά και η κρίση «ψυχροπολεμικού» τύπου στην Ουκρανία, μας θυμίζουν, πάντως, ότι το περιβάλλον της Ελλάδας δεν είναι μόνο η Δυτική Ευρώπη αλλά και η καθ’ ημάς Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία, η Ρωσία, η Μέση Ανατολή και φυσικά η ευρωαφρικανική Μεσόγειος, διαστάσεις εγκαταλελειμμένες  από την κυρίαρχη αστική πολιτική αλλά και από την Αριστερά σε από μια δύσμοιρη χώρα που έχει αυτοεγκλωβιστεί σε ένα άθλιο και αδιέξοδο «ευρωκεντρισμό»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου