Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ενα απέραντο αγκυροβόλιο, πεδίο ασκήσεων και πολεμικών προετοιμασιών για το ΝΑΤΟ όλη η δυτική ακτή της Πελοποννήσου... 
 
Ετσι βλέπουν οι ιμπεριαλιστές την περιοχή, εντάσσοντάς την στους σχεδιασμούς τους για επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό στα σχέδιά τους. Τελευταίος τέτοιος κρίκος στην αλυσίδα των πολεμικών τους γυμνασίων και ετοιμασιών η άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 2013», που από μεθαύριο Δευτέρα και για δέκα μέρες, με σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων και διακλαδική συνεργασία, εκτυλίσσεται στην ευρύτερη ζώνη του Πατραϊκού Κόλπου.

Στο πλαίσιο της άσκησης, η μόνιμη «αντιναρκική» δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), αποτελούμενη από...
Τα γερμανικά πλοία FGS MOSEL (πλοίο διοίκησης) και FGS ROTTWEIL, το τουρκικό TGC ERDEMLI και το βρετανικό HMS PENZANCE, βρίσκεται ήδη από χτες στο λιμάνι της Πάτρας. Μάλιστα, ο Γερμανός διοικητής της Δύναμης, M. Seipel, συνοδευόμενος από τον ναυτικό διοικητή Ιονίου, Δ. Μαντέλη, συναντήθηκε «εθιμοτυπικά», όπως αναφέρεται, με τον δήμαρχο Πάτρας, Γιάννη Δημαρά.

Πριν την «επίσκεψη» της ΝΑΤΟικής δύναμης στην Πάτρα, προηγήθηκε «επίσκεψη» από 11 έως 15 Οκτώβρη των Rottweil, Erdemli και Penznance, μαζί με την ιταλική φρεγάτα Aliseo (το τότε πλοίο διοίκησης), στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, από 15 έως 19 Οκτώβρη, τα γαλλικά Capricorne (ναρκοθηρευτικό) και Beautemps-Beaupre (υδρογραφικό - ωκεανογραφικό) επισκέφθηκαν το λιμάνι της Κέρκυρας.

Επισήμως η πολυεθνική αυτή άσκηση ναρκοπολέμου διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση και θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή Ιονίου και Πατραϊκού, από 4 έως 13 Νοέμβρη, με συμμετοχή (πλέον της SNMCMG-2) της φρεγάτας Αδριάς, του ναρκαλιευτικού ΕΥΡΩΠΗ, της κανονιοφόρου ΜΑΧΗΤΗΣ, στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, της Ναυτικής Διοικήσεως Ιονίου και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και μόνο η συγκέντρωση τόσων μέσων, πλοίων και αεροπλάνων, από διάφορες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με συντονισμό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, επί δέκα μέρες στην περιοχή, τα «σουλάτσα» τους, μαζί και με άλλα πλοία, από νωρίτερα, στο «δρομολόγιο» από Πειραιά έως Κέρκυρα, δείχνουν ότι η άσκηση αυτή μόνο αθώα δεν είναι.

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει την περιοχή Μεσόγειος - Β. Αφρική - Μέση Ανατολή ως ενιαίο γεωστρατηγικό χώρο. Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, οι οξυνόμενοι ανταγωνισμοί για πηγές και δρόμους Ενέργειας, τα σχέδια για τη Νέα Μέση Ανατολή, για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, ο ρόλος του Ισραήλ, η κατάσταση στις αραβικές χώρες, Ιράν και Β. Αφρική, περιπλέκουν τις εξελίξεις. Στο σύνθετο αυτό πλαίσιο, τα ΝΑΤΟικά επιτελεία παίρνουν μέτρα, προετοιμάζονται, επιχειρούν να παγιώσουν την παρουσία τους εδώ, αξιοποιώντας ως εφαλτήριο και βάση την Ελλάδα για τα επιχειρησιακά τους άλματα παραπέρα, με αλλεπάλληλες ασκήσεις σαν την «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Θυμίζουμε, π.χ., τη ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «PROUD MANTA» 14-26 Φλεβάρη 2012, μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας. Ασκηση με έντονα χαρακτηριστικά πολεμικής προετοιμασίας για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και προστασία νηοπομπών. Συμμετείχαν δυνάμεις από Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ. Συμμετείχαν τότε 6 υποβρύχια, πλοία επιφανείας της μόνιμης ΝΑΤΟικής δύναμης στη Μεσόγειο και άλλα πολεμικά πλοία, συνολικά 12. Επίσης, 15 μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν 100 εξόδους.

Στην ίδια περιοχή, από την Ελλάδα έως τη Σαρδηνία, είχε απλωθεί και η άσκηση «Dynamic Mix». Το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης διεξήχθη στην Πελοπόννησο, ενώ πραγματοποιήθηκε απόβαση στην Κυπαρισσία. Συμμετείχαν περίπου 15.000 στρατιώτες (οι 10.000 αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα), εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη και πλήθος πολεμικών πλοίων, όλος ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ.
Ακόμα πιο πρόσφατες είναι οι συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική κυβέρνηση, φέτος τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας ως ορμητηρίου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου