Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

"ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ" ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Το μοντέλο της Benelux των Βαλκανίων συζητήθηκε στην πόλη των Σκοπίων, στο δήμο Τσαΐρ... 

ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ 1

Η ιδέα της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό Μπενελούξ, προωθείται με στόχο την επέκταση του εμπορίου, χωρίς την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Πολιτικοί, καθηγητές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τις χώρες αυτές, είπαν ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται αυτού του είδους της συνεργασία, η οποία...
έχει να κάνει με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και όχι με τη δημιουργία μεγάλων κρατών. «Η Βαλκανική Μπενελούξ δεν προβλέπει αλλαγή των συνόρων, δεν προωθεί κάτι τέτοιο. Εμείς προωθούμε μόνο τη συνεργασία. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ, κάθε χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. 

Έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή των συνόρων αλλά, απλά, για την ιδέα της συνεργασίας», δήλωσε ο Αρντιάν Σέχου, πρόεδρος της AGREEI [Action Group for Regional Economic and European Integration]. Εκτός από το οικονομικό συμφέρον και τη συνεργασία στην περιοχή, με βάση μιας Benelux των Βαλκανίων, θα δοθεί η δυνατότητα να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτή η επιτυχής συνεργασία εντός της περιοχής, θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την πρόοδο των οικονομικών συνθηκών και θα συνεισφέρει ώστε να πεισθεί η ΕΕ, ότι η περιοχή είναι ώριμη και έτοιμη να συνδεθεί», τόνισε ο Ιζέτ Μεντζίτι πρόεδρος της κοινότητας Τσαΐρ των Σκοπίων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της περιφερειακής συνεργασίας. 

Η συνεργασία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω τη διαδικασία συμφιλίωσης και την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών των Βαλκανίων και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή», δήλωσε ο Έντμοντ Χότζα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενσωμάτωσης στην Αλβανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου