Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

SYCCESS STORY - ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ - ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ...

Πενήντα σπίτια την ημέρα(!) βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ προς το δημόσιο.
Εκτός από τα σπίτια η εφορία έχει φθάσει να «αρπάζει» καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια από οφειλέτες, οι οποίοι παρά την απειλή της κατάσχεσης αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία. Την «καταιγίδα» αυτών των πλειστηριασμών που...
Εχουν φθάσει να τρέμουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν διενεργηθεί 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 50 ακίνητα την ημέρα στην διάρκεια αυτού του οκταμήνου.

Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας,  αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι να «κατάσχεται για ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί».
Ήδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες . Με τους φρενήρης ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη,  έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αιτήσεις ποινικής δίωξης οι οποίες ασκήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του  ν.1882/1990 – δηλαδή, για χρέη που έχουν ρυθμιστεί πλην όμως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των δόσεων μέσα στην κρίση (μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων) ή για χρέη που υπήρξε συμφωνία για εφάπαξ εξόφληση και δεν τηρήθηκε - φθάνουν τις 11.849. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί έφθασαν να χρωστούν στην εφορία 2,229 δις. ευρώ ή 1,881 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.  Από αυτές οι 2.012 αιτήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής να φθάνει τα  2,031 δις. ευρώ δηλαδή  πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος. 
Με την πληθώρα των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση υπολογίζουν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να έρθει φέτος στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά το  1,5 δις. με 1,8 δις. ευρώ και με το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (100 εκατ. ευρώ ) και το 2014 ίσο με το 1% του ΑΕΠ.         

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 132 Έφοροι της χώρας  έχουν φθάσει να «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που πολλές φορές πάνω... στον ζήλο τους έχουν φθάσει να κυνηγούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ!!!
Με βάση τις  εντολές που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχριτου ποσού μόλις των 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα.  Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.
Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων».

ΤΟ SUCCSS STORY ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δράμα των "λουκέτων με πρωταγωνιστές δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο τις περισσότερες φορές απλήρωτοι και χωρίς καν τις  νόμιμες αποζημιώσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος από τη μια επιδιώκει να βγάλει τα σπασμένα της κρίσης διεκδικώντας διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ενεργειακού κόστους και περικοπές αποδοχών και συντάξεων, αλλά από την άλλη δεν βάζει το χέρι στην τσέπη όχι για επενδύσεις αλλά ούτε για να χρηματοδοτήσει την επιβίωση των ίδιων των επιχειρήσεών του.
Οι παραδοσιακοί βιομήχανοι της Ελλάδας κλείνουν παραγωγικές μονάδες, απολύουν μαζικά εργαζόμενους και μεταφέρουν την φορολογική και χρηματοοικονομική έδρα των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό, ενώ το τραπεζικό σύστημα που ανακεφαλοποιήθηκε  τον περασμένο Ιούνιο από τα χρήματα των φορολογούμενων, όχι μόνο εξακολουθεί να κρατά κλειστές τις στρόφιγγες των χορηγήσεων, αλλά αποσύρει συστηματικά ρευστότητα από τη αγορά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου