Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Αλγεινή εντύπωση και μεγάλη ανησυχία προκαλούν το τελευταίο διάστημα δημόσιες τοποθετήσεις υπευθύνων που υπονομεύουν τις ελληνικές διεκδικήσεις για το κατοχικό δάνειο... 

Πριν από δύο εβδομάδες ο προσκεκλημένος στην τηλεοπτική-διαδικτυακή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «enikos», υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας», δήλωσε για το κατοχικό δάνειο ότι  «αφορά μια ακριβή ιστορία του χθες» και συνέχισε λέγοντας ότι Εγώ είμαι εδώ για να δω το μέλλον. Αυτή η στιγμή, που πάμε να λύσουμε μια και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ίσως δεν είναι η καταλληλότερη». Πριν από λίγους μήνες επίσης...
Εκδόθηκε το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, «Άγος Απλήρωτον - Τα οφειλόμενα για Κατοχικό Δάνειο και μια ευκαιρία επίλυσης». Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπολογίζει το κατοχικό δάνειο σε 15,87 δισεκατομμύρια ευρώ(!), δηλαδή περίπου ίσο με τη συμμετοχή της Γερμανίας στη δανειακή χρηματοδότηση της Ελλάδας , προτείνοντας τον συμψηφισμό των δύο οφειλών χρέους.

Ο συγγραφέας σημειώνει πως το ποσό που θα μπορούσε να απαιτηθεί ως σημερινό ύψος του κατοχικού δανείου και της εύλογης αποζημίωσης θυμάτων ανέρχεται αθροιστικά στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2012.

Και οι δύο παραπάνω θέσεις που ακούγονται από ανθρώπους που έχουν διατελέσει ή διατελούν υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, αν μη τι άλλο προκαλούν το κοινό αίσθημα. Όχι μόνο λόγω της κατάφωρης ιστορικής αδικίας  που συντελέστηκε από τους κατακτητές ναζί στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αλλά και γιατί έγκριτοι επιστήμονες και ειδικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το ποσό ανέρχεται στο ύψος των 162 έως 520 δις ευρώ! Επίσης είναι απορίας άξιο γιατί απαξιώνεται η αντίληψη ότι το κατοχικό δάνειο, εκτός από τα ποσά που μπορεί να φέρει στην Ελλάδα, είναι δυνατόν να αποτελέσει σε πρώτο στάδιο διαπραγματευτικό χαρτί σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό επίπεδο που ηγεμονεύει η Γερμανία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει παραιτηθεί τυπικά και ουσιαστικά των διεκδικήσεών της. Καλό θα είναι όμως αυτή η θέση να υποστηρίζεται σε όλα τα επίπεδα και όχι να υπονομεύεται, δημιουργώντας την αίσθηση ότι επιχειρείται ένα είδος συμψηφισμού, που κερδισμένη θα βγει η Γερμανία.

Το κατοχικό δάνειο δεν αφορά μια «ιστορία του χθες», είναι η ιστορία της Ελλάδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου