Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΟΔΥΝΗΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΟΛΕΘΡΙΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ Η ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, με θετική ψήφο και από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αλλάξει κάτι, η ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, στη βάση της τελικής εκδοχής που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η οποία αποτελεί έναν συγκερασμό μεταξύ της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτής της ΝΔ...

της ΜΑΡΙΑΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η εξέλιξη αυτή όμως αποτελεί προϊόν ενός οδυνηρού συμβιβασμού για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, προκειμένου να μην στοχοποιηθεί ότι αθωώνει τη Χρυσή Αυγή ή ότι ανέχεται την τρομοκρατία, επιλέγει να ψηφίσει μια ρύθμιση με πολλά επικίνδυνα σημεία που ευνοούν «αντιδημοκρατικές εκτροπές» εντός κι εκτός κοινοβουλίου, και κυρίως ευνοούν το χτύπημα κάθε εργατικής ή λαϊκής διαμαρτυρίας.

Το θέμα συζητήθηκε εντόνως στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι...
Εν προκειμένω το επίδικο είναι το «χτύπημα» της Χρυσής Αυγής, και να υποβαθμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από την τροπολογία για την Αριστερά και το κίνημα (όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι οι συσχετισμοί, δηλαδή το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του 27 με 30%, στην πράξη βάζουν φραγμούς στις όποιες προθέσεις υποκρύπτονται στην τροπολογία).

Από την άλλη, οι αντιδράσεις της μειοψηφίας φτάνουν ως του σημείου στελέχη της που μετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα να είναι αντιμέτωπα με τον προβληματισμό ποια στάση πρέπει να κρατήσουν σε περίπτωση που γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Στο πλαίσιο αυτό τρία μέλη της ΚΕ (Τάσος Κανταράς, Δημήτρης Μπελαντής, Μαρία Μπόλαρη) με κοινή δήλωσή τους απευθύνουν έκκληση στην ΚΟ να μην ψηφίσει την τροπολογία «αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη αναφορά στο αντισυνταγματικό άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα». Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσθήκη «του αντισυνταγματικού εκτρώματος που αντιπροσωπεύει το άρθρο 187Α (γνωστό ως «τρομονόμος»)» ως αιτία για αναστολή χρηματοδότησης κόμματος. Και αυτό διότι «με το άρθρο αυτό μπορούν να διωχθούν αυθαίρετα προθέσεις και επιδιώξεις και εν τέλει απόψεις και φρονήματα, ενώ με τις διατάξεις του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση οποιαδήποτε ομάδα διαδηλωτών που κλείνει με πορεία τους δρόμους ή πραγματοποιεί αγωνιστική διαμαρτυρία με διάφορες μορφές ειρηνικών καταλήψεων».
 
Συνοπτικά η τροπολογία προβλέπει ότι:  

  • Τα αδικήματα για τα οποία ενεργοποιείται η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (σύμφωνα με το άρθρο 187ΠΚ) και τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων (187α ΠΚ).
  • Η αναστολή χρηματοδότησης κόμματος εφαρμόζεται εφόσον ασκηθεί δίωξη κατά του 1/5 των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ή του 1/5 των μελών της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας ή των μελών του κεντρικού οργάνου ενός κόμματος. 
  • Η απόφαση λαμβάνεται από την Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές).
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούσε να είναι «φωτογραφική» της Χρυσής Αυγής η συγκεκριμένη ρύθμιση και να μην είναι δυνατή η αυθαίρετη επέκταση της εφαρμογής της σε άλλα κόμματα – μέσα στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο στο στόχαστρο να τεθεί η Αριστερά, ανησυχία που βάσιμα δημιουργείται από γεγονότα και δηλώσεις, ακόμη και του πρωθυπουργού, τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο δεν κατάφερε να διασφαλίσει ούτε την λήψη απόφασης με βάση τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία (αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών) ούτε να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής στο αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο διώκεται ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής.

Δεδομένου όμως του ότι η τελική τροπολογία έχει στοιχεία της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ (ουσιαστικά το ότι η απόφαση θα λαμβάνεται από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση μέσω υπουργικής απόφασης όπως προέβλεπε η αρχική τροπολογία) κι επίσης με δεδομένη την τεκμηρίωση συνταγματολόγων ότι η αυξημένη πλειοψηφία εν προκειμένω είναι «αντισυνταγματική» (δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένες και αυστηρά καθορισμένες περιπτώσεις), η ηγεσία αποφάσισε να ψηφίσει την τροπολογία, με την δέσμευση να την αλλάξει όταν έρθει στην εξουσία.

Ωστόσο η απόφαση αυτή, για την οποία ορισμένοι αφήνουν να εννοηθεί ότι αποτελεί προϊόν συνεννοήσεων κορυφής και δεν συζητήθηκε στα όργανα, όπως προαναφέραμε, δεν βρίσκει σύμφωνη τη μειοψηφία η οποία σημαίνει συναγερμό για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, διότι θα εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπλέει με τις δυνάμεις του μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΔΗΜΑΡ) οι οποίες εμμονικά αξιώνουν την συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το «αυτόκλητο» συνταγματικό τόξο, όταν είναι οι ίδιες που έχουν κουρελιάσει Σύνταγμα και θεσμούς, και διαλύουν την κοινωνία.

Δεύτερον διότι η η συμπερίληψη του άρθρου 187α ΠΚ στην τροπολογία διαμορφώνει επικίνδυνο νομικό προηγούμενο, ενώ ταυτόχρονα συνιστά αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το είχε καταψηφίσει και ολόκληρη η Αριστερά είχε ξεσηκωθεί εναντίον του, δεδομένου ότι ευνοεί και παροτρύνει τις διώξεις φρονηματικού χαρακτήρα υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Το συγκεκριμένο άρθρο που βρίσκεται στον πυρήνα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, δείχνει ως ένοχες για «τρομοκρατία» ακόμη και πράξεις όπως «η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών» και η «διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων, αεροσκαφών». Με βάση αυτές τις διατάξεις, επισημαίνουν στελέχη της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να κατηγορηθούν συλλήβδην ως τρομοκράτες ή ως τρομοκρατική οργάνωση κάθε μορφής διαδηλωτές ή κάθε λογής εργαζόμενοι που επιχειρούν αγωνιστικές «καταλήψεις» διαμαρτυρίας σε τραίνα, πλοία κλπ κλπ».

Με άλλα λόγια τα στελέχη που πρόσκεινται στις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η ψήφιση της τροπολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση, νομιμοποιεί τη συγκεκριμένη αντιτρομοκρατική νομοθεσία την οποία κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «εκτρωματική» αλλά νομιμοποιεί και τις δυνάμεις του μνημονιακού τόξου και την «καθεστωτική» αντίληψη του τι συνιστά δημοκρατία και δημοκρατικό δικαίωμα, ασφάλεια, κοινωνική ειρήνη κ.λπ. έννοιες που καταπατώνται κατάφωρα σήμερα από το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι άθελά του ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει στην κοινωνία μήνυμα κατευνασμού των κοινωνικών αντιδράσεων, ιδιαίτερα όταν επιπλέον στον επίσημο λόγο του ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να προβάλλει ως εγγυητής της ομαλότητας, ένα ακόμη στοιχείο με το οποίο υπήρξε διαφωνία χθες εκ μέρους στελεχών της μειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου